Memento zhoubyBalada o dvou hlasechŘetěz zrůdnostiRADOSTNÉ VENČENÍ POKRAČUJE - 7.část: Venčení nejveselejšíRADOSTNÉ VENČENÍ POKRAČUJE - 6.část: Potřebná socializaceZůstává...
Počet autorů: 510
Registrovaní čtenáři: 521
Publikovaných článků: 13511
Komentářů: 11387
STRACH NAD MĚSTEM - TV tip - klasická krimi s J-P. BelmondemBásník, který dobyl dětský světUmění v kontextu společnosti: Příběh evoluce skrze dějinyPsí poslání Bez dcerky neodejduDítě z Osvětimi: Příběh silné vůle a nezlomné nadějeDesatero omylů v GDPR: Co byste měli vědět o ochraně osobních údajů?PokáníKulturní dědictví Česka: památky, umění a tradiceSpi, bledá sestřičkoVyrazte s Emilkou, Emilem a Krakonošem na pohádkový den Diplomatova žena
Nabídka mediálního partnerství
www.ngprague.cz
www.muzeummontanelli.com
www.fenixradio.net
www.egmont.cz
www.divadlotramtarie.cz
www.divadloviola.cz
www.paseka.cz
www.dokoran.cz
www.metafora.cz
www.atlantis-brno.cz
www.fragment.cz
www.argo.cz
www.audioteka.cz
www.druhemesto.cz
www.pozitivni-noviny.cz
www.ivysehrad.cz
www.libri.cz
www.bezruci.cz
www.divadlodisk.cz
www.divadloaha.cz
www.zizkovskedivadlo-jc.cz
www.patart.cz
divadlo.zlin.cz
www.albatros.cz
www.academia.cz
www.comicscentrum.cz
www.nakladatelstvicas.cz
www.zooplzen.cz
www.vosp.cz
www.balet-praha.cz
www.jota.cz
www.advaita.cz
Lahůdková zelenina s léčivými a magicky afrodiziakálními účinky není už jen nedostupnou luxusní lahůdkou, ale může pravidelně obohacovat váš stůl.
Chřest neboli špargl měli v úctě již Egypťané a ztvárnili ho na stěnách pyramid. Oblíbil si ho i Ludvík XIV. A pod pohrůžkou smrti nutil své zahradníky, aby mu ho denně čerstvý dodávali na stůl. Protože chřest je krátkodobá sezónní zelenina, hnáni strachem o život, obalamutili přírodu a vymysleli „ pěstování pod teplou vrstvou“, které se používá dodnes.
Vybělené nebo jemně zelené zdužnatělé výhonky si můžeme s trochou trpělivosti vypěstovat na zahradě sami. Pazochy se vyvíjejí zakryté hrůbky zeminy v dobře vyhnojené půdě. Knížka poradí, jak na to.
Chřest zaujme své nenahraditelné místo i v pomyslné lékárně. Výborně působí na chronické onemocnění srdce. Doporučuje ho kardiakům i Christian Barnard, chirurg, jenž provedl první úspěšnou transplantaci srdce: „Chřest povzbuzuje kardiovaskulární činnost a je to také vynikající močopudný prostředek, který nemocnému srdci odlehčuje.“
Ale nejlépe se s chřestem seznámíme na talíři. Knížka nabízí přes sto sedmdesát úprav této skutečné lahůdky. Tak alespoň jeden recept na ukázku:
Kuře s chřestem a zázvorem
Asi 400g kuřecího masa vykostíme a zbavíme kůže. Nakrájíme na kostičky, smícháme s jedním vejcem, lžičkou škrobu a solí. Připravíme si 100g uvařeného či konzervovaného chřestu, který nakrájíme na kousky. Na pánvi rozpálíme 3 lžíce sádla, vložíme naložené kuřecí maso a prudce ze všech stran osmahneme. Dochutíme lžící bílého vína, trochou glutasolu, lžičkou zázvorového oleje. Na závěr přidáme polovinu šálku vývaru a nakrájený chřest. Podle potřeby zahustíme a posypeme petrželovou natí. Podáváme s rýží a bílým vínem.
Pokud jsem vás inspirovala a podráždila chuťové pohárky, seznamte se podrobněji s knihou Jarmily Teplíkové, neúnavné propagátorky neobvyklých a netradičních zelenin.
Knihu Jarmily Teplíkové "Chřest v kuchyni" vydalo nakladatelství VYŠEHRAD v roce 2006.
Zdroj ilustrační fotografie: www.mojenoviny.cz, www.google.com
ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž
Copyright © 2001 -
2023 Rozhledna.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.