Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Dortem proti anorexii

15.12.2006   Aneta Šimonková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Dortem proti anorexiiMódní seskupení Czech Fashion Center uspořádalo na začátku prosince další zajímavou podívanou. Seskupení našich předních návrhářek uspořádalo happening, kde se podával sladký čokoládový dort. Návrhářky se tak připojily k názoru, že nestojí o nezdravě vypadající modelky, které se v posledních letech objevují na molech a v časopisech. Celý happening se konal v galerii Ivany Follové - If... a posléze se párty přesunula do ostatních butiků.

Po podzimním představení projektu Czech Fashion Center následovala druhá akce, která se tentokrát zaměřila na ožehavé téma v módním byznysu. V galerii If… se sešly jak návrhářky samotné, tak také jejich modelky. Přítomna byla např. Martina Nevařilová (Navarila design) s exotickou modelkou Dinou, Ivana &Sáfránková (Timoure et group) s Martinou &Smukovou, Tatiana Kovaříková (Tatiana) a samozřejmě Ivana Follová (If…), která si přizvala moderátorku Zuzanu Belohorcovou. Některé oděvní designérky přišli podpořit i jejich manželé. Jeden z nich, Petr Fejk, který je mužem Martiny Nevařilové, akci moderoval. Jak sám vtipně poznamenal, i v Zoo Praha, které je ředitelem, se nejvíce líbí hroši nebo tučňáci a ti nemají se štíhlostí moc společného.
Na párty byla nejdříve přivezena obrovská čokoládová koule, kterou vyrobil cukrář Vladimír Dvořáček a posléze i dort, na kterém si pochutnaly jak modelky, tak i návrhářky a zbylo i pro hosty, kteří se přišli podívat. Tímto gestem tak návrhářky chtěly vyjádřit, že nechtějí, aby se ženy trápily hlady, kvůli honbě za subtilní postavou. „Nezdravě vyhublé modelky nepreferujeme. Už proto, že naši módu nosí skutečné ženy - včetně nás samotných,“ dodávají.
Nejenom dort, který chutnal všem přítomným, byl pro ně přichystán. Podávala se i hustá horká čokoláda, svařené víno a sladkosti např. v podobě ovocného sushi.
Po skončení akce v galerii If… přichystaly dámy překvapení i ve vlastních buticích a to v podobě vánočního cukroví, svařeného vína či horké čokolády.
O problému mentální anorexie se v poslední době mluví hlavně proto, že na následky hladovění zemřely v zahraničí dvě mladé manekýny, které byly pod tlakem pravidel v módním průmyslu. Svůj negativní postoj tak vyjádřil např. týden módy v Madridu, kdy na molo nevpustily extrémně vyhublé dívky.

Načasování na tuto dobu má také ještě jeden důvod. Právě v období vánočních svátků se zhoršuje stav žen s poruchami příjmu potravy. „Zejména před Vánocemi začne mnoho žen urputně řešit, co ze svátečních lahůdek ještě mohou sníst, co už ne a jak se pak jídla zase zbaví. Svátky, které mají probíhat v klidu a pohodě, jim tak přinášejí jen další zbytečná traumata,“ tvrdí Doc. Hana Papežová, vedoucí Centra pro poruchy příjmu potravy 1.LF UK A VF.

Zdroj fotografií: autorka článku a Czech Fashion Center


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0242 s