Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Severní pól na jihu

03.08.2006   Renata Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Severní pól na jihuMagnetismus je takřka nenápadný fyzikální jev, jehož účinky každý den užíváme, ale neuvědomujeme si je. Používáme generátory v elektrárnách, magnetofony (již méně), kompasy a také magnetickou rezonanci. Jelikož se jedná o proces zdraví neškodlivý, bylo by jistě ideální, kdybychom sílu magnetismu mohli využít i v dalších oblastech. Nabízí se např. ochrana životního prostředí či doprava.

Především však magnetismus zajišťuje, abychom vůbec přežili. Zemské magnetické pole nás totiž chrání před kosmickým zářením. Zachycuje velké množství energeticky nabitých částic, které koncentruje do radiačních pásů ve vzdálenosti 2000 km a 10 000 km od Země. Tyto pásy tvoří Zemi jakýsi ochranný štít. Nevytváří však kolem země pruh, ale měsíčkovitě se dotýká severního a jižního pólu. Díky tomu také v době slunečních erupcí můžeme na pólech spatřit polární záři.
Magnetismus ovlivňuje horniny, které při zahřátí (magmatická krystalizace) a chladnutí získávají takovou magnetickou orientaci, jakou v té době má magnetické pole Země. Dalo by se říci, že magnetizace je do hornin zakleta. Samozřejmě že současné magnetické pole ovlivňuje vlastnosti hornin, ale není tak silné, aby se nedalo odstranit. Vědci zjistili, že odeberou-li vzorky hornin 100 miliónů let starých, jejich sever neukazuje tam, kam ten dnešní. Severní a jižní pól se „vyměnily“. Protože všechny evropské horniny však ukazovaly na trochu jiné místo, než staré horniny ze severoamerického i afrického kontinentu, odvodili vědci z tohoto faktu hypotézu o vzdalujících se kontinentech. Podle střídavých magnetických pásů na mořském dně pak ještě vypočítali, že k poslední změně magnetického pole Země došlo před 700 000 lety.

Zajímavost:
My, lidé, přítomnost magnetismu na Zemi nijak nevnímáme. Ale vědci se domnívají, že tomu není tak u ptáků. Orientují se podle něj v prostoru, to díky němu dokážou letět každý podzim na jih a každé jaro na sever, aniž by si museli „pamatovat cestu“.


Zdroj fotografie: archiv Rozhledny (R.Šindelářová)



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: weiser - 25.4.2009 - 20:04

severni a jizni pol us se nenapadne vichiluje po
us brzi se dockame velkych zmnen magnetickych polu zatim se poli severni a jizni vichiluji pomalu ale as se magneticky proces vnasi galaksiji stretne ze samotnym stredem galaksije tak se vichileni mnohonasobne urichly a to pusobenim vsech galaktickych sil a hlavne samotnych sil stredu nasi galaxie tak zvane cerne diri a jeji gravitace ohleho prostoru pri stretu pruletu nasi soustavi vjakesi rovine okolo stredu teto cerne diri i na velkou vzdalenost dojde k zmnene polu na nasi planete a tim padem i na ostatnich planetach vznikne chaos cela nase soustava pozmneni ciklus pohibu a objehu planet i drahi komet pozmneni sve drahi a pribidou knim dalsi nekontrovatelne vesmirne nebespecne objekty proto nebude pitna voda proto se probouzeji zemnetreni zvisuje se sopecna aktivita proto tornada a hurikany ve velkem mnozstvy a zemske jadro slunce nedotvorene uvnitr nasi planety odpovi pohibem litmosveryckymy deskamy a vsemy kontinenty . asterojid kometa stvori se zni planeta diky teto planete zijeme zde ve svjete dospjeli sme chytrosti pachame jen neresti lide valky zvoli nemoce a hlad je skoli hrstka lidi zbude uzivat si raje bude dlouho se vsak neraduji katastrofi pokracuji zemne zde se vemziku promneni se k zaniku ta to basen konci vesmir zatim mlci.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.2939 s