Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Velká dáma ve světě módy

26.04.2007   Veronika Prokopcová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Velká dáma ve světě módyGabrielle Coco Chanel, známá francouzská módní návrhářka, byla jednou z žen, které nejvíce ovlivnily odívání tohoto století.

Coco Chanel pronikla do světa módy ze začínající pozice prodavačky v malém butiku zvaném „The House of Grampayne“. Narodila se v roce 1883 v Saumuru ve Francii. Za finanční podpory svého manžela Boye si Coco otevřela v roce 1913 svůj obchod v Deauvill v Anglii, který provozovala až do své smrti. Zde prodávala své návrhy, včetně rolákových svetrů a klobouků, které obohatily sortiment módy po celém světě. V této době také na trh uvedla malé černé šaty, tzv. twinsety z jemné vlny.
 
Coco postupně způsobila revoluci ve světě módy a získala si mnoho příznivců. Sama Coco měla velmi hubenou postavu a její zákaznice ubíraly na váze, aby se jí mohly podobat. Mnohé její šaty, šité pro štíhlou linii, byly dlouhé se sníženým pasem.
 
Mezi první látky, které Coco používala, patřil vlněný žerzej. Doplňky se jí staly několikavrstvé šňůry perel, prošívané kabelky a také kombinace šperků se sportovním oblečením.

V roce 1921 uvedla na trh svůj parfém s názvem Chanel No 5, který ihned po uvedení začal dobývat svět. Ve Francii, ale i v celém světě, dnes stále patří mezi nejprodávanější parfémy. Dvacátá léta Coco nejvíce proslavila. Její popularita stoupala neúprosně vzhůru. Přibližně v této době se pasová linie snížila a sukně zkrátily. Chanel představila svou kolekci „malá černá“, která se stala základním prvkem každé nově vzniklé. Kolekce „malá černá“ znamenala klasické pletené vlněné komplety. Své šaty Coco šila tak, aby si v nich ženy mohly založit ruce, hrát golf nebo předklonit, aby si zavázala boty.

Na počátku 2. světové války docházelo k postupnému úpadku společnosti. Chanel byla nucena svůj obchod v roce 1939 zavřít. Vzdala se všech svých práv ve prospěch společnosti, která pro ní vyráběla parfémy. Podnik prodala bratrům Wertheimerovým, kteří ho vlastní dodnes. Ovšem v roce 1954 Coco odstartovala úspěšný návrat a předvedla svou novou kolekci. Znovu otevřela obchod v Paříži, když jí bylo už 71 let. V Paříži také zemřela v roce 1971. Po její smrti získal práva navrhování pro módní dům Chanel Němec Karl Lagerfeld.
I v současné době patří šaty navržené podle Coco Chanel mezi nejoblíbenější a její móda tudíž stále žije.

zdroj fotky:www.strih.net


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0469 s