Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Pokrok? Kdepak…

06.09.2006   Michaela Wilhelmová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Pokrok? Kdepak…Kde je hranice vědy a víry? Jsou principy náboženských struktur a ateismu opravdu tak vzdáleny? Proč mezi sebou stále válčíme – žijeme přeci v civilizovaném světě? A to ještě nejsme ani u politiky…

Lidské znalosti rostou, ale zvíře-člověk zůstává stejné – prohlásil esejistickou formou John Gray pro Londýnský deník New Statesman. Tímto prostým konstatováním jako by otevřel dveře k pochopení své knihy, nesoucí název Kacířství a přiléhavý podtitulek Eseje proti pokroku a jiným iluzím. Intelektuálně laděné statě vznikaly v průběhu několika prvních let našeho století a jsou odrazem nespokojenosti s celkovou situací lidstva a hlavně pak některými jeho představiteli. Duch konzervatizmu se nese celou publikací a čtenář je pomalu vyváděn ze školáckého omylu o dobrém a krásně se vyvíjejícím lidském pokolení. John Gray neváhá polemizovat s osobnostmi živými i mrtvými,jako Fukuyama, Wilson a samozřejmě třeba i Bush. Dostaneme se i k Darwinově teorii a posvítíme si na špatné uchopení celé evoluční myšlenky lidstvem.

Kniha je rozdělena dle tématiky na tři části
Iluze pokroku. John Gray zde začíná pracovat se svým oblíbeným termínem Homo rapiens – člověk násilný. Tento název se dobře uchytí i v části druhé, o násilí přímo pojednávající. Hlavní iluzí pokroku se pak stává zřejmě víra, že s vyšším lidským vědomím se život stává lepším. Ovšem pomyslné rovnítko mezi pokrok a zlepšení situace celého lidstva zatím nelze kreslit, stejně tak, jako mezi termíny evoluce a pokrok.
Válka, terorismus a Irák. Přestože je John Gray filozofem a politologem anglickým, často se ve svých kritikách obrací k vládě cizí – americké. Klade si otázku, proč všechny nejbohatší státy světa (USA obzvláště) žijí v přesvědčení, že všichni ostatní touží po tomtéž co oni. Místo tolerance se pak tvoří spory…
Politika bez iluzí. Komunismus i neoliberalismus označuje John Gray za mesiášská hnutí, která sice pracují na základech jazyka a rozumu, ale ve skutečnosti je řídí víra. Stranou zde samozřejmě nezůstanou ani problémy současné politiky a trend globalizace.

Veškerou svou esejistickou tvorbu podává Gray ve srozumitelném jazyce, bez servítků a trefně, s novými pohledy na věc. Přestože přesvědčení liberálové se s některými názory neztotožní, učiní alespoň pohled do zákulisí iluzivního pokroku. Statě, přestože každá je svou samostatnou myšlenkou, navazují v základních okruzích jedna na druhou a čtivou formou zaujmou intelektuálně laděného čtenáře.

John Gray se narodil roku 1948, vystudoval Jesus College v Oxfordu, kde již zůstal a po 21 let přednášel filozofii. Roku 1998 se stal pro profesorem moderního evropského myšlení. Kniha Kacířství – eseje proti pokroku a jiným iluzím vychází v nakladatelstvích Dokořán a Argo.


Obrázek: www.argo.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0674 s