Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Nezmiňovaný, ale nezapomenutý

18.07.2006   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Nezmiňovaný, ale nezapomenutýKdyž jsme se kdysi ve škole učili o surrelaismu, citovali jsme Vítězslava Nezvala, Konstantina Biebla, Sergeje Jesenina, Vladimíra Majakovského, ale ani po prohlídce starých sešitů jsem nenašla byť kratičkou zmínku o Zbyňku Havlíčkovi. Přitom se jedná o velice výrazného básníka, jehož tvorba tepající osobitostí zaujme. A nejen ta poetická.

Zbyněk Havlíček (1922 – 1969) publikoval od 40. let a v roce 1943 se stal významným představitelem surrealistů. Postupně napsal osmadvacet básnických celků, za svého života však publikoval víceméně časopisecky, ve sbornících a antologiích. Např. Prostory ohně (1943), Meteory (1944), Odvahu (1946), Kabinet doktora Calligariho (1951) – ukázka vyjde koncem týdne v rubrice poezie (klikni)- , Stalinská epocha (1951), Miluji, tedy jsem (1958).
Havlíček nesouhlasil s tehdejší poválečnou politikou a své pocity nahlas vyjadřoval právě v poezii. „Báseň jako absurdní ekvivalent absurdního světa!“ hlásal. Koledoval si. A tak mu bylo vydání jeho prací odmítnuto a vyšlo až patnáct let po Havlíčkově smrti, v roce 1994, pod názvem „Otevřít po mé smrti“. Vlastně to působí až udivujícím dojmem, že na Havlíčka komunistická ruka nesáhla mnohem dřív. Kupodivu vyšlo najevo, že k tomu existuje zcela – řekněme prozaický - důvod: sám byl totiž ve straně. Dnes už nikdo neví, zda dobrovolně či nedobrovolně.

Havlíčkovým životem však nesmýkala jen poezie, ale také psychologie. Nejprve po válce vystudoval Filosofickou fakultu UK - obor psychologie, filosofie a estetika – a pak se začal stále víc věnovat imaginaci snů. Zatímco v poezii Havlíček prý obdivoval Máchu, v psychologii považoval za svůj vzor Freuda.
U tohoto profesionálního zájmu Havlíček setrval po celý život, a to rozhodně ne jen jako u zdroje příjmů nebo kvůli razítku v občanském průkazu. Psychologie velmi silně ovlivnila celou jeho tvorbu. Sepsal několik teoretických děl o psychoanalýze, jež se prolínala i do jeho tvorby. Ještě v roce 1968 přednášel v Městské knihovně v Praze o vzájemném poměru surrealismu, poezie a psychoanalýzy. Na základě svých poznatků zformuloval Havlíček také osobitou básnickou metodu nazvanou „Metoda Monte Carlo.“ (1963)

Bohužel v roce 1968 Havlíček onemocněl leukémií a v roce 1969, s myslí plnou nedokončených plánů, nemoci podlehl.

V současné době se na trhu nachází duo knih „Dopisy Evě“ a „Dopisy Zbyňkovi“, obsahující soubor vzájemné korespondence básníka s Evou Prusíkovou, se kterou se autor seznámil v psychiatrické léčebně v Dobřanech. Tento milostný román v dopisech, zobrazující tehdejší politický i kulturní svět, však dnes je zároveň dokladem historie.

Zajímavost
Zbyněk Havlíček se narodil 22. května 1922, tedy ve znamení Blíženců, jejichž jednou ze základních vlastností je komunikativnost. Blíženci jsou výmluvní a přesvědčiví (jejich ústní i písemné vyjádření má hloubku.) Havlíčkova numerologická mřížka vypadá také zajímavě, převažující dvojky hovoří o neobyčejné vnímavosti a nechybí zde ani linie komunikace. Při součtu čísel data narození docházíme k výsledné pětce. Pětka znamená svobodu (zbavení se pout, hledání cesty) a sexualitu. Pokud jen trochu znáte dílo Zbyňka Havlíčka, tak můžete posoudit, zda to odpovídá.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0778 s