Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Nulový odpad

31.10.2006   David Šeterle   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Nulový odpad„Ve smyslu hesla „reduce, reuse, recycle“, tedy snižovat, použít opakovaně a recyklovat svůj odpad. Nulový odpad vlastně znamená, mít využití pro každou věc, jež mám či si pořizuji.“

Velice mnou pohnulo, když jsem skutečně spatřil, co se s mým odpadem, který já pohodlně vhodím do popelnice, děje na skládce. Nejde pouze o hromady odpadu a o zamořená území pro náš další život a pro další generace. Chemické procesy, jež na skládkách probíhají, produkují další jedy, jež zamořují půdu (sic poslední skládky se zakládaly na umělých nepropustných vrstvách), spodní vody a ovzduší.

S tímto vědomím, co jsem způsoboval mým odpadkovým košem, - a že v domácnosti je takovýchto překvapení více - postupně přecházím na nulový opad. Ve smyslu hesla „reduce, reuse, recycle“, tedy snižovat, použít opakovaně a recyklovat svůj odpad. Nulový odpad vlastně znamená, mít využití pro každou věc, jež mám či si pořizuji.

Šetrné zacházení s věcmi spočívá na mnoha úrovních. Přemýšlím nejen o tom, co si kupuji v obchodě, ale i o výrobě, dopravě a prodejci toho, co si kupuji. O službách, jež využívám. O prostředcích, kterými získávám své potřeby.

Dneska máme biopotraviny, ekologicky šetrné výrobky, oblečení ze surovin v bio kvalitě, nábytek z šetrně obhospodařovaných lesů. Jedná se ale také o turistiku, způsob dopravoání, využívání volného času.

Co se týče směsného odpadu, lze jej využívat několikrát do roka, pokud vůbec. Přemýšlím-li co a zda si koupím, lze vše jednoduše roztřít na plasty, papíry, sklo, kovy, hliník. Pokud stále potřebuji, tak na tetrapakové kartóny, nebezpečný odpad. Lze využít sběrné dvory, anebo raději vlastní důmysl.

A samozřejmě máme zde ještě bioodpad, jenž se krásně využije na kompostu, v domácím kompostéru, komunální kompostárně. V krajním případě mohu trénovat se svým košem na biologický odpad, jenž má odvětrávací systém a držák na kompostovací sáčky, a trpělivě vyčkat až mi můj komunální politik nechá do ulice přistavit kontejner na bioodpad.

Jedna z důležitých věcí: člověk, jenž skutečně začne žít šetrným způsobem v harmonii s přírodou a sám sebou, dojde k poznání, že změny mají velice pozitivní účinky na životní prostředí, na naši duševní vyrovnanost a že se to dokonce i „vyplatí“. Mé potřeby se snižují a ekologicky šetrné výrobky jsou účinnější

Těším se až se mé dítě bude moct věnovat smysluplnějším činnostem a poznáním a ne přemýšlet, zda si co koupit. Avšak nyní je tato činnost životně nutná. A potřebná.



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Vesna - 1.11.2006 - 12:20

Žít šetrně a v harmonii s přírodou a sám sebou je
Jsem velice ráda že nacházím člověka, který krásně píše o otázkách kolem "nulového odpadu". Vše o čem autor píše je mi blízké a důvěrně známe. Souhlasím i s tím že žít šetrně se vyplatí nejen kvůli pozitivnímu dopadu na okolí a na vlastní duševní stav, ale i "finančně". Přemýšlet u nákupu vždy vede k snížení potřeb a zvýšení kvality. A za chvíli zjístite že Vaše tělo bude mnohem vděčnější za uvařene biobrambory než kdýž mu "koupite" super smažene brambůrky, tyčinky a podobné... Ne jenom že timto kupujete i zbytečny obal, ale zamyslete li se z čeho mnohé věci bývají vyrobené tak zjístite že je to vlastně jedovate! :)
Jediné na co bych chtěla upozornit autora, je že právě poznání o smysluplností šetrnosti a harmonie uvnitř a venku je vysoké stádium poznání. Já se naopak těším že moje dětí se právě těmito otázkáma (kromě jiných) budou zabývat jako se samozřejmostí, která může vést ke skutečnímu vnitřnímu klidu a moudrosti.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0611 s