Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Pirátská superbomba pod stromeček

13.12.2006   Jitka Lenková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Pirátská superbomba pod stromečekJestli chcete svému dítěti skutečně udělat na Vánoce radost knihou, kupte mu Piráty z nakladatelství Metafora. Vyzkoušela jsem je na vlastním devítiletém potomkovi a byl naprosto unešený. S knihou chodí spát a do tmy mu blýskají červené odlesky rubínu zasazeného do obrázku lebky na obálce. Tím překvapení skrytá v knize ovšem teprve začínají.

Angličtí tvůrci knihy, autor John Matthews a nakladatelství Carlton Books Limited, zřejmě jako první pochopili, že pokud má kniha u dítěte obstát v konkurenci ostatních druhů zábavy, zejména pak vedle televize, videa, DVD přehrávačů a počítačů, musí být stejně vizuelně stejně atraktivní a k tomu nabídnout ještě něco navíc. To něco navíc v tomto případě představuje možnost některé věci si doslova osahat. Takže Piráty nepředstavují pouze ploché, byť úchvatně barevné stránky plné obrázků, ale také řadu doplňku, které lze z knihy vyjmout a zase je do ní uložit.
Kromě již zmíněného oka z „rubínu“ zasazeného v lebce okrášlené ještě zlatým zubem najdete uvnitř knihy hned na první stránce nalepenou kapsičku v podobě zapečetěné obálky se „starodávnou“ listinou obsahující Pirátské artikule, čili pravidla pirátského života, které si může vlastník knihy podepsat. První stránky seznamují čtenáře s dějinami pirátství a další s pirátskou módou a pirátským slangem ve zvláštním vlepeném slovníčku, pokračuje se pirátskými loďmi a vlajkami, životem na lodi i s profily nejslavnějších pirátů, opět ve zvláštní vlepené galerii. Jejich život býval drsný a kniha se nevyhýbá ani jeho nejtemnějším stránkám, jako přísným trestům na lodích i popravám pirátů. Tato krutá fakta ale autor předkládá v utlumené formě, takže na čtenáře nepůsobí zas až tolik otřesně. Nakonec nechybí ani mapa Jamajky s vyznačenými poklady, repliky dávných hracích karet, zmínka o pirátské literární a filmové tradici a nakonec i přehledná chronologická tabulka a námořnický slovníček.
Nakonec se nelze nezmínit o dokonale řemeslně odvedené práci na výrobě knihy. Nakladatelství velmi moudře vybavilo tuto knihu většího formátu (27 x 30 cm) tvrdými deskami a odolným plátěným potahem a odpustilo si sice efektní, avšak snadno zkáze podléhající papírový přebal. Starodávně působícímu svazku tak patina denního používání neuškodí, spíše přesně naopak. Publikace je dále vytištěna na kvalitním silném hladkém papíře, každý má list zdvojený a některé ještě rozkládací a měla by tak odolat i dennímu a méně šetrnému prohlížení.
Když uvážíme ještě precizní tisk a náročnost výroby jako takovou, samozřejmě mě zajímalo, která naše tiskárna dokázala takovou knihu vyrobit. Žádná – tištěno v Číně. I díky tomu se našemu nakladatelství Metafora zřejmě podařilo docílit příznivou konečnou cenu 599,- Kč, při nákupu po internetu ještě o nějakou tu desetikorunu míň. I když se to může zdát hodně, uvažte, o kolik šly ceny knih v poslední době nahoru. Zjistíte, že za jedny Piráty pořídíte jinak jen 2 – 3 knihy běžného formátu bez obrázků, na bídném papíře a leckdy jen brožovaných. A to je poměr víc než příznivý.

Zdroj fotografie: www.metafora.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.028 s