Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jak píše novinářka z MF DNES

29.05.2006   Martina Bittnerová   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jak píše novinářka z MF DNESKaždý, kdo sleduje pravidelně naše stránky, a hlavně pak rubriku Divadlo, ví, že naše redaktorka Jindřiška Kodíčková pravidelně a poctivě navštěvuje premiéry na pražské divadelní scéně, aby o nich mohla informovat právě vás - naše čtenáře.

Jaké bylo proto její překvapení, když svůj článek, který vyšel na Rozhledně již 15.3.2006 pod názvem V krvi vládl, v krvi zahynul (http://www.neraweb.cz/index.php?stype=all&id=4283) - o představení Richard III. v Národním divadle, objevila ve stejném znění v časopise Babylon – Literární a výtvarná příloha (ze dne 1. 5. 2006), ovšem podepsaný redaktorkou MF DNES Kateřinou Kolářovou!

Jelikož Jindřiška Kodíčková nespolupracuje ani s revuí Babylon, ani s MF DNES, nemohlo dojít ani k záměně jména. Navíc článek byl určen pro Rozhlednu, kde také vyšel a k tomu o téměř měsíc a půl dříve než v Babylonu.
Jindřiška Kodíčková již před čtrnácti dny o tomto neetickém činu informovala vedení časopisu Babylon, MF Dnes a Syndikát novinářů ČR.

Do dnešního rána, tj. 29. května 2006, z oslovených institucí reagoval Syndikát novinářů České republiky a doporučil autorce soudní řešení celého problému, a šéfredaktor MF DNES, který již před více jak týdnem slíbil J. Kodíčkové prošetření záležitosti, ale poté se už neozval.
Jindřiška k tomu dodává: “Záležitost, kterou lze ověřit dvojím kliknutím, zřejmě prošetřují dodnes a možná ani nemají zájem ji v podstatě prošetřovat.“

Samozřejmě z pohledu MF DNES zůstává Rozhledna malým pánem, internetovým serverem píšících neprofesionálů, který těžko může konkurovat celostátnímu deníku, na druhou stranu právě toto mediální impérium by ale mělo ctít základy novinářské etiky, a především k tomu nabádat své spolupracovníky.
Ostatně dva body z Deklarace principů novinářského chování (schválené na druhém světovém kongresu Mezinárodní federace novinářů, konaném ve dnech 25. - 28. dubna 1954) hovoří jasně, cituji z webových stránek Syndikátu novinářů ČR (www.syndikat-novinaru.cz) :

· Novinář bude používat pouze čestné metody pro získávání zpráv, fotografií a dokumentů.
· Novinář bude považovat za vážný profesionální přestupek: plagiátorství, zlovolné zkreslení skutečnosti, pomluvu, urážku na cti, křivé obvinění, nepodložené obvinění, přijetí jakékoli formy úplatku s ohledem na publikování nebo potlačení zpráv a informací.


Zveřejnění případu vneslo konečně světlo do celé záležitosti, takže přikládám aktuální informaci od J. Kodíčkové:
"Po zveřejnění tohoto článku jsem dostala v pondělí 29.5. 2006 večer e-mail z MF Dnes, který obsahoval výsledky šetření: Paní redaktorka Kateřina Kolářová text nikam neposílala, ani se pod něj nepodepsala. S celou kauzou je spojena jenom jménem, nikoli iniciativou a úmyslem. Chyba nastala v časopise Babylon, kde její jméno k mému článku přiřadili omylem a časopis záležitost v příštím čísle uvede na správnou míru. Na druhé straně je pravda, kdyby odpověď z Babylonu přišla obratem po mém dopise, celá kauza se nemusela rozrůst. "

 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Martina Bittnerová - 30.5.2006 - 9:45

Jako autorka textu k tomu dodávám - i mně pan Kábrt z MF DNES poslal své stanovisko a navíc to chtěl vyřídit i telefonicky, neboť se pokoušel dovolat včera večer na můj soukromý mobil a dovolal se až J. Kočímu. Jen by mě upřímně zajímalo, kde sebral naše soukromá čísla, od nás ani od J. Kodíčkové je neměl a na webu uvedená nejsou... Přesto jsem ráda, že díky tomuto článku došlo k prošetření případu. Každopádně trvám na tom, že k podobným omylům by mělo docházet minimálně, neboť v důsledku poškozuje všechny zainteresované a naprosto zbytečně. Když si jako šéfredaktor, či editor listu nejsem jistý jménem autora, není nic jednoduššího, než si jej ověřit...


Od: abc - 30.5.2006 - 9:51

Jen tvrdě na ně
Tenhle namyšlenej exsvazáckej plátek potřebuje držet tvrdě u huby, jinak by si za chvíli mysleli, že můžou cokoliv. Ať už tady šlo o úmysl nebo nedopatření. Mně taky kdysi Vondráček (dneska tuším v Nově) ukradl článek. Sice se blábolivě omluvil, ale pachuť i zkušenost zůstává...


Od: Martina Bittnerová - 30.5.2006 - 10:00

abc - přiznám se, že mně se stalo něco podobného - pod mým článkem jsem v jednom médiu objevila jméno jistého pána... Budou tomu tak čtyři roky, ovšem celou záležitost tehdy velmi korektně vyřešil šéfredaktor během 24 hodin, aniž bych se musela připomínat a domáhat jakéhokoliv stanoviska. Je to o přístupu. V tomto případě byl skutečně velmi nestandardní...


Od: Martina Bittnerová - 30.5.2006 - 10:10

A ještě omluva- upsala jsem se ve jméně pana Kabrta, není Kábrt, nýbrž Kabrt.


Od: Jan Kábrt - 30.5.2006 - 11:45

Doplnění z MF DNES
Vážená paní Bittnerová, k prošetření celé záležitosti došlo na základě obvinění paní Kodíčkové, ne na základě vašeho článku. Ostatně ten jste na internetu publikovala jen několik hodin před tím, než jsem vám poslal e-mail s výsledky mého několikadenního šetření. Rozhodně nechci obhajovat redakci časopisu Babylon - jejich počínání poškodilo i jméno redaktorky MF DNES, ale mrzí mě, že Váš postup je takřka totožný - bez ověření u zdroje, tedy právě v Babylonu, jste napsala a publikovala očerňující a lživý článek, založený na jednostranném vyjádření paní Kodíčkové. Chápu, že je mnohem jednodušší a časově nenáročné neověřovat skutečnosti a napsat článek na základě jednoho pohledu. Ovšem potom je, narozdíl do počínání kolegyně Kolářové (kterou jste vy nařkla z podovodu a já prokázal její nevinu), spíše vaše počínání (a také redakční postupy v Babylonu) žhavým kandidátem na to, aby se jím zabývala etická komise Syndikátu novinářů, na kterou se mimo jiné obrátila paní Kodíčková. Přeji Vám, aby se toto vašim článkům do budoucna nestávalo, a pokud se budete nějakému problému či kauze věnovat, aby zazněla všechna fakta a ne jen jednostranný pohled, který vrhne špínu na nevinnou redaktorku MF DNES. S pozdravem, Jan Kábrt, MF DNES


Od: Martina Bittnerová - 30.5.2006 - 11:58

Pane Kábrte, já si myslím, že se tady nafukuje naprosto zbytečná bublina a myslím si, že vyhrožování a zastrašování není na místě, když se jedná o záležitost Babylonu, a ne MF DNES, která je na straně poškozených. Pokud jste si všiml, v článku jsou doplněny závěry šetření, tím pro mě tato záležitost skončila, a domnívám se, že i pro stranu Vašeho deníku. A ráda bych dodala, že diskreditace osoby redaktorky Vašeho deníku se v prvé linii dopustil Babylon, který její jméno využil tím způsobem, že na něj uvrhl, byť nechtěně, stín plagiátorství. Omlouvám se, ale z časových důvodů se již touto kauzou nemohu dále zabývat, a připadá mi to navíc v této chvíli již bezpředmětné.


Od: Kateřina Kolářová - 30.5.2006 - 12:56

Omluva
Vážená paní Bittnerová, vážená paní Kodíčková,
doufám, že je vše tedy jasné, ale přesto bych považovala za slušné, kdyby omluva vzešla nejen z Babylonu, ale i od Vás, protože pasáže z Vašeho textu jsou, jak snad uznáte, urážlivé a vznášejí dosti vážná obvinění. Jistě chápete, že právě jméno (a schopnosti) jsou devízou každého novináře. Teprve s omluvou pak bych považovala celou kauzu za uzavřenou. Doufám, že omluvu připojíte k výše uvedenému článku. Protože si cením svého jména stejně jako jména Mladé fronty Dnes, musela bych, pokud tak neučiníte, uvažovat o soudním vyrovnání.
S pozdravem
Kateřina Kolářová


Od: Jindřiška - 30.5.2006 - 13:12

Vážená paní Kolářová. Výchozí situace byla taková: můj článek s Vaším jménem. Umíte si představit, že je to trochu šokující událost. Orátila jsem se se žádostí o vysvětlení jak na MF,která asi šetřila, tak na Babylon. Po čtrnácti dnech vyšel článek zde a večer jsem dostala reakci pana Kábrta. Okamžitě jsem závěry poslala redakci, kde byly zveřejněny. Můžu Vás ubezpečit, že já jsem se omluvy také ještě nedočkala. Je to asi patová situace, kde jsme obě nechtěnou, neúmyslnou obětí administrativní chyby.


Od: Daniel - 30.5.2006 - 14:23

Já se nestačim divit, co nám tady duo z MFDNES předvedlo. No aspoň všici vidíme,kdo vyrábí naše noviny.To, co tady redaktoři ukázali je teda něco. Strašení soudy atd atd.
Jsem znechucenej. A myslim,že HLAVNÍ POTÍŽ JE,ŽE SI SPLETLI AZIMUT!Horšit a vyhrožovat měli Babylonu.
Ten,kdo měl podle mýho skromnýho selskýho rozumu dát něco k soudu,byla autorka článku o Richardovi, když už,ale myslim,že se lidi můžou domluvit i bez soudů a ze strany Rozhledny tu snahu vidim,z druhý ani náhodou.
S ohledem na tady vyjadřující se reprezetanty MF DNES, bych ale apeloval na redakci, ať se tu přestanou objevovat titulky z jejich novin... Snad nemusim řikat proč...Na něco takovýho totiž nikdo neni zvědavej,ani já ne...


Od: Renata Šindelářová - 30.5.2006 - 17:23

Domnívám se, že článek Martiny Bittnerové neobsahuje žádné pomluvy, jen fakta, ze kterých dokonce vyplývá, že poškozená je i MF DNES. Není proto nutné, aby se autorka článku nebo poškozená Jindřiška Kodíčková někomu omlouvala. Chyba skutečně vznikla na druhé straně, ať už byl důvod jakýkoliv.


Od: Jana - 30.5.2006 - 17:27

Daniel
Souhlasím s Vaším znechucením nad tím, jak dnes každý vyhrožuje soudy. (To bude asi tím, že se chtě nechtě přibližujeme americkému způsobu života.)


Od: Kateřina Rathouská - 31.5.2006 - 12:48

Dovoluji si oponovat, a to tímto citátem: "Svým činem mě paní redaktorka Kolářová postavila do nepříjemné situace, proto musím pracovat na očištění svého jména. Vzhledem k tomu, že nestačím (pochopitelně) sledovat veškerý tisk, nemohu tudíž vyloučit, že tato situace se nestala poprvé.“ - to je jasné očernění jména Kateřiny Kolářové, za které by se měl někdo jasně a zřetelně omluvit. Paní Kodíčková byla ve svých tvrzeních docela razantní, nevidím důvod, proč by se němela ohradit také MF DNES. Ta mimochodem nejedná z pozice síly celostátního deníku, ale z pozice slušnosti.


Od: Petr Matoušek - 31.5.2006 - 13:00

Zajímavé.
Už lidé z MF Dnes vysvětlili kde vzali ta čísla ?


Od: Martina Bittnerová - 31.5.2006 - 13:08

Petr Matoušek - o zdroji svého mobilního telefonu už vím, ale o zdroji, který dal k dispozici mobil Jirky Kočího nevím...


Od: Martina Bittnerová - 31.5.2006 - 13:25

Paní Rathouská, kdyby např. někdo Vám jako renomované publicistce sebral článek o akci v Ypsilonce(není to tak dávno, seděla jsem prakticky za Vámi), a dal pod něj mé jméno a Vy jste čekala na vysvětlení 14 dní, myslím, že Vaše reakce by byla vše jen ne - děkuji Vám za publikaci mého článku pod cizím jménem, upřímně mě to potěšilo a těším se na další spolupráci... Pokud se mýlím, protože u Vás by v takové situaci nenásledovalo celkem přirozené rozhořčení, tak máte můj hluboký obdiv.
Omlouvat se měl Babylon, a ten se dodnes neomluvil. Ovšem v éře teorií spiknutí by mohla nastat teorie, že jsme přemluvili Babylon ke zneužití jména paní redaktorky Kolářové. Tím by situace nabrala absurdnější tón, ač mi připadá absurdní už v této chvíli, neboť nám z toho všeho nějak Babylon záhadně vybruslil, ba přímo zmizel. A my jsme ti špatní a hanobitelé...
Ovšem jaký fyzický důkaz se snesl o tom, že šlo v Babylonu skutečně jen o výměnu jmen, když už jsme u toho a když šéfredaktor Babylonu směrem k nám mlčí? To dodávám ne pro výrobu dalších spekulací, ale jen kvůli dokreslení toho, jak je to celé absurdní, nafukuje se tu banalita a vyrábí se z ní případ století.
Já myslím, že teď máme všichni poněkud jiné starosti, na druhou stranu jelikož skutečně nemám čas pořád číst zde reakce a reagovat na ně, větu smažu, a doufám, že tento absurdistán tím skončí.



Od: anonym - 31.5.2006 - 13:37

Milá paní Bittnerová, pro mě tato kauza nekončí. Kateřinu Kolářovou znám mnoho let - je to profesionální slušná novinářka, která si tohle podle mého soudu nezaslouží. V Babylonu se sice spletli a omluva pokud vím vyjde, vy jste ale otiskli článek, ze kterého vyplývá, že Kateřina krade články a podepisuje je svým jménem (s následnou douškou napsanou mnohem menšími písmeny, že je vlastně všechno jinak). Kateřina se k tomu všemu dostala nevinně a to, co si o sobě přečetla, bylo opravdu dost hrozné. Myslím, že by si zasloužila alespoň jeden vstřícný krok ze strany paní Kodíčkové, tj. omluvu. Můžete mi to jakkoli vyvracet, já jsem o tom přesvědčena. Právě jsem se domluvila s kolegou ze stanice ČRo Regina Praha, že celou kauzu natočí pro Český rozhlas. Záměrně to nedělám já, abych nebyla nařčena z nadržování slečně Kolářové. Zřejmě vás (nebo vaši kolegyni) tedy bude kontaktovat kvůli rozhovoru s tím, že ho samozřejmě můžete odmítnout, pokud nemáte čas na to, abyste nesla důsledky článku, který se objevil na vašem webu. Český rozhlas je veřejnoprávní instituce, v reportáži nebudeme nikomu stranit a naopak se pokusíme hledat možnosti, co dělat, pokud se něco takového přihodí (podle svých slov si paní Kodíčková nemůže být jista, že se to stalo poprvé). Zdraví Kateřina Rathouská


Od: Kateřina Rathouská - 31.5.2006 - 13:45

Jen pro upřesnění - omluvou Kateřině Kolářové jsem měla na mysli omluvu veřejnou, tj. na vašich stránkách. Hezký den.


Od: Martina Bittnerová - 31.5.2006 - 14:02

Paní Rathouská, veřejnoprávní instituce si může natáčet cokoliv, je to její svaté právo, navíc doufám, že Váš kolega nastoupí s patřičnými referencemi. Já pevně věřím tomu, že z toho vyzní, že Babylon za nic nemůže a za všechno můžeme my. I když jsme volnočasový server, neznamená to, že lidé, kteří zde působí, neví nic o tom, jak se tvoří a vyrábí veřejné mínění. Tady nejde o žádnou objektivitu, či omluvu, diskreditaci a nevím co všechno...
A zamlouvá se mi, že jste okamžitě zdůraznila jiné písmo - všimla jsem si toho až nyní a dodávám, že dokonce je to jiný typ písma, jak se dívám, a víte proč? Protože text jsem vkládala přímo z wordu do již vydaného článku. Je to technická záležitost administrativního systému. Ale předpokládám, že z toho ve finále vznikne - my jsme ti, kteří to udělali schválně. A teď se vymlouváme na administrativní systém. A Babylon zase nic... Inu, škoda, že se nejmenujeme Babylon...


Od: Jindřiška Kodíčková - 31.5.2006 - 14:21

Pokud mi bylo sděleno, redakce Babylonu připravuje omluvu do dalšího vydání. Pokud tedy vše vzniklo pouhou administrativní chybou redakce, pak skutečně slečna Kolářová s článkem nemá nic společného, jak už jsem jednou napsala v uveřejněném komentáři: "Paní redaktorka Kateřina Kolářová text nikam neposílala, ani se pod něj nepodepsala. S celou kauzou je spojena jenom jménem, nikoli iniciativou a úmyslem. Chyba nastala v časopise Babylon, kde její jméno k mému článku přiřadili omylem a časopis záležitost v příštím čísle uvede na správnou míru." Tím jsem vysvětlila prozatimní stav. Pokud Babylon omluvu vydá, znamená to, že slečna Kolářová


Od: anonym - 31.5.2006 - 14:23

se stala obětí omylu a já také.


Od: Kateřina Kolářová - 31.5.2006 - 14:27

Paní Bittnerová,
možná jste si neuvědomila jednu věc. Vše nelze svalovat na Babylon. Ano, Babylon učinil chybu, že zcela mylně přiřadil cizí jméno pod článek a zřejmě nedreasoval redaktorce Rozhledny omluvu. Obvinění z plagiátorství, to poměrně dost tvrdými slovy, vůči mě vznesl Váš článek, který pracoval s neověřenými informacemi. Proto si myslím, že je na místě omluva z Vaší strany, byť jste po reakci Kateřiny Rathouské sporné pasáže z textu odstranila.


Od: Martina Holánková - 31.5.2006 - 14:40

Přečetla jsem si článek i následné reakce. Pakliže to správně chápu, tak časopis Babylon vydal článek Jindřišky Kodíčkové a přisoudil (omylem) autorství Kateřině Kolářové, aniž by to obě dámy věděly. Tím tedy nejprve poškodil paní Kodíčkovou a následně i paní Kolářovou. Zdá se mi pochopitelné, že se skutečná autorka článku proti takovému jednání ohradila a žádala vysvětlení. Divné mi přijde, že čekala 14 dní na odpověď, která přišla ihned po zveřejnění tohoto článku. Věřím, že paní Kolářová článek do Babylonu neposlala a bylo jen zneužito jejího jména. Ovšem proč se tedy s paní Kodíčkovou nespojila a nepokusily se - jakožto obě poškozené - společně postupovat proti Babylonu? A také by mě docela zajímalo, kdo článek do Babylonu poslal.


Od: Martina Holánková - 31.5.2006 - 14:44

A ještě jedna věc. Jakým způsobem bylo dokázáno, že jméno autorky článku Babylon zaměnil omylem?


Od: Martina Bittnerová - 31.5.2006 - 16:15

Vážená paní Kolářová, já zcela chápu Vaše pocity, ale nikdo se článkem nechtěl dotknout Vaší osobnosti, nebyl a není k tomu důvod. V článku bylo původně citováno rozhořčení autorky J. Kodíčkové, které vzniklo situací, že ani po 14 dnech neměla adekvátní reakci týkající se jejího článku, který vyšel bohužel pod Vaším jménem, navíc to byl článek určený pro náš server, tudíž i náš server byl v podstatě poškozený. Ono rozhořčení byla citace, která popisovala pocity poškozené autorky.
Je škoda, že jste stejně rychle nereagovala na zneužití svého jména v redakci Babylonu, neboť tím by se situace vyřešila v zárodku. Obrazně řečeno, sešly byste se tam jako dvě poškozené autorky a vyřešilo by se vše okamžitě a na místě. Vím, že opakuji známá fakta, ale zdá se, že se meritum věci z celého případu vytrácí. Chybu udělal Babylon, který otiskl článek pod jménem jiného autora. A znovu opakuji, že článek nebyl vůbec mířen proti Vaší osobě, či firmě, v níž působíte, nýbrž reflektoval situaci, v níž se autorka článku o Richardu III. ocitla.
Poté, co p. Kábrt poslal vysvětlení, objevilo se jako součást článku zvýrazněné červeným písmem. Zmizely dnes i citace pí. Kodíčkové. Nyní už skutečně zůstává na Babylonu, aby napravil to, co jeho nechtěným přičiněním vzniklo.



Od: Kateřina Rathouská - 31.5.2006 - 16:57

Milá paní Bittnerová, v našich reportážích obvykle oslovujeme všechny zainteresované strany a snažíme se o vyváženost a dodržování interního etického kodexu - to jen pro upřesnění. Než vypustíme informaci ven, vždy ji ověříme. Babylon udělal chybu, jaká se může stát v kterémkoli médiu. Váš web si informace neověřil a obvinil renomovanou autorku z plagiátorství. Článek mimo jiné převzala ceskamedia.cz, kde se dodnes můžete dočíst toto: "Paní redaktorka Kolářová, ač svou osobností reprezentuje prestižní a renomovaný deník, za který je veřejností považován, neváhala bez skrupulí převzít práci někoho jiného, tj. Jindřišky Kodíčkové, a v úplně nezměněné formě jej publikovat pod svým jménem!" - je to podepsáno vaším jménem. Stále ještě nemáte pocit, že by veřejná omluva byla na místě? To obvinění je opravdu křivé. S pozdravem Kateřina Rathouská


Od: Kateřina Rathouská - 31.5.2006 - 17:10

Také bych se ráda připojila k dotazu, jak se článek dostal do Babylonu. Děkuji za odpověď.


Od: Jindřiška - 2.6.2006 - 9:21

Včera 1. 6. 2006 jsem si přečetla aktuální číslo Babylonu č. 9. Hledala jsem v něm avizované vysvětlení dosud nejasné, problematické situace. Pečlivě jsem pročítala časopis (doufám, že jsem ho nepřehlédla), ale žádné stanovisko jsem neobjevila. Mám v úmyslu vysvětlení redakce respektovat a učinit kroky, které by přispěly ke smírnému ukončení kauzy. Bohužel, vysvětlení mi pořád chybí.



Od: Jindřiška - 15.6.2006 - 14:13

Omluva:
V Babylonu č. 8 vyšla recense J.Kodíčkové na hru Richard III. Pod názvem „ V krvi vládl, v krvi zahynul“. Nedopatřením byla jako autor textu uvedena Kateřina Kolářová, redaktorka MF Dnes. K vysvětlení a omluvě redakce Babylonu se připojuji, omlouvám se pí. K. Kolářové. J.Kodíčková


Od: jana - 5.7.2006 - 12:26

Zaujalo mě to. Potkala jsem po letech stále tutéž Martinu Bittnerovou. Všechny její klady, dobré vlastnosti, výdobytky i aktivity sráží jediné slovo, jediná vlastnost: hysterická. Tohle je opravduneprofesionální, politováníhodné a trapné.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0237 s