Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jak Bostoňané "pili" čaj

02.01.2007   Pavla Králová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jak Bostoňané Čaj není jen nápoj. Americké osadníky vysoká cla na něj dokázala vyburcovat k události dnes známé jako Bostonské pití čaje, při ní skončilo v moři 342 beden čaje ze 3 lodí. Bostonský čajový dýchánek, jak je někdy událost také nazývána, předznamenala boj amerických osad za nezávislost. Tuny čaje skončily v moři 16. prosince roku 1773.

Anglie se k americkým koloniím chovala velmi panovačně. Americké osadníky trápila především vysokými daněmi, uvalenými na ně bez jejich souhlasu a dokonce bez jakéhokoliv zastoupení amerických osadníků v britském parlamentu. Velmi nepříjemný byl pro kolonie také fakt, že Anglie podporovala starou námořní politiku, což v důsledku znamenalo, že osadníci vyváželi do Anglie suroviny a jim byly dováženy hotové produkty.

Situace se značně přiostřila, když Anglie uvalila obzvláště vysoká dovozní cla na čaj a melasu. Tento fakt vzbudil mezi americkými vlastenci značnou nevoli a přinutil je vymyslet plán, jak Angličanům ukázat svůj odpor.

Původně chtěli obyvatelé postupovat podle pokynů guvernéra. Toho ale nezastihli doma a tak se několik nejradikálnějších vlastenců převléklo za Indiány a rozhodlo se vzniklou situaci vyřešit po svém. Radikálové se rozdělili do tří skupin, z nichž každá bezpodmínečně poslouchala svého velitele. Společně potom vyházeli všechen čaj ze všech tří lodí do moře a pokojně se rozešli domů. Údajně to byla velice tichá noc, která se obešla bez jakéhokoliv konfliktu.

Až ráno se ukázalo, co se vlastně stalo. Krabice s čajem plavaly na hladině a byly postupně rozptýleny po celém bostonském přístavu.

Anglie na tuto protestní akci reagovala tzv. netolerančními zákony, schválenými v roce 1774, kterými bostonský přístav uzavřela pro obchod, ve městě byli rozmístěni vojáci a volené koloniální shromáždění nahradilo nové, jmenované britským guvernérem.

Tato odvetná opatření se stala jednou z rozbušek války za nezávislost. A tak čaj, i když nepřímo, stál u zrodu jedné z nejvýznamnějších zemí, Spojených států amerických.

 

Udělejte si test, kolik toho víte o Bostonském pití čaje zde.

Zdroj fotografie: politicaldogs.org



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.4672 s