Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Život je na prvním místě

07.12.2006   Kateřina Švagrová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Život je na prvním místě12 významných osobností z veskrze umělecké scény odpovídá na méně či více osobní dotazy o životě, tvorbě, ale i lásce, štěstí, utrpení a smrti.

Jak již podtitul napovídá, jedná se o knihu rozhovorů. Jsou to rozhovory, nebo spíše povídání, se zajímavými osobnostmi z české i zahraniční umělecké sféry. Scénické rozhovory proto, že se odehrávaly na scéně &Svandova divadla v Praze a to v letech 2003-2006.
Dalo by se vlastně říci, že je to trochu talk show – nachází se zde moderátor pokládající otázky, host na ně odpovídající a diváci, kteří mají možnost se do průběhu večera aktivně zapojit. V pravé talk show se ale moderátor více prezentuje a prosazuje sám sebe, kdežto ve scénických rozhovorech se v popředí nachází pozvaný host. Jde zde o příjemné setkání v komorním prostředí, což &Svandovo divadlo splnilo dokonale.
Jelikož se tyto večery těší velké popularitě, autor David Hrbek se rozhodl převést některé z nich do knižní podoby. Do této knihy vybral mediálně známé, ale i pro běžného diváka méně známé osobnosti, které mají lidem co říci nejen svou tvorbou, ale hlavně životním postojem a mnohdy i pohnutým životním osudem.
Rozhovory autor pojal velmi čtivě a poutavě, i když se ne vždy dozvídáme něco nového, ale to záleží právě na tom, o jak moc mediálně známou tvář se jedná. Co se ale rozhovorům upřít nedá, je fakt, že v každém povídání vás něco zaujme natolik, že vás to vrací zpět číst znovu a znovu a přemýšlet o dané myšlence textu a nechat se vlastními myšlenkami unášet dále.
Zpovídané osobnosti nepojí jen jejich umění, sláva, zanícení pro svou práci, ale také pohnuté osudy a životní pravdy, které si více či méně museli v životě prožít, vytrpět a najít, aby se stali tím, čím jsou dnes. Při čtení na vás dýchá pocit, že ač jsou slavní, stále zůstávají nohama na zemi a prožívají stejná trápení a mají mnohdy pochybnosti o své práci a životě, jako jejich posluchači, čtenáři a diváci.
Zpovídané osobnosti na sebe mnohdy prozrazují věci, které se do běžných rozhovorů neříkají, ale David Hrbek je svou otevřeností a vcítěním se do jejich příběhů „přinutí“ alespoň k pootevření jejich třinácté komnaty. Všechno, co tito umělci dělají, jakým směrem se ubírají jejich životy, jako by tak trochu řídil někdo shůry, osud. Ale přiznávají také, že v mnoha případech se jedná o jejich kroky, jejich rozhodnutí a že "je to vlastně všechno trochu sázka" – jak o tom nejvíce vypráví jeden z hostů – Michal Horáček.
Mě nejvíce zaujal a stále se mi ve vzpomínkách vrací rozhovor se spisovatelem Robertem Fulghumem. Život mu přinesl mnoho zkoušek a došel tím k mnoha poznáním, o která se nyní dělí se svými čtenáři. Sám říká, že spisovatelem se stal vlastně náhodou. Prožil mnoho těžkých i krásných chvil, splnily se mu jeho sny a psaní vnímá již jako takovou třešničku na dortu. „Abyste mohl napsat román, musíte nejdřív intenzivně žít. Život se neztratí, ten je na prvním místě.“

12 rozhovorů: americká písničkářka Suzanne Vega, reklamní fotograf a autor mužských fotografických aktů Robert Vano, operní režisér David Radok, dirigent Libor Pešek, herec, spisovatel a scénárista Zdeněk Svěrák, americký spisovatel Robert Fulghum, textař a hráč Michal Horáček, moderátor a novinář Václav Moravec, britský skladatel a hudební teoretik Michael Nyman, operní pěvkyně Eva Urbanová, dokumentaristka a feministka Olga Sommerová, malíř a kostýmní výtvarník Theodor Pištěk.

Autorem scénických rozhovorů ve &Svandově divadle a samozřejmě i této knihy je filolog David Hrbek (1968). Po studiu češtiny a angličtiny na Palackého univerzitě v Olomouci několik let působil jako profesor na gymnáziu, ale od roku 2000 pracuje jako lektor v Muzeu umění Olomouc. Jeho prvotinou se stal knižní rozhovor s Davidem Vávrou pod názvem &Sumný Vávra, vydaný v roce 2001. Hrbek je také autorem rozhovorů pro časopis Reflex a od roku 2003 moderuje scénické rozhovory ve &Svandově divadle na Smíchově.


Všechno je sázka, David Hrbek, nakladatelství dokořán
Zdroj fotografie:
www.dokoran.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0244 s