Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kudy mají kráčet dětské domovy?

08.12.2006   Michaela Wilhelmová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kudy mají kráčet dětské domovy?Většina odchovanců dětských domovů nemá před sebou růžový život. Završením dospělosti se zamotávají do kruhu alkoholu, rozpadajících se vztahů a agresivity. Proč? Nikdo jim nedal pocit bezpečí, sebedůvěru… I proto byl v Praze otevřen domov nový. Jiný, evidentně lepší.

Málo dětí, vysoce odborný personál. Tak by se dalo shrnout krédo nově otevřeného dětského domova v Dolních Měcholupech. Na slavnostní otevření se přijel podívat i primátor Bém, aby mohl přestřihnout pásku a popřát všem zakladatelkám mnoho štěstí. Čerstvě zrekonstruovaná budova má oranžovo-zelený ráz, prosvětlený běloskvoucí interiér a velkou terasu. Na první pohled člověka zarazí i struktura celého domu. Ložnice jsou po dvou, na tři pokoje hezké sociální zařízení s vanou, umyvadly a toaletou. V přízemí je kuchyně, ale ne jako nějaká tajná místnost, odkud budou okénkem vydávány obědy. Všechno je tu přístupné, aby si děti osvojily běžné návyky, jaké by získaly v domácnostech. Kapacita celého objektu je pouhých 16 dětí. Zdá se vám to na dětský domov málo? Tím lépe. V Čechách totiž připadá na jednoho vychovatele až 14 dětí. Většina z nich se právem cítí odstrčená, bez pozornosti. Jejich citový život je zanedbaný, výsledky ve škole se nesou v témže duchu. Čím větší pozornost se dítěti věnuje, tím je šťastnější. Čím je šťastnější, tím se lépe učí. Na vyrovnaného člověka nečeká za pár let ulice…
V domově, který otevřela o.p.s Radost, připadnou na jednoho vychovatele děcka čtyři. Individuální péče a důraz na osobní rozvoj snad bude úspěšný. Zakladatelky také nejsou pro laickou výchovu, ke které vede čiré nadšení. Pracovník dětského domova má být řádně vzdělaný, jen tak může pomoci dítěti z prožitých traumatům, kvůli kterým je často do domova přivedeno. Některým lidem by mohlo připadat, že si v Čechách vymýšlíme zase nějaké výchovné inovace. Opět je tomu přesně naopak. Evropská Unie většinově razí právě tento přístup.

Při nahlížení do zatím neobydlených pokojíčků jsem přemýšlela, jak těm milým dámám (J. Bendové, J. Kafkovské, L.Kokešové a J. Šmejcké) pomoci. Pokud vás to napadlo také, zkuste se podívat na http://www.radost-ops.cz . Najdete tu celý seznam věcí, co děti potřebují, a které vám třeba Ježíšek přinese navíc…

Fotografie domu: www.radost-ops.cz
Fotografie proslovu pana Béma: autorka





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Pavel Jelínek - 9.12.2006 - 15:36

Myslím, že typ domova, o kterém píšete, je jen o něco lepší alternativa k dětským domovům. Daleko silnější alternativou jsou profesionální pěstounské rodiny o maximálním počtu 6 dětí s přiděleným rodinným domem, kde se zpravidla stará žena - maminka, zatímco muž chodí do práce. A nejsou zdaleka tak nákladné. Tyto domovy nicméně vždy v nějaké míře budou asi nutné. Možná to není tak obecně známé, ale náklady na 1 dítě v dětských domovech se pohybují od 15 000 do 20 000 Kč měsíčně. Kdyby stát výběrově dal jen třetinu těchto peněz do těch rodin, či osamělým matkám,prarodičům, kterým jsou děti občas odebrány právě ze sociálních důvodů, udělal by daleko lépe. Statisticky je prokázáno, že až 2/3 chlapců z dětských domovů končí ve vězení, z pěstounských rodin je to třetina. A závěrem slogan, který jsem slyšel od zkušených vychovatelek dětského domova - Lepší špatná máma, než dobrý dětský domov. Samozřejmě to nelze brát doslovně, ale je mnoho rodin, kde nestačí zvládat výchovu ze sociálních příčin, či tyto hrají podstatnou roli.


Od: Radka Zadinová - 9.12.2006 - 17:31

Taky si myslím, že kdyby každá průměrná rodina přijala do své "náruče" jedno dítě z dětského domova, mohly by se domovy zrušit. Jenže každý to takhle necítí. Někdo třeba právem namítne, že by své děti stejně upřednostňoval před těmi cizími, já jsem si vždycky spíš myslela opak: Že bych to cizí protěžovala a na vlastní bych byla přísnější. Ale to také není řešení. To je někde uprostřed. Jenže je jen málo lidí, kteří v sobě mají tu potřebnou odvahu vzít si do péče cizí dítě se všemi riziky, které to přináší - a zase je tu to "ale": naše děti taky přece nepřináší jen radosti a jistoty - také nám přináší spoustu nejistot a starostí. Potom už záleží na každém zvlášť, kdo v sobě tu odvahu přece jen posbírá a kdo ne.


Od: Martina Holánková - 9.12.2006 - 17:45

Myslím si, že základem by měl být kvalitní zákon o rodině, obsahující jasně stanovená pravidla pro všechny typy alternativní péče o dítě. Někdy je velký problém adoptovat dítě i pro rodinu, která už taktové jedno dítko bez problémů vychovává.


Od: Michaela Wilhelmová - 11.12.2006 - 14:43

Zcela souhlasim s tim, ze pestounske rodiny jsou vybornou alternativou, ale bohuzel take celkem dobre vim, jaka strasna byrokracie se k tomu vsemu vaze a jak se nase urady mnohdy uplne nesmyslne zaseknou. Meti decaky po Cechach jsou ohromne rozdily, vubec se nedaji hazet do jednoho pytle. Ale musim rici, ze tenhle mi udelal radost, protoze kdyz vidite, jak na ta skvrnata, ktera jsou zakriknuta, nezbude ani chvilka casu, ze by si s nimi nejaky dospely pravidelne povidal, je to k placi. Rekla bych, ze tenhle detsky domov je neco mezi pestounskou rodinou a decakem. Rozhodne mu moc fandim, protoze deticky tu budou mit o dost lepsi zazemi, nez v kolektivu trikrat vetsim.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1888 s