Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


ZÁHADNÁ ÚMRTÍ SLAVNÝCH: Stále žije?

20.11.2006   Renata Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

ZÁHADNÁ ÚMRTÍ SLAVNÝCH: Stále žije?Občas se stává, že se natolik nemůžeme se smrtí dané osoby smířit, že hledáme z tohoto faktu únik. Nejjednodušší řešení se potom nabízí ve vysvětlení, že dotyčná osobna nezemřela, ale její smrt byla pouze kamufláž.

Nejznámější osoba, o které se takové zvěsti šíří, je Elvis Presley. Tento zpěvák a také herec, označovaný za Krále rock and rollu, zemřel 16. srpna 1977 ve věku 42 let. Tou dobou bral údajně léky na spaní a na hubnutí, jindy zase proti spaní a proti hubnutí. Jednoho dne to s dávkou utišujících prostředků  přehnal  a jeho srdce takový nápor nevydrželo. V koupelně, kde léky pozřel, ho našla jeho skeretářka. O dva dny později se konal pohřeb v Gracelandu. Dostavilo se na něj 750 000 lidí a většina z nich odmítala věřit tomu, že by se něco takového mohlo stát. V některých zřejmě tento pocit přetrval, protože se dodnes o živém Elvisovi stále mluví - již celých 29 let. Neuvěřitelná trvanlivost! Ale Presley si takovou věrnost svých posluchačů jistě zaslouží. Spousta jeho písní překonala hitparády a zatímco se jiné vyhřívaly v síni slávy jen pár let, spousta těch "presleyovských" osloví dodnes.

První spekulace o tom, že Elvis svou smrt jen předstíral, se objevily zřejmě hned po Elvisově pohřbu. Na konci sedmdesátých let se pak tomuto faktu začaly věnovat bulvární časopisy, v nichž jste tua  tam mohli objevit zmínku o tom, že Elvis byl spatřen živý! Později se objevují i knihy na toto téma, přičemž nejznámější z nich pochází od Billa Beenyho. V loňském roce proběhl na internetu tzv. "Hon na Elvise", uspořádaný americkým spisovatelem Adamem Muskiewiczem, který sliboval 3 milióny dolarů tomu, kdo přinese důkazy, že Elvis žije. Tyto informace hodlal Muskiewicz využít k natáčení dokumentu "Pravda o Elvisovi". Nevím, zda se mu to podařilo, ale Muskiewicz tvrdí, že podle jeho průzkumů věří 25% Američanů, že Elvis nezemřel, a to mu připadá dost na to, aby mělo smysl intenzivně po tom pátrat. (Zda proto, že je to tak pravděpodobné, nebo proto, že se dá na tom vydělat, to už Muskiewicz nevysvětluje.)

Ale Elvis Presley není jediný, o jehož smrti-nesmrti se spekuluje. Dalším z takových je další slavná osobnost a nevěnuje se jí tolik pozornosti jen proto, že se neproslavila showbyznysem, ale vědou. Jedná se o sovětského kosmonauta Jurije Gagarina. Pochyby nad fingovanou smrtí Gagarina přitom stojí na mnohem realističtějším podkladě. Oficiálně Gagarin zemřel 27. března 1968 po nehodě při cvičném letu proudového letounu Mig-15 a záhy byl pohřben u Kremlu. Neoficálně se šušká, že utekl na Západ a protože vláda toto nechtěla přiznat, Gagarinovu nehodu zinscenovala. (Tato verze trochu připomíná děj filmu Hon na ponorku.) Nabízené řešení se však zdá rozumné a důvody logické, nabízí se pouze otázka, proč se ani později Gagarin neukázal světu?

Nemohu samozřejmě definitivně potvrdit, že oba tito muži zemřeli, poněvadž jsem nebyla svědkem jejich smrti. Myslím si však, že jejich "nesmrtelnost" vznikla spíš neochotou lidí smířit se s představou, že se tak stalo. Zajisté by ovšem tato neochota oběma, Presleymu i Gagarinovi, udělala ohromnou radost.


Zdroj fotografií: fiftiesweb.com,, zivotopisyonline.cz





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0434 s