Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Žena kontra muž

03.02.2007   Renata Šindelářová   Próza   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Žena kontra muž

Ženy jsou neschopné. Neumí opravit auto, naštípat dříví, aniž by si zlomily drahocenný nehet, vydupat si své oprávněné místo na vyhrazeném parkovišti, chodit se štaflemi ani malovat štětkou, neumí správně spočítat, kolik metrů koberce potřebují v obýváku, neumí nařídit digitální hodiny, protože to nikdy nedělaly a jsou líné se to učit, neumí vyměnit žárovku a čůrat do dálky.


Když se žena musí měsíc starat sama o dům a domácnost, když bojuje do posledního dechu za svou emancipaci, protože ona tohle všechno přeci hravě zvládne, může se stát, že bude prát na valše, protože v pračce to najednou „nějak cvaklo“. Může se stát, že z vytopeného sklepa bude týden nosit kýbly, protože nevěděla, jak pustit čerpadlo. Může se stát, že bude třetí den bez elektřiny, protože neumí nahodit hlavní jistič a opravář přijede až zítra. Může se stát, že si nepustí televizi vaším oblíbeným ovladačem, protože i když už konečně zná některá ta tlačítka, včera na něj vylila kávu a on od té doby protestuje. Ale možná že ho jen oblepila izolepou, neboť po tom co si vaše děti s ovladačem hrály, mu najednou upadla ta „dvířka vzadu“. Může se stát, že až muž po návratu ze služební cesty otevře dveře, nepůjde mu to úplně dokořán, protože za nimi stojí židle – bezpečností opatření, protože se sama doma bála.
Muži jsou neschopní. Neumí telefonovat a zároveň si mazat chleba, neumí obléci kojence, aby měl předek vpředu a rub dovnitř, neumí si ostříhat nehet na pravé ruce, ohřát bramborovou kaši (viz níže), vyžehlit košili, aby na ní nebyly faldíky, přišít knoflík (tento pokus zřejmě padne už při navlékání nitě), odnést balíček na poštu, protože vlastně neví, kde ta pošta stojí, nakoupit na víkend, protože neví co, svůdně špulit rtíky.
Když se muž musí měsíc starat o rodinu a domácnost sám, když bojuje do posledního dechu za svou hrdost, protože on tohle všechno přeci hravě zvládne, může se stát, že ozdobí žehličku silonovou košilkou své ženy. Může se stát, že bude telefonovat sousedce, jestli si může troufnout uvařit bramborové pyré – v kuchařce nic jednoduššího nenašel. Může se stát, že zapomene umýt dětem vlasy, nohy nebo jinou část těla. Může se stát, že se bude divit, že je vana prázdná, jelikož zapomněl děti vyzvednout ve školce. Může se stát, že květiny budou po manželčině návratu plavat v hnilobné polévce nebo se budou svými žlutými šustivými listy dotýkat země - on si prostě nevšiml! Může se stát, že všechny lahvičky se ženinými drahými šampóny budou naředěny vodou, protože „netekly ven.“ Může se stát, že v prázdné ledničce najde žena místo jídla jen pach, vycházející z hrnce se zelenou (!) dušenou mrkví, kterou před čtrnácti dny vařila ona sama – ale žena by měla svému muži věřit, že dotyčný hrnec neumyl muž z čiré nostalgie.
Muž a žena spolu nežijí náhodně. Každý z nich dodává společnému soužití trochu štiplavého koření a trochu cukru.
Proto je docela normální, když žena po deseti letech manželství telefonuje svému muži, který je od ní vzdálen stovky kilometrů: „Píchla jsem kolo. Prosím tě, přijeď, já nevím, jak ho mám vyměnit.“
Proto je docela normální, když muž po deseti letech manželství strčí do úst bonbón i se staniolem a pak se s dětinsky vyčítavým tónem ptá: „Proč jsi mi neřekla, že tam je papír?“

(Jedná se o ukázku z chystané knihy "Okamžiky". Další tvorba autorky: www.sweb.cz/sindelarovar)
Zdroj fotografie: vlastní


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Jaromír Komorous - 6.2.2007 - 15:32

Vaše postřehy se dají rámovat. Je to fajn.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0498 s