Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Legenda zvaná XIII. století aneb láska a navždy 5.

21.02.2007   Martina Bittnerová   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Legenda zvaná XIII. století aneb láska a navždy 5.

Po Karpatech nastal do určité míry komerční průlom, nebo spíše se o Třináctce začalo v médiích častěji hovořit díky albu Metropolis (2000). V něm se na jednu stranu &Stěpán více přiblížil k hranicím běžných rockových posluchačů a své texty ověnčil spíše filosofy a dekadentními autory, než upíry a jinými příšerkami. Proto tento tah považuji za výborný. Album Metropolis se křtilo v Lucerna music baru a další koncerty se odbývaly v pražském Futuru. Tudíž kapela povýšila do význačnějších sálů.


Musím konstatovat, že tím pádem jaksi definitivně ztratila pel něčeho, dejme tomu, undergroundového a vyrazila mezi širší oblast posluchačů. Začali ji objevovat lidé, pro které do té doby gotický rock znamenal učiněnou hrůzu. V Metropolisu si ale každý určitě našel  svou písničku, navíc některé prostřednictvím anglických textů mohly potěšit i cizojazyčné posluchače. Ostatně Třináctka hostovala na festivalu Castle party v polském Bolkowě (krátký záznam vystoupení – Fatherland z Metropolisu:
http://www.youtube.com/watch?v=N_GayhNLris) , kde se sjeli ctitelé gotiky z celé Evropy. Metropolis pro mě objevil výtečnou skladbu Bela Lugosi´s dead. (Na youtube.com ji lze najít i v originále od skupiny Bauhaus). Ale ani v tomto případě nezapomněl &Stěpán na lyrickou píseň, a proto ve Hvězdy chtějí patřit tobě  si přijde na své každý snílek.  


S jarem 2000 mám spojeno několik drastických zážitků, neboť se mi nepodařilo ani na jeden koncert dostavit ve střízlivém stavu. Vyvrcholilo to asi v jihlavském klubu Maňana, kde diváci div že neokusují (kvůli stísněnosti prostor) účinkujícím uši. S partičkou rozjásaných mladých lidí, z nichž jsem samozřejmě byla nejstarší, jsem se svíjela na parketu. Chvílemi to vypadalo, že moji kamarádi Ollie Ryšavé poboří klávesy. S vyděšenějším výrazem ve tváři jsem ji nikdy poté již neviděla a nedivím se, že se obávala o nástroj. Já bych se bála rovněž. Nakonec mě nějaký dobrák shodil loktem mezi skupinku půllitrů. Jizva z tohoto střetu se sklem zdobila mou paži dost dlouho… Nicméně jsme tento večer zakončili stylově v jihlavském podzemí, kde nás provázela jedna fanynka. Bohužel v jejím případě se jednalo o nadstandardní přesčas, plazili jsme se chodbami totiž o půl jedné v noci. Nic gotičtějšího v Jihlavě už našinec zažít snad ani nemohl. Ovšem žádný duch mrtvého mnicha se nekonal.

Zdroj obrázku: maffet.cz
Další díl vyjde: 23.2.2007



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 3.0085 s