Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Starci obhájili louku

12.07.2006   Martina Bittnerová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Starci obhájili loukuPocházím z Nového Města na Moravě a tím potvrzuji rčení, že každý druhý Pražák přišel na svět na Moravě. Mé rodné maloměsto se ničím neliší od těch druhých, snad jen tím, že jej obklopují lesy a krásná příroda. Tím má pro mě doživotní význam místa, kam se ráda vracím. Můj letošní návrat se uskutečnil s odstupem dvou let.

Moje babička bydlí v blízkosti vlakového nádraží, proto dávám přednost tomuto druhu dopravy, ostatně autobusové spojení sem lze považovat ze poměrně nedostatečné. Léta tedy vystupuji na jednom nádraží z prakticky stejné lokálky. Hned před nádražní budovou cestujícího omamuje opojná vůně čerstvě zpracovávaného dřeva, kdy v areálu pily stojící hned naproti kolejím, vždy ležely vzorně poskládané fošny a mezi nimi probíhal čilý rej dělnictva. To místo bylo živé lidmi i dřevem. Když jsem ale 30. června 2006 shlédla prázdný dvůr místo obvyklého ruchu, oprýskané zdi s podivně mrtvolnou prázdností, sevřelo se mi srdce. Babička mi poté vysvětlila, že už na pile nikdy nespatřím jediného upoceného člověka v montérkách a z vlaku už neucítím onu pro mě příjemnou vůni, neboť areál zakoupila společnost Lidl a přebuduje jej na supermarket. Tak už i tady – napadlo mě - zhruba sto šedesát kilometrů od Prahy na místě, kde se navzdory všemu opožďuje čas, bude Lidl a senioři budou moci kupovat levné, ale podle testů na IDNES mnohdy ne příliš kvalitní potraviny.
Další překvapení mě však čekalo před babiččiným domem. Louka přiléhající k domu, která odjakživa sloužila coby improvizované hřiště s malým pískovištěm, obsahovala tři nové objekty – dětské prolézačky a především se kolem ní vinul nízký plůtek, jenž nechala zhotovit radnice ze svého rozpočtu podle nařízení EU. Za loukou hned u silnice roste pět bříz a za nimi přes silnici pořád ještě skomírá pradávná chalupa. Na její obyvatele si dobře vzpomínám, neboť celé mé dětství nás z louky, především té části od pískoviště k okraji silnice, neustále vyháněli, a přitom argumentovali nezpochybnitelným vlastnictvím tohoto kousíčku půdy. Kdo se hrdinně objevil téměř až u bříz, dostal od často hlídkujícího starce vynadáno. Ono území pro nás skrývalo tajemství s příchutí lehkého dobrodružství, vždyť každý z nás toužil po tom, aby jeho noha okusila měkkost zakázaného zeleného porostu.

Občas ti dva z chalupy vzali kosu a svou louku posekali. Pozorovali jsme je s nábožnou úctou a báli se příblížit. Stařec nám totiž samozřejmě spílal, ať se tam nemotáme a zůstaneme na pískovišti. Dnes s odstupem doby mi připadá, že ten pár působil dojmem jako by se vždy objevil z předminulého století. Po jejich smrti se ale mnohé změnilo. Děti najednou mohly běhat úplně všude, nicméně tím se veškerá poetika vytratila.
V současnosti louka funguje pro děti jako velké ohrazené hřiště, kam nesmějí pouze pejsci, a hlavně již plně vyhovuje evropským normám.
Avšak moje louka z nejrannějších vzpomínek se řídila jinými zákony. Platila v ní úcta k přírodě, zemi a majetku.

Zdroj obrázku: mackins.co.uk



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Renata - 12.7.2006 - 7:21

Jo, nostalgie... :-)
S těmi supermarkety už mi taky štvou. V mém rodném městě zrušili hřiště kvůli Meinlu, který nefungoval ani rok, teĎ je prázdný. Neměli dost velké tržby. O půl kilometru dál sice zbourali starou fabriku, vypadalo to nadějně - na park nebo jinou oddechovou zónu - ale opět se tam bude stavět supermarket. Prostě hrůza!


Od: Martina - 12.7.2006 - 7:27

No jo no, opravsdu to nechápu, když jsou navíc v tom 15 tis. městě už supermarkety tři, pokud se nemýlím. Ty lidi to tam nemaj šanci uživit.


Od: Renata Šindelářová - 12.7.2006 - 7:29

Přesně tak. To je případ i mého města. Není tam kupní síla. Nechápu, proč se staví další supermarket, když tam už jeden pohořel.


Od: Martina - 12.7.2006 - 7:50

Ovšem já vidím jako vítěze Lidl, je nejlevnější díky tomu, že vyrábí pod svou značkou ne příliš kvalitní potraviny - dle toho testu, co jsem studovala... Každopádně je hrozný, když někde stojí odjakživa pila, a pak místo ní postaví supermarket.... Byla jsem v šoku...


Od: Mirka - 12.7.2006 - 8:52

Před našimi okny na místě bývalé prádelny také vyrostl Lídl. Nic nepomohla petice občanů, že se to v našem městě supermarkety jen hemží, nejbližší Albert je od Lídla vzdálen asi 200 metrů. Petice občanů proti výstavbě Lídlu se dokonce na obecním úřadě údajně ztratila. Později se sice našla, ale to už bylo pozdě. Nicméně - menší samoobsluha stojící opodál supermarketu ten nápor ustála. Lidé si dovedou vážit kvalitní nabídky i přístupu k zákazníkům.


Od: Loreta Kadishová - 12.7.2006 - 10:31

minulý týden jsem zrovinka projížděla kolem tohoto malebného městečka na kole, rozhodli jsme se pro cestu údolím řeky Svratky a nelitovali. Překrásné místo, ta naše Vysočina...v mém rodném městě, pochoitelně též na Moravě je supermarketů hnedle tři a stavět chtějí další...ach jo


Od: Martina Bittnerová - 12.7.2006 - 10:52

Mirka - já si nejsem jistá, jak to v NM bude, s ohledem na to, že tam značná část obyvatelstva žije ze sociálních dávek, snaží se ušetřit na všem.
No poměry jsou tam opravdu zvláštní, a jak jsem tak pochopila, všichni se na Lidl už těší, že budou nakupovat levně...
Loreta- je tam krásně, ale je to strašná díra. Prostě ten styl života, to mi uniká. Jsem zvyklá pracovat a tam je normální, že se lidé spoléhají na stát, každý si pořídí tři děti, a pak teprve začne přemýšlet, z čeho je uživí a kde bude bydlet...A o Pražanech jsou přesvědčení, že se mají skvěle a všichni se válí v penězích... To je opravdu síla. Nechci je pomlouvat, ale oni třeba nedokáží pochopit, kolik tady člověk bez vlastního bytu utratí jen za to, aby měl střechu nad hlavou. A jejich představy o našich platech jsou takové, že každý Pražan bere nejméně 20 000 Kč. No je to Bohem opuštěný kraj...


Od: Jana - 13.7.2006 - 7:56

LIDL = lidová likvidace lip


Od: Loreta Kadishová - 13.7.2006 - 10:38

určitě je to pravda a já tomu věřím, sama pocházím z malého města a někdy mě představy místních rozesmějí, nicméně místo je to krásné a kdybych měla volných něco peněz, ihned kupuji malou chaloupku někde poblíž, spíše kvůli přírodě samozřejmě :)


Od: Martina Bittnerová - 14.7.2006 - 16:37

Loreta - tak chatu bych tam brala samozřejmě také.-)


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0227 s