Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jak dostat rodinu z finanční krize I.

05.06.2006   Martina Bittnerová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jak dostat rodinu z finanční krize I.Svět reklam nám každodenně vzkazuje, že si lze půjčit na exotickou dovolenou, že si lze koupit vše, po čem jsme kdy toužili. Můžeme si opravdu půjčit takřka na všechno. A bohužel spousta z nás těmto lákadlům lehce podléhá. Stačí ovšem, aby přišla ztráta zaměstnání, nebo nečekaný miminkovský přírůstek do rodiny, a rezervy na splácení dluhů se výrazně ztenčí.

Úplně nejhorší, co můžeme udělat je, půjčovat si peníze na splácení dosavadních půjček, protože tím jen přiblížíme a zvýšíme riziko exekuce. Do dluhů se nemusíme dostat jenom kvůli půjčkám, ale díky ztrátě stálého finančního příjmu, jenž nás donutí si půjčovat na spoustu běžných věcí.
Každá situace má ale východisko, a dnes najdeme poměrně širokou síť pomoci, která může takto postižené dostat z nejhoršího.

Hrdost stranou

Celý dosavadní život jste pracovali, a najednou jste se ocitli bez práce, máte malé děti, a nevíte jak vyžijete z mateřské dovolené, či jednoho příjmu místo obvyklých dvou. Dříve, než začnete obcházet příbuzné a rodiče, aby jistou vyživovací povinnost převzali na svá bedra, tak se obraťte na příslušný Úřad práce (dále ÚP, řídí se místem vašeho trvalého bydliště). Často se setkávám s názorem – nebudu přeci čekat na podporu od státu, ale v tomto případě skutečně ponechte hrdost stranou. Na ÚP dostanete podporu v nezaměstnanosti, a rovněž je za vás odváděno sociální a zdravotní pojištění, které byste si jinak museli hradit ze svých prostředků. Nejen moje zkušenost velí, že např. VZP vyhrožuje soudním řízení i za dluh ve výši 2000 Kč, navíc k dluhu připočítávají poměrně vysoké penále.
Může se také stát, že jste chronicky nemocní, což omezuje značně vaše pracovní možnosti a následné příležitosti. Nedostali jste přitom invalidní důchod - ani plný, ani částečný. V tomto případě si zkuste požádat alespoň příslušnou OSSZ o ZPS (změněnou pracovní schopnost). Ovšem ani tu nemusíte dostat (hovořím z poznatků ze svého okolí), pak nezbývá než si nechat od praktického lékaře napsat doporučení, jaké práce smíte s ohledem na váš zdravotní stav vykonávat, a s tím se běžte zaregistrovat na Úřad práce, a k tomu sebou vezměte občanský průkaz, doklad o ukončení pracovního poměru nebo samostatně výdělečné činnosti, nebo o dokončení studia. Pravděpodobně narazíte i na názor úřednice, abyste zůstali doma a zdravotní a sociální pojištění odváděli sami, ale tento návrh razantně odmítněte. Na pomoc ÚP máte nárok stejně jako ostatní občané, pokud splníte zákonné podmínky pro zařazení do databáze uchazečů o práci (podmínky naleznete zde: http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/pravpov_uch ).


Druhý díl vyjde na Rozhledně již zítra.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0781 s