Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Praha v centru módy

19.09.2006   Aneta Šimonková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Praha v centru módy„V jednotě je síla,“ řeklo si osm českých návrhářek, jejichž butiky sídlí v centru naší metropole a spojily se v jedno společenství Czech Fashion Centre. Většina z nich uspořádala 12. září podvečerní akci, kdy do svých butiků sezvaly novináře i veřejnost a byly těmto hostům osobně k dispozici.

Obchody jsou soustředěny převážně v oblasti kolem Staroměstského náměstí. Ulice, kde se usídlilo nejvíce českých návrhářek, je Dušní. Naleznete zde Bohéme, Tatiana a Studio HH. A jaký sortiment vám nabídnou uvnitř?


V Bohéme, který patří Haně Stocklassové, nelze přehlédnout ručně pletené nebo háčkované artikly, které byly využity i v kolekci jaro/léto 06 a v sezóně podzim/zima 06 se zpracování znovu vyskytuje na šálách v podobě zajímavých detailů. Oceníte také nově použitý materiál Construct, díky kterému oděv drží tvar. Může za to ocelové vlákno, takže si oblečení nepomačkáte ani když jej smotáte do tašky.


U Tatiany Kovaříkové naleznete převážně barvy, které můžete kombinovat se vším – bílou a černou. Saka klasicky v černé a košile v bílé, to jsou kousky, které patří do šatníku skoro každé ženy. Proto se vyplatí do nich investovat, jelikož se zde jedná o vysokou kvalitu. Ale nenechte se mýlit, ceny v buticích nejsou přehnaně vysoké. Samotná tvář předešlé i této kolekce - spisovatelka Bára Nesvadbová – je známá také tím, že nosí oblečení převážně v černé. Zajímavým detailem na šatech je ovázání mašlí kolem pasu. Tu využila návrhářka také u sak a kabátů.


Ve Studiu HH, patřícímu Haně Havelkové a Radce Kubkové, si nejspíše všimnete šatů. Lemování kolem výstřihu, využití kožešinové aplikace, zajímavě řešené průstřihy – to vše v decentních barvách. Ne náhodou byla Hana Havelková vybrána ke spolupráci se značkou Taiza na Miss ČR. Její díla se mohou klidně poměřovat se světovými, což se potvrdilo, když oblékla Miss Taťánu Kuchařovou na celosvětovou soutěž krásy.


V ulici Elišky Krásnohorské se nachází butik Navarila-design, kde spatříte novou kolekci „Cuba libre“. Jak název napovídá, byla inspirována Kubou. Návrhářka Martina Nevařilová se nechala inspirovat fotografiemi M. Cihláře a Veroniky Richterové, kteří nafotily Kubu v roce 2005. Nevařilovou okouzlily barvy Karibiku, nátěry na fasádách a vrstvy kachlíků, které překrývají ty staré. Kolekce tento jev skutečně odráží. Pestré, avšak ne barevně přeplácané modely. Naopak, jsou vytvořeny důmyslně, aby k sobě ladily. Převládají barvy jako je tyrkysová, zelená, fialová a hnědá. Tváří kolekce se stala moderátorka Eva Aichmajerová. Tu si návrhářka vybrala cíleně, protože Aichmajerová se jako typ hodí do kubánského stylu. V minulé sezóně, která byla inspirována Afrikou, byla tváří Mahulena Bočanová. Jak ale návrhářka říká, na tmavovlásky není vysazená: „Pokud budu mít sibiřskou kolekci, tak vyberu blondýnku,“ dodává s úsměvem.


Výběr známé osobnosti, jakožto tváře obchodu, byl velice častý. Ve třech z celkem šesti butiků se k tomu odhodlali. Podle slov návrhářek Martiny Nevařilové a Hany Stocklassové (která měla na jaro/léto 06 Aňu Geislerovou) je to hlavně kvůli tomu, že se skrze známou osobnost chtějí přiblížit potenciálním zákaznicím a oslovit je.


Pokračujeme ulicí V Kolkovně. Timoure et Group (TEG). Na stejnojmenný obchod narazíte i v ulici Martinská. Oba patří dvěma dámám - Alexandře Pavalové a Ivaně Šafránkové. Akademické malířky působí jako hlavní návrhářky kolekcí TEG už od roku 1992. Jejich modely se vyznačují zejména ladným vzhledem. Propracované detaily oděvů potvrzují pravidlo, že v jednoduchosti je krása. Nová kolekce spojuje především eleganci a ležérnost. Jednoduchý model je obzvláštněn zajímavým detailem.


Pokud vyrazíte do galerie if…, čeká na vás umělecký zážitek. Ne náhodou je umístěna přímo v Ungeltu. Galerie Ivany Follové totiž nezahrnuje jenom její vlastní tvorbu, ale také jiných šikovných lidí. Jak sama návrhářka dodává, člověk nemusí být akademický malíř, aby u ní zkusil prodávat své výtvory. Ty však musí mít náležitou kvalitu, musí ladit s celkovým sortimentem galerie a esteticky lahodit oku. Kromě pestrých barevných kousků oblečení si můžete prohlédnout i obrazy a fotografie a nemalý výběr doplňků jako jsou náušnice, kabelky a ručně malované hedvábné šátky. S hedvábím si návrhářka pohrála i ve své poslední kolekci a to vskutku zajímavým způsobem. Na látku přenesla velkoformátové fotografie s motivy aljašské přírody.


Akce „otevřených dveří“ se nezúčastnily Klára Nademlýnská a Denisa Nová, které v té době pracovaly na vlastních projektech. To vám však nebrání, abyste se při procházkách Prahou nezastavily jak u nich, tak i u výše zmiňovaných. Butiky jsou podstatně menší než obchodní centra a jsou kultivovaněji zařízené. Návrhářství je také umění. V modelech z obchodů se snoubí účelnost a masový trend, zatímco u návrhářů se jedná o kvalitu a nápad, díky kterému budete v davu originál.

Zdroje fotografií: archivy uvedených firem

Fotografie: zleva po směru hodinových ručiček – if…, Bohéme, Tatiana a Timoure et Group.



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0731 s