Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Ze zvířat mě nejvíc zajímá člověk

20.11.2006   Jan Kobera   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Ze zvířat mě nejvíc zajímá člověkStanislava Komárka, vysokoškolského pedagoga, širší veřejnost zná díky jeho esejistické tvorbě. Vystudoval přírodovědeckou fakultu, v roce 2001 byl pak na Karlově univerzitě jmenován, ve svých 43 letech, profesorem pro obor filozofie a dějiny přírodních věd. Jeho hlavní úvazek se dnes nachází na Fakultě humanitních studií UK. "Snaha překročit obzor do svého oboru uzamčeného specialisty" a "nalézt téměř ztracený dialog mezi tzv. přírodními a humanitními vědami", psali kritici, když se objevily jeho první eseje.

Přestože Komárek vystudoval přírodní vědy, hlavním tématem jeho esejí se stává člověk – lidská civilizace, kultura jako celek. Do přírodních věd zabývajících se „životem“ podle něj totiž patří vše živé, tedy i lidé a jejich produkty, kultura: "Kdyby termiti dělali ve svém termitišti koncerty, pak by to také patřilo do biologie, a nikoli do muzikologie“, dodává.

Po začtení do knížky rychle zjistíte několik věcí – v první řadě to, že před sebou máte člověka s opravdu širokým přehledem a záběrem, s jehož znalostmi by se mohl věnovat několika oborům – počínaje sociologií, přes antropologii, kulturologii až po politologii. Stanislav Komárek ztvárňuje v tomto ohledu renesančního člověka v pravém slova smyslu.

Rychle také odhalíte, že některé eseje Stanislava Komárka mohou snadno působit provokujícím dojmem – ve skutečnosti však jde spíše o postup, kdy se autor nebojí nahlédnout na věc s nadhledem, odstupem a rozhledem sobě vlastním a leckdy tak dochází k překvapivým závěrům: například k paralele mezi svatou a nedotknutelnou středověkou církví a současnému posvátnému kultu „všespásné“ medicíny, mimo jejíž služby spásy není.

Ne se všemi jeho názory musíme nutně souhlasit, v každém případě se nám ale mohou stát zajímavým námětem k zamyšlení, impulsem, který naši mysl může trochu postrčit oným kýženým směrem – totiž ke kritickému myšlení, nadhledu a chápání světa a všeho kolem nás v souvislostech. S jistým posunem totéž vyjadřuje i jeden profesor sociologie, ve svém citátu: „Jen idiot se bojí porušovat konvence – to by byl totiž za blbečka, že?“.

Knihu esejů Stanislava Komárka: Hlavou dolů vydalo nakladatelství Dokořán
Váz. s přebalem, 304 stran, 289 Kč, ISBN 80-7363-073-7, řada Mimo edice.

Zdroj fotografie:www.dokoran.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.076 s