Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Domov si provoňte Thajskem

25.10.2006   Martina Bittnerová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Domov si provoňte ThajskemTradiční česká kuchyně nám Čechům chutná, a do určité míry jsme na ní byli odkázaní díky určité izolaci dlouhá desetiletí. O to nadšeněji od devadesátých let minulého století přejímáme pokrmy z kuchyní zahraničních, ba přímo exotických. Bohužel často recepty obsahují pro nás naprosto neznámé ingredience, a tak kuchařské knihy s nimi mizí na dno knihoven. Jednu z čestných výjimek tvoří vynikající publikace „Skvělá chuť Thajska“ (vydalo nakladatelství MLADÁ FRONTA), která nejen svou obsahovou, ale i grafickou stránkou přímo vábí k tomu vyzkoušet si nějaké jídlo, jehož předpis v ní čtenář nalezne.

Oproti jiným knihám tohoto typu totiž počítá s kuchařem laikem, a proto v ní nechybí rejstřík důležitých pojmů, a hlavně řada užitečných tipů, čím můžeme v našich podmínkách některé nedostupnější suroviny nahradit.

Recepty se dělí do šesti základních částí, jako například palácová kuchyně, nebo rýžová pole, kdy doprovodný komentář přibližuje specifičnost dotyčné kuchyně, její zákonitosti a samozřejmě přidává i recepty, které navíc splývají s určitou oblastí Thajska, tedy lidově řečeno, přináší „krajové pokrmy“.
Těžko si můžeme thajskou kuchyni představit bez nudlí, chilli omáček, či kari past, které si můžeme při troše šikovnosti vyrobit i v domácích podmínkách. V kapitole Základy thajské kuchyně probíhá pak drobný minikurs vaření, jehož „absolvent“ by měl zvládnout nejen šest druhů kari past, ale také jasmínovou rýži, nebo arašídovou omáčku. Bez kterých se rozhodně neobejde.

Jak už jsem zmínila, grafická stránka publikace je velmi zdařilá, neboť recepty i jednotlivé kapitoly doplňují kvalitní fotografie, jež způsobí při listování minimálně lehký pocit hladu, a ještě k tomu vtáhnou čtenáře alespoň na chvíli do nevšední atmosféry pro nás tolik vzdáleného Thajska. A pokud si uvaříte ještě k tomu nějakou doporučenou dobrotu, můžete zavřít oči a nechat se unášet na vlnách fantazie.
Vždyť podle katalogu cestovní kanceláře China tours stojí zájezd „Velký okruh Thajskem“ zhruba za 53 000 Kč, nehledě na cestu letadlem, a přitom s pomocí kuchařky se můžete ocitnout v Thajsku třeba za hodinu a za mnohem příznivější cenu.

Ovšem stejně jako některým cizincům nemusí vonět naše tvarůžky, tak vězte, že i Thajci se mohou pochlubit velmi nevoňavou rybí omáčkou. Vyrábí se z malých rybiček podobných sardinkám, a omáčka je pak tekutina, jež z nich vytéká poté, co se ponechají volně rozkládat na horku a slunci. Každopádně dříve než se pokusíte něco podobného vyrábět na balkóně panelového bytu, poohlédněte se po této omáčce v nějaké specializované prodejně. Ušetříte tím nejen čas, ale především „neotrávíte“ sebe a své sousedy.

Přeji vám proto při exkurzi do této asijské krajiny hodně štěstí.

Zdroj obrázku: MLADÁ FRONTA




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0948 s