Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


...viděl jsem tě růst

15.01.2007   David Šeterle   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

...viděl jsem tě růstNež jsem si přečetl knihu "...viděl jsem tě růst" od Erwina Thoma, snil jsem o domku z hlíny a slámy. Teď ale daleko více přemýšlím o dřevu jako přirozeném materiálu pro dům, pro střechu i pro podlahu, pro postel i pro misku. Záleží pouze na správné době poražení stromu, na výběru správného stromu a správného místa. Pak dřevo představuje ten nejlepší, jednoduchý a přirozený materiál pro naše obydlí.

Už z knihy Neznámá moc luny vím, jakou sílu a vliv na přírodu má měsíc, a dobře si vzpomínám na příklad komínu, postaveného ze dřeva, jenž vydrží po staletí. Ovšem dřevo na tento komín porazili ve správnou dobu v souladu s měsíčními cykly.

O tom, jak postavit dřevěnou podlahu, nábytek a celý dům, a to bez použití jakékoliv chemie, s tím, že výrobek nám bude sloužit po staletí, o tom tedy píše Erwin Thoma v této knize. „Správný termín sklizně dřeva a výběr správných stromů ze správného místa pro dotyčný způsob použití: to jsou nerozlučně spojené základy přirozeného zpracování dřeva.“ (S. 54.)

Erwin Thoma dnes provozuje pilu, kde nabízí přirozené dřevo a v této knize se dělí o zkušenosti a vědomosti starého řemesla. Mezi řádky proniká filosofie života, jež používání dřeva jako materiálu rozšiřuje o vidění stromu jako bytosti, o způsob života lidí, kteří jsou součástí přírody a mohou využívat její možnosti. Nádhernou úlohou pro naši generaci je proto přestavět naše provozy tak, aby zase sloužily člověku a přírodě. Nakonec bychom se měli moci dívat na svoji práci s pýchou a láskou. (S. 118.)

Dneska opět hledáme přirozený způsob života, hledáme nové materiály nejvhodnější pro naše výrobky a pro náš dům. Poznání, zprostředkované knihou ...viděl jsem tě růst, opět ukazuje, že stačí poohlédnout se do minulosti a oprášit staré vědomosti, založené na skutečném poznání, i když náš rozum zbavený citu je kdysi odsoudil jako neužitečné.

Stačí pochopit úlohu stromu a jeho dar dřeva. Toto pochopení přenést do života, využívat jeho krásy a naši energii věnovat něčemu smysluplnému: Od každého kusu nábytku známe strom, les a cestu dřeva, než nakonec přišel k nám do bytu jako stůl, skříň nebo postel. Vzpomínka na krajinu, v níž tento strom vyrostl, přišla s nábytkem do našeho bytu a do našeho života. (S. 83.)


THOMA, Erwin. ...viděl jsem tě růst. PAPRSKY: Ústí nad Labem 2006. ISBN 80-903553-4-X.

Zdroj fotografie: http://www.paprsky1.de/


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0837 s