Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Elfové odlétají do jižních krajin

23.12.2006   Renata Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Elfové odlétají do jižních krajinVítězslava Klimtová je autorkou mnoha knih pro děti, ale nadaná není jen literárně, dokazují to její ilustrace a loutky. Mně osobně v tvorbě této ženy, jež sama sebe z legrace nazývá čarodějnicí, zaujala především svými strašidly z Lexikonu ohrožených druhů strašidel, popisem jejich zevnějšků a zvyků, jež kopíruje skutčnou encyklopedii. Je to zábava objevovat strašidla domácí šuplíková či strašidla lesní. Velice rádi doma hrajeme strašidlové pexeso a také se zkoušíme ze znalosti odborných názvů strašidel, např. lesní mužík kůrovec, divoženka lesní, babice vrbice, spižník svižný - no řekněte, neinspirují vás k fantazii tato roztomilá jména strašidýlek?





Zajisté máte z nějakého důvodu některá svá strašidla raději než jiná. Zajímalo by mne, jaká jsou vaše nejoblíbenější?

Již od roku 1967 bydlí se mnou, a kdysi s mojí maminkou, každou zimu rodina skřítků Drnovců. Tito skřítci mne uvedli do svého světa přírodních bytostí (vyšly o nich již tři knihy). Chalupa, kde v zimě bydlí, je v malém údolí nad městem Desná v Jizerských horách.

Slaví vaše pohádkové bytosti Vánoce - pokud ano, jak - pokud ne, proč? Zajímalo by mne, zda by se třeba nějaký dáreček mohl připravit pro skřítky, doma žijící zášupšáky či půďáka?

O slavení Vánoc u skřítků vyšla celá kapitola "Skřítci a Vánoce", v knize "Ze života skřítků domácích."
Protože je však již delší dobu vyprodaná, řeknu to stručně, skřítci domácí se s potěšením zúčastňují vánočních oslav v rodinách a domovech, kde bydlí. Včetně pečení vánočního cukroví a zdobení stromečku.
Lesní skřítci ovšem v zimě přespávají v kořenech stromů, někdy přímo ve stromech a budí se až na jaře. Pokud se týká vodníků, spí na dně rybníka. Elfové odlétají do jižních krajin uz v září a vrací se koncem dubna. Na Vánoce obvykle domácím skřítkům připravujeme sladkosti (velice rádi čokoládu). Pouze zášupšákovi dopřáváme dobře uleželé olomoucké tvarúžky. Půďáka nebudíme, pouze když se vzbudí sám - dostává cucavé bonbony. Jeden mu vydrží až do rána. Jestliže však chcete vidět Vánoce u strašidel na vlastní oči - není nic snadnějšího - prijeďte se podívat do Pohádkové zeme v Pičíně.

Jak slavíte Vánoce vy a jaký vánoční dárek by vám udělal největší radost?

Já, slavím Vánoce společně s elfy v jižních krajinách. Obvykle s nimi odlétám na podzim a vracím se na jaře. Jinak jsou moje Vánoce stejné jako vaše.
Ozdoby však věšíme na palmy. Nejkrásnější dárek? Protože už nepotřebuji žádné věci ani klenoty, krásné šaty a veliká auta- nejhezčí dárky jsou pro mne pozdravy mých přátel, lidí a strašidel a dopisy a obrázky od dětí. Letos zůstávají Drnovcovi v mé chaloupce sami.
S přáním krásných slunečných a rozkvetlých Vánoc, sedíc pod palmou, kde píšu novou knihu pro děti a maluji pohádkový obraz.

Děkuji za krátký, zato kouzelný rozhovor.





Zdroj fotografií: www.pohadkovazeme.cz




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.028 s