Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Hrom udeřil do Masných krámů

04.05.2007   Jaromír Komorous   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Hrom udeřil do Masných krámůBudovy Masných krámů jsou po celé zemi. Mám je zakotvené ve dvou podobách. V Českých Budějovicích jsou vyhlášenou hospodou, nyní v rekonstrukci. V Plzni z nich přebudovaná galerie funguje. Zdatně. Kombinace obou mi připadá chutná.

26.dubna 2007 zazněly v Plzni ve výstavní síni Masné krámy jak blesky úvodní tóny k výstavě jednoho z „nej“ současných tvůrců, profesora Aleše Veselého. Schválně se vyhýbám označení „sochař“. Pro pana profesora příliš úzká specializace. Jeho umění je kompaktní lidská snaha o zanechání otisku na povrchu Země. Jednotlivé objekty na výstavě se představují návštěvníkovi z několika úhlů pohledu. Kresby, fotomontáže, model. A soupis zemí a měst, kde najdete jeho díla zrealizována.

V myšlenkách tvůrce hnízdí monumentální místa zeměkoule jako prostředí k životu. Tam umístit své artefakty se mu stává posláním. „Zvolení formy neovlivní váhu výsledného objektu“, objasňuje.

PhDr. Ivan Neumann, ředitel Českého muzea výtvarných umění v Praze, v úvodních slovech řekl: „Nemůžeme se vymanit z mystiky Země a nevzpomenout její pouště a hory“.

Hora hor. Projekt hodný pozornosti snad každých očí. A nejčastěji citovaný. Výtvarníkovy materiály patří k těm nejpřístupnějším ze všech. Dřevo, kámen, kov. Jak je nachází. Jen jim vtiskne jiný účel.

Zeptal jsem se, dokážete si představit vytvoření objektu bez své, v tom okamžiku ruku v ruce jdoucí, kresby, či malby? To nejde krájet, odpovídá umělec. Chápe realizaci, v našem případě výstavních atributů ve výstavní síni, jako nedílnou součást své umělecké práce a ve světě to zavnímali. Ve své práci nezná kratochvilná témata. Jeho neustálá připravenost k odpovědi na otázku „proč?“ je obdivuhodná.

Aleš Veselý dokáže prošlapat cestu vysokou travou k místům, které stojí za povšimnutí, kterým něco chybí a je v silách člověka existenci místa potvrdit a zkompletovat. Pak náhle zmizí, aby každý z nás měl možnost vlastního poznání toho, co vidí, co ho napadá. Chtěl bych, aby mě vodil světem.

Výstava je pořádána ve spolupráci s Východočeskou galerií v Pardubicích a pod záštitou JUDr. Jiřího Pospíšila, ministra spravedlnosti ČR.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0532 s