Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Se zvířaty za zvířaty

19.07.2006   Radka Zadinová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Se zvířaty za zvířaty... aneb Vezměte své děti do Podkrušnohorského zooparku, plného zvířat a atrakcí

1. července, první den prázdnin. Budila jsem se tak napůl v očekávání – bude pršet, nebude? Nad vysvědčením nebe prolilo hektolitry slz, neboť pršelo téměř celý den, ale přes noc se počasí umoudřilo a ráno jsem se dívala do tváře rozjásanému dni plnému slibných nadějí... Pro mě i pro mé děti, dokonce i pro ty cizí, které se chystaly na koupaliště, k babičkám, na tábory, zkrátka kamkoli, protože škola pro příští dva měsíce vyvěsila bílou vlajku a před dětmi se rozprostřelo moře volného času k hrám, intrikám, kterak co nejvíce vytočit rodiče a zároveň si užít nepředstavitelnou kupu dobrodružství... Před rodiči se taky vlnilo to rozbouřené moře nekonečného času, po který bude nutno zabavit své potomky, zajistit jim bezpečnost, vyplnit ty náhle dvakrát tak dlouhé dny k oboustrané spokojenosti – dětí i rodičů.

A jak jinak načít prázdniny než pomyslnou oslavou vysvědčení a tudíž výletem pro děti pořád ještě atraktivním: do ZOO. Ovšem není ZOO jako ZOO, Podkrušnohorský zoopark v Chomutově založený původně jako lesopark konkuruje svou rozlohou 112 ha největším ZOO v České republice. Ačkoli poměrně blízko u našeho bydliště, naposledy jsem s dětmi za jeho branami pobyla před dvěma lety. Od té doby tam proběhlo mnoho změn, které mě mile překvapily a potěšily. Změn opravdu vynalézavých v zabavení těch nejmenších i větších, ke zpříjemnění pobytu nejen návštěvníků, ale i zvířecích obyvatel.


Zoopark při pohledu shora


Hned u vchodu nás přivítal poměrně rozlehlý výběh vlků, zpestřený částečně „podzemním“ tunelem, jímž se zvídavé a hlavně nebojácné dítě může po čtyřech dostat doprostřed výběhu a zaskleným otvorem pozorovat vlky, když tedy zrovna nespí, jako ti, které jsme pozorovali my... Ano, i já... Sice to vyžadovalo kus odvahy (kterou nesporně mám, když jsem se tam odvážila vlézt v sukni a v botách na podpatku a riskovala, že mě při zpáteční cestě zpět mezi civilizované lidi odchytí se svěrací kazajkou...) a fyzické zdatnosti, která spočívala v umění dostat se nejen tam, ale i zpátky... Lidé se shovívavě usmívali a já měla po dlouhé době znovu ten pocit, že ještě nepatřím do starého železa...
A tak jsme křižovali areálem, míjeli lehce znuděná a horkem zmožená zvířata, pokecali jsme si s medvědy, kteří nám zapanáčkovali, s tuleni, kteří s námi flirtovali ze záviděníhodné pozice chladného bazénu, děti si zahrály „ruletu“ s korunou, kterou jsem musela každému věnovat, aby ji mohly protočit na důmyslně vystavěném přístroji, který utržené korunky odváděl do podzemního trezoru, odkud posléze putovaly na obnovu a rozšíření bazénu pro tuleně.

Ti odvážnější z nás (já jsem mezi ně nepatřila) si pohladili roztomile opelichaného a důvěřivě krotkého velblouda, který by nás s radostí doprovázel dál, abychom vzápětí měli možnost shlédnout statek s veškerým dobovým zařízením, jaké si jen vůbec lze představit a horou zvědavých králičích čumáčků.

U opičího výběhu nás překvapily dva visuté mosty k dřevěné „chýši“ na nožičkách, ze které bylo možno sledovat neposedné opičí provokátéry, a která se nacházela přímo ve výběhu. Nejen děti zažívaly pocit nadčasového dobrodružství a v čase i prostoru se přenesly do deštných pralesů a počátku století...

Levhart sněžný
Ačkoli jsme v lesoparku strávili několik hodin, stále jsme objevovali něco dalšího, co nám předtím uniklo, stále nás překvapovaly další a další změny, nová zvířata, výběhy, a to nejen pro zvířata, ale i ty pro děti... Dokonce i moje dvanáctiletá už skoro slečna neodolala a vozila se do omrzení na dětské lanovce, blbla s mladšími brášky v otáčivém kole v „dětské ZOO“, ačkoli když vylezla, za slečnu se rozhodně obalená bahnem považovat nedala... Houpačky ve tvaru různých housenek a vážek jsem si vyzkoušet netroufala (na to tam bylo moc pohledů, které by to nepochopily), ale moje děti to udělaly za mne. Nicméně noční ZOO jsme si prošli celkem asi třikrát, přičemž můj nejmladší syn pokaždé opakoval do omrzení, jak se bojí, ale sotva jsme vylezli ven, chtěl tam ještě... A když už jsem se nemohla zhoupnout na housence, zhoupla jsem se alespoň na lavičce, která se se mnou málem kácela k zemi, takže jsem vzbudila velký ohlas okolosedících, který se projevil bujarým smíchem.

Domů jsme se vypravovali plní zážitků, já s vidinou horké koupele na mé ubohé nohy plné puchýřů, neboť jsem si v pominutí smyslů na tento výlet zvolila ty nejhorší možné boty, děti s vidinou dalších zážitků v bazénu, kam se pro postupující a neutuchající horko těšily s nezmenšeným elánem a energií... Opravdu nechápu, proč se plán „utahat je“ pokaždé nějak záhadně mění a ten, kdo mele z posledního, jsem já...

Co však bylo balzámem na má stávkující chodidla, byla bezesporu spokojenost v očích dětí i těch mých. Podkrušnohorský zoopark v Chomutově má opravdu hodně co nabídnout, a to nejen dětem a nejen 1. července.

Ovce walliská
Zdroj fotografií: http://zoopark.default.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Martina - 20.7.2006 - 19:54

Tak tam jsem byla před pár lety, a je to opravdu moc krásná ZOO, má takovou prima atmosféru. A když se to spojí s návštěvou Kamencového jezera, spíše pobytem, nemá to chybu.-)


Od: Renata Šindelářová - 20.7.2006 - 20:46

Ano, místní hantýrkou "Kamenčák" je fajn. A "lesopark" taky. Jsou tam skutečně úžasné atrakce navíc, takže to je výlet na celé odpoledne, ne-li dokonce celý den.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0677 s