Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž ...  Dnes je sobota 14.12.2019, svátek má Lýdie 

Hledej na Rozhledně

Webmagazín na FB



Statistika Rozhledny

Počet autorů: 500
Registrovaní čtenáři: 506
Publikovaných článků: 12783
Komentářů: 11045


Měření



Češi a pivo – nejvěrnější vztah

05.07.2006   Michaela Wilhelmová   Rozhledy   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Každý národ má svou historii. Každý národ má ale i svá tradiční jídla a pití. Zatímco v Čechách se klasické knedlo-zelo-vepřo začíná stahovat do pozadí, dominující nápoj PIVO na své oblibě vůbec neztrácí.

Pivo není na světě žádnou novinkou. Vyrábělo se již nejméně před 10 000 lety a své slávy se dočkalo například ve starověkém Egyptě. Nejednalo se ale o pivo v dnešním slova smyslu. K tomu ještě chyběla dnes nejznámější pivní přísada – chmel. Není zcela jasné, kde se chmelové pivo objevilo poprvé, nicméně tohoto druhu výroby se ihned ujaly slovanské kmeny. Někteří pivaři se tedy mohou ohajovat, že za ty „pivní generace“ mají již touhu po zlatém moku v genech.
Na našem území se v dobách temného středověku pivo vařilo hlavně v klášterech, či jejich blízkosti. Doložené pivovary máme již z 10.století. Nutno však dodat, že pivo tehdy vařené stále nebylo shodné s tím dnešním. Chuťový rozdíl by nepříliš zkušený pivař přestal znát až ve století 18.

Pivo se vyrábí ze sladu, vody a chmele. Důležitého procesu je dosaženo skrze působení kvasinek. Slad se vyrábí z obilovin, hlavně pak ječmene. Piva dělíme dle různých kritérií – například dle obsahu alkoholu, dle použitého sladu, kvašení atd. Klasické české pivo, a to nejen svým původem, ale také oblíbeností mezi spotřebiteli, je typem světlé, silně chmelené a pěnivé. Klasický případ představuje pivo plzeňské.

V Čechách vaří pivo 38 společností. Mnoho z nich však běžný spotřebitel ani nepozná – jedná se o různé lokální pivovary, či exportéry. Nejvíce piva vyprodukuje skupina Plzeňského Prazdroje – Gambrinus a Pilsner Urquell, hned za ní je Staropramen (Staropramen, Braník, Ostrovar) a Budvar. Spotřebitel má na českém území k dispozici výběr ze 470 piv! Ze všech pivovarů jde shodně na odbyt nejvíce pivo výčepní. Češi jsou tedy národem hospodským. V české hospodě se střetává většina sociálních vrstev v rovném a přátelském vztahu. Česká hospoda je středobodem různých setkání, od rande až po neformální schůzky obchodních partnerů. Expandující řetězce McDonalds, pizzerie a další podniky naší kultuře nevlastní však přetahují hlavně mladou generaci na svou půdu. Takže nezbývá než čekat, zdali za pár desetiletí nepřijdou Češi o valnou část své odedávna jim náležící tradici hospůdek na „každém rohu“.

Zdroje fotografií: http://archiv.radio.cz/pictures/beer/pivo.jpg
Graf vývozu piva z ČR ( http://www.cspas.cz )






Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž

Copyright © 2001 - 2019 Rozhledna.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.2906 s