Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Máte rádi svou práci?

23.10.2006   Pavla Králová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Máte rádi svou práci?Češi jsou zvláštní národ. Naše národní povaha byla poznamenána různými malými i velkými křivdami. Pokud vím, existuje obecné povědomí o tom, že neradi pracujeme. Neradi chodíme do práce a v její efektivitě také příliš nevynikáme, navíc si vybíráme čím dál větší dovolené a v zaměstnání se sem tam věnujeme něčemu docela jinému - například navštěvování diskuzních fór na internetu, nebo hraní počítačových karetních her. Proto mě překvapil výsledek výzkumu společnosti CVVM.

Ta nedávno uveřejnila průzkum veřejného mínění, věnující se tématu spokojenosti se zaměstnáním.

Češi z toho vyšli poměrně dobře, celých 66 % jich je se svou prací spokojených, dalších 29 % nemůže svůj vztah k práci přesně ohraničit - a tak jsou tito respondenti se svou prací podobně jako Princezna Koloběžka "spokojeni nespokojeni". Za nespokojené se označilo pouhých 5 % respondentů.

Podíl spokojených pracovníků přitom roste společně se stupněm dosaženého vzdělání. Mezi vysokoškoláky je spokojených 83 %, naopak mezi lidmi se základním vzděláním jen 39 %. Ke spokojeným se zařadili podnikatelé, vedoucí nebo vyšší odborní zaměstnanci.

Dále se CVVM zaměřila na jednotlivé aspekty práce.

Se vztahy mezi lidmi na pracovišti je spokojených 81 %, stejný počet dotázaných se vyjádřil kladně také k využití svých odborných schopností. Se svým nadřízeným je spokojeno 75 % respondentů. Vybavení pracoviště se líbí 73 % dotázaných. S platovými podmínkami to již tradičně tak růžové nebylo, s odměnou za práci je spokojených 58 %.

Celkově jsme tedy s naší prací spokojeni. Jak je tedy možné, že pokaždé když zapnu rádio, slyším si tam nějakého posluchače stěžovat, že už zase musí do "rachoty"? Možná by bylo v tomto směru funkční si pokaždé, když se nám nechce vstávat do práce, nebo když si o polední pauze stěžujeme své kolegyni na obtížnost své práce, uvědomit, že přes všechno, co jsme jako národ či jednotlivci prožili, svůj život a problémy řešíme v docela jiných podmínkách než třeba lidé v Laosu.

Zdroj informací: TZ společnosti CVVM, web: www.cvvm.cas.cz

Zdroj fotografie: axterisco.it



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Loreta Kadishová - 23.10.2006 - 14:17

ehm,
co víte o lidech v Laosu a jejich spokojenosti v práci? Ne že bych chtěla rýpat, ale tamní lidé povětšinou pracují na svém poli či někde jako státní zaměstnanci nebo mají svůj pidikrámek...díky jiné odlišné mentalitě a hlavně jiné míry "duchovnosti" historie spjaté nejen s budhismem jsem měla dojem, že tihle lidé mají problémy velmi podobné/teď nepočítám zrovna problémy s politikou a všeobecně s nešťastnou situací díky Pathet Lao-komunistická strana Laosu..


Od: Martina Bittnerová - 23.10.2006 - 15:51

Loreta- já bych Pájiny komentáře brala s nadhledem, mínila to v určité nadsázce. Mne osobně docela překvapilo, jak jsme vlastně docela spokojení v práci. Jen možná kdyby byl výzkum veden stylem - otázka 1. přál byste si být zaměstnán za a. nebo za b. rentiérem, že všichni odpoví za b. Já bych tedy odpověděla. Neb pak bych se mohla výhradně věnovat svým koníčkům.-)


Od: Pavla Králová - 23.10.2006 - 16:30

ad Loreta
Drahá Loreto, Vaše postřehy k mým článkům mi pomáhají stát se lepší, mockrát Vám za ně tímto děkuji. Ano, máte samozřejmě pravdu, Laos mi zrovna vytanul na mysli..a..tak jsem ho tam použila, byl použit obrazně, ačkoliv teď už díky Vám tuto chybu neudělám znova a příště použiju třeba Rwandu. Je důležité, že jsou na světě tací čtenáři, jako jste Vy. Pomáhá mi to růst. Děkuji.


Od: Loreta Kadishová - 24.10.2006 - 15:12

já to vlastně ani tak nemyslela, asi jsem pochopila, že to myslíte obrazně, jen jste mi připomněla prostě kousínek mého života, který jsem támhle strávila a donutila mě zamyslet se nad tím, jak to s tou prací a jinými zeměpisnými šířkami je, to vám moc děkuji :)


Od: Loreta Kadishová - 24.10.2006 - 15:13

rentiérkou bych byla taky moc ráda :) a popravdě mě to také překvapilo ta všeobecná spokojenost, bohužel si myslím, že vzorek lidí, kterí odpovídali, byl asi poněkud jiný než obvyklý, anebo většina mých přátel se prostě vymyká :)


Od: Pavla Králová - 24.10.2006 - 15:20

ad Loreta
Takže je všechno vlastně v nejlepším pořádku. Od toho tady my lidi jsme, abychom se navzájem obohacovali.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0534 s