Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Navzdory jisté smrti se rozhodla žít.

29.03.2007   Radka Zadinová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Navzdory jisté smrti se rozhodla žít.Mohla bych začít třeba takhle: Na počátku bylo slovo... Ale neříkala bych pravdu. Na počátku vznikl život. Pak dlouho, dlouho nic - a kuk, je tu člověk. A pak teprve následuje slovo.

Nejdříve se lidé pouze snažili mezi sebou dorozumět. Sdělit si své potřeby, protože o ty především šlo. Teprve později si lidé začínali sdělovat víc – dojmy, city, krásu. A pak možná jednoho dne někoho napadlo, že by neškodilo uchovat to pro ty, kteří teprve přijdou. Uchovat vzpomínky, objevy, postřehy a v neposlední řadě – lásku. Potom už jen stačilo vymyslet, jak. Přenést slova z úst na papír.

A tak lidé už stovky let sepisují to, co bychom neměli zapomenout. Křivdy, války, nenávisti. Ale i něhu, lásku, touhy a sny. Krásu světa i s tou jeho odvrácenou tváří. Popsaly se už stohy papíru. Nespočet slov na nás řve z téměř každého rohu, příběhy se mísí s úvahami, radami, fejetony, poezií, cestopisy... Jak poznat, co stojí za to číst a co můžeme odložit stranou jako brak?

Každý si musí svůj směr poznávání najít sám. Někdo se k literatuře přiblíží pouze na okamžik, většinou v dětství, které je promícháno pohádkami a bájemi, a pak už čte pouze televizní program či recepty. Další se upne na detektivní příběhy či thrillery, hodně žen hledá únik ze stereotypu v tzv. červené knihovně – románech pro ženy, šitých leckdy horkou jehlou podle stejnoměrmé předlohy, kde nesmí chybět dobrý konec. Ale nic z toho není zavrženíhodné, dokonce ani ta červená knihovna ne. Někdy i já unikám tímto směrem a hledám zapomnění. To ale neznamená, že nehledám i něco víc.

Jsou spisovatelé, kteří znamenají jistou stálici na poli literárním. Karel Čapek či Božena Němcová u nás, Mika Waltari a jeho nezapomenutelný „Egypťan Sinuhet“ ve Finsku či L. N. Tolstoj se svou „Annou Kareninovou“ a A. S. Puškin s „Evženem Oněginem“ v Rusku. A takhle bych mohla pokračovat donekonečna. V každém díle těchto „velikánů“ najdete zrození v různých podobách – zrození lásky, nenávisti, touhy, vášně, krutosti, soucitu či obyčejného člověčenství.

V poslední době na náš trh začali pronikat i autoři jako G. G. Márquez, o němž jsem toho již napsala hodně, nebo Paolo Coelho, jehož „Veronika se rozhodla zemřít“ je v pravém slova smyslu právě tím největším zrozením všech dob od „Romea a Julie“ W. Shakespeara.

Kdo jste novelu „Veronika se rozhodla zemřít“ ještě nečetli, pak věřte, že je o zrození člověka, který pohrdl životem a rozhodl se ho ukončit. Veronika se zkrátka jednoho dne rozhodla zemřít. A udělala to. Spolykala prášky a málem se jí to povedlo – zasáhla ovšem náhoda, jak už to tak životem chodí. Začne člověk, který touží zemřít, o svůj život bojovat v okamžiku, kdy je smrt téměř na dosah? Tuhle otázku si položí doktor, který Veroniku zachrání a zpovzdálí sleduje živočišný boj člověka o přežití, vzdorování a nakonec – zrození. Zrození nového člověka v těle důvěrně již známém, zrození Veroniky, která se rozhodla navzdory jisté smrti žít.

A nakonec jeden můj soukromý citát:
„Jsou dny, kdy člověku selhávají křídla. Ale vždycky je tu někdo, kdo nám pomůže se opět vznést. Naděje, která nikdy nezhasíná. A i když zhasne, může ji někdo další ještě rozsvítit.“

Zdroj obrázku: jergym.hiedu.cz  


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0543 s