Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jak jsem chtěla ušetřit na poštovném...

25.11.2006   Radka Zadinová   Próza   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jak jsem chtěla ušetřit na poštovném...Říká se "Kdo šetří, má za tři,", ale také "Za blbost se platí..."

Už několik let jsem členkou Knižního klubu, což obnáší jednu neopomenutelnou povinnost – z každého katalogu si vybrat alespoň jednu knihu a závazně si ji objednat. Zpravidla poštou, protože prodejen Knižního klubu existuje pár a pro ty, kteří nebydlí v Praze nebo třeba v Ústí nad Labem, není leckdy možné jet si koupit knihy přímo tam. Takže samozřejmě objednávají poštou na dobírku – jako já. Zprvu poštovné činilo 35 Kč, ale časem se vyhouplo na 80 Kč, což není zase tak zanedbatelná částka vzhledem k tomu, kolik knih si člověk objednává. Pokud jen jednu, vlastně neušetříte (i když přesně to by mělo být výhodou členství Knižního klubu), kniha vás vyjde dokonce dráž než kdybyste si ji koupili v docela obyčejném knihkupectví.

A tak to už pár let řeším tím, že využívám manželových častých služebních cest do hlavního města a on mi knihy kupuje přímo v prodejně Knižního klubu. Bezva, ale občas se stane, že se zrovna žádná služební cesta nekoná – jako právě teď.

Shodou okolností jsem měla cestu do Prahy já. Nejezdím tam často, tudíž jsem přesně ten typ, o kterém se říká: "Hele, balík z venkova přijel do města, prchejte..." No a když už jsem se ocitla v Praze, škoda nevyužít šance ušetřit... A tak jsem se spolu se svou kamarádkou vydala metrem na Václavské náměstí. Složitě jsme přemýšlely, jaký lístek zvolit (samozřejmě, abychom ušetřily...) a naše složité přemýšlení muselo hodně pobavit ty, co nás, pohlcené myšlenkami, míjeli...

Koupily jsem si lístek za 8 Kč (věděly jsme, že pojedeme pouze tři stanice a tudíž nám tato levná, nepřestupná jízdenka na 15 minut jízdy postačí). Pražští čtenáři už možná tuší, jaká bije, ovšem my jsme netušily nic... Dokud nám cestu nezastoupil podivný chlapík. A my, naivky, jsme si ještě myslely, že nám něco nabízí a mlčky zavrtěly hlavou, jako že „nemáme zájem“. Bohužel, on zájem měl. O nás a o naše lístky. Zamával na nás odznakem a jeho první věta zněla: „Jste z Prahy?“

Připouštím, že v té chvíli mi blesklo hlavou, jestli s námi neflirtuje... Nicméně, ta naše venkovská, naivní duše, se nám zřejmě musela odrážet ve tvářích, když to věděl tak jistě, že se vlastně ani nemusel ptát. Když jsme trochu konsternovaně přiznaly, že nejsme, oznámil nám, že chce vidět naše lístky, které jsme mu, s hloupou hrdostí, obě vzápětí předložily... A pak přišla ledová sprcha – slova jako neplatná jízdenka, pokuta a to v tak ohromující výši (nebo aspoň pro mě ohromující) 500 Kč pro každou z nás, že jsem doslova zalapala po dechu – já, která jsem nikdy, nikdy v životě nejela na černo a mám platit za to, že jsem si, přiznávám, nepřečetla důkladně, jaký lístek koupit, pouze jsem logicky předpokládala, že když nepřestupuji, stačí mi ten nejlevnější. A přiznávám se podruhé, že i kdybych si ty pokyny přečetla (jak jsme poté s kolegyní, s křížkem po funuse, učinily), vyšlo by to nastejno, neboť termín „vnější pásmo“ by mi nic nenaznačil.

Tolik k mé naivitě (nebo blbosti – to nechť posoudí čtenář). Protože jsme odmítly zaplatit pokutu na místě (snad jsme pořád doufaly, že se nám to jenom zdá), vypsal nám onen nesmlouvavý naschválníček pokutový blok s tím, že je nutné pokutu uhradit do 14 dnů hotově přímo v budově Dopravního podniku. O čem nás ale zapomněl informovat, že když odmítneme zaplatit na místě, pokuta se zvýší na 950 Kč. Což jsme samozřejmě zjistily asi o hodinu později...

Co dodat. Chtěla jsem ušetřit 80 Kč a tak jsem „ušetřila“. Teď, před Vánoci, kdy se tzv. hodí každá kačka. Nemohu tvrdit, že by mě to nenaštvalo. Ale potom mi má kamarádka řekla, že v porovnání s tím, o co člověk během svého života přichází, je ta pětistovka (nebo tisícovka) ještě zanedbatelná.

A knížka? Ta mi ještě dlouho bude připomínat, že „kdo šetří má za tři“ a „za blbost se platí“...


Zdroj fotografie. www.bestijka.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Jitka Lenková - 27.11.2006 - 7:56

Je to složité
Tarif pražského dopravního podniku je velmi složitý předpis - viz http://www.ropid.cz/cz/tarif.htm#VII. Místo zdlouhavého samostudia doporučuji snadné pravidlo: Dospělý cestující v Praze si kupuje jízdenku za 14 Kč (dítě za 8 Kč, 14:2 není v tomto případě 7), pokud chce jet metrem více než 5 stanic, přičemž stanice nástupu se nepočítá. Mezi linkami metra může přestupovat, přestupní stanice se počítá jako jedna stanice, nesmí ale metro opustit a tato jízdenka platí v metru 30 minut. V autobuse či tramvaji platí 20 minut a nesmí se přestupovat. Ve všech ostatních případech jízdy po Praze je třeba použít jízdenku za 20 Kč (dítě za 10 Kč). Zdarma jezdí děti do 6 let a senioři nad 70 let. Zmíněna jízdenka za 8 Kč pro dospělého se používá v pásmech obshluhovaný pražským dopravním podnikem, avšak mimo Prahu - mrkněte příležitostně na plánek např. v metru, kde jsou hranice "Prahy" v tomto případě.
Samozřejmě to nic nemění na tom, že revizor mohl uznat, že jste nejely načerno úmyslně, ale pouze z neznalosti, ale kdyby vás pustil, asi by moc úlovků neměl - jako slušné české ženy jste pro něj byly snadnou kořistí, narozdíl např. od cizinců, nepřizpůsobivých spoluobčanů či podnapilých a agresivních mužů v nočních tramvajích. Nebojte, ono se mu to jednou zase všechno vrátí.


Od: Loreta Kadishová - 1.12.2006 - 13:28

ách jo, to je smutné, myslím, že kdyby byl revizor fajn chlap a normánlí lidská duše, oběma by vám to prominul s napomenutím...já mám samozřejmě šalinkartu/tvrdošíjně tohle slovo používám i tu v Praze/, nicméně, když za mnou přijel tatínek na návštěvu/světaznalý i znalý Prahy/ zrovinka se měnily tarify a já mu v bláhové naději řekla, že mu stačí ten za 14 kč, vždyť je na třicet minut a to jsme v Hloubětíně dříve...díkybohu žádný revizor se neobjevil...


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1452 s