Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Hubnu, hubneš, hubneme

06.06.2006   Pavla Králová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Hubnu, hubneš, hubnemeLéto se blíží. To je jistě dobrá zpráva. Jenže s létem se blíží taky plavky a vystavování těla, které mnohdy k vystavování není. Pokud jste v nedávné době po dlouhém čase zase stoupli na váhu a začali jste mírně panikařit, mám pro vás v tomto článku několik rad. Jak zhubnout? Jak zjistit, zda máme nadváhu? A není lepší prostě užívat si života, přidat k tomu pohyb a čekat jak to dopadne?

Potřebujete opravdu hubnout?

Zeštíhlovací kúra je většinou nezbytná, pokud máme nadváhu. Stav naší hmotnosti a orientační vyhodnocení naší tělesné váhy, nadváhy či podváhy si můžeme jednoduše vypočítat podle tzv. Body Mass Indexu, neboli BMI, které definoval Belgičan A. Quatelet . BMI je hmotnost dělená druhou mocninou výšky v centimetrech. Někde se uvažuje ještě pohlaví nebo obvod pasu. Pomocí tohoto výpočtu můžeme zjistit i riziko zdravotních potíží, plynoucích z naší hmotnosti. Svoje BMI si můžete vypočítat například zde.

Pokud je vaším hlavním hodnotícím kritériem to, zda se vám vaše tělo líbí či ne, vaše váha se nachází v normálním rozmezí a chcete své tělo "jen" zpevnit, není žádná dieta (a natož radikální!) třeba. Stačí začít s pravidelným pohybem a vytrvat.

V případě, že máte nadváhu a chcete svou váhu radikálně snížit, obvykle se doporučují diety s odstraněním velmi kalorických jídel a pohyb. Při této zeštíhlující kúře se hubne obvykle jedno kilo týdně.

Motivace

Dokážete si sami pro sebe obstojně odpovědět na otázku, proč chcete zhubnout, nebo jaká je vaše motivace? Hubnete jen kvůli plavkám? Pak vám může hrozit, že po létě ztracená kila opět naberete. Hubnete kvůli svému partnerovi nebo okolí? To také není to úplně správné. Při odpovědi na tuto otázku se nebojte stát egoisty. Pokud bude vaše motivace pro hubnutí vycházet z vás, vašich potřeb či přání, máte největší šanci, že v honbě za ztrátou kilogramů uspějete.

Nechce se vám hýbat?

Pokud jste typ, který pohyb zrovna nezbožňuje a máte pocit, že i deset minut obyčejného cvičení by vás asi zabilo, nezbývá vám asi nic jiného, než držet dietu. Diet existuje ohromné množství, každá má svá specifika a ne všem každá vyhovuje a pomáhá.

Nejjistější cesta, jak zhubnout, je omezit nebo zastavit přísun vysoce kalorických jídel. K tomu vám mohou být skvělými pomocníky různé tabulky, v nichž je vypsaná kalorická hodnota jednotlivých potravin. Takové tabulky vydává STOB (Stop obezitě) a můžete je zakoupit v běžném knihkupectví.

Radikální a časově omezené změny?

Pokud chcete zhubnout do plavek a skutečně radikálně změnit svou hmotnost již do léta, tedy nejen zpevnit postavu nebo vytvarovat některé problematické partie, mám pro vás špatnou zprávu. S takovou radikální (a trvalou) změnou jste měli začít již dříve. Jako jediná "pomoc" k dosažení takového cíle se jeví hladovka. Při ní se tělo nejprve zbavuje vody a až teprve za určitý čas tuků, pokud však budete držet hladovku, mějte se na pozoru a raději nic nepřehánějte.

Jaký sport si vybrat?

Velmi dobré na spalování tuků je běhání, pokud ale nemáte kvalitní boty, raději se do něj nepouštějte. V takovém případě totiž může mít velice neblahý dopad na vaše klouby a kosti. Zvláště pokud běháte po betonovém či asfaltovém povrchu. Běhání se rovněž nedoporučuje lidem s nadváhou, v jejich případě jsou kosti zatěžovány přepříliš.

Chůze je sice takový sport nesport, ale poslední výzkumy dokazují, že pravidelná procházka zlepšuje funkci metabolismu, stavbu a pevnost kostí a prodlužuje život.

Spinning je u nás čím dál populárnějším sportem. Už jste ho někdy vyzkoušeli/y? Každý si může nastavit individuální zátěž a (jak jsem slyšela od jedné trenérky): "U spinningu se nemáš potit, jakmile funíš a potíš se, je to špatně." Spinning je velmi vhodný ke shazování tukových zásob.

Zdroj fotografií: www.zdn.cz a www.ethlife.ethz.ch



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.026 s