Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Zapálil se pro Buddhu

05.05.2007   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Zapálil se pro BuddhuA znovuobjevil ho i pro nás, bez patosu a módního uctívání. Buddhovy vznešené pravdy hluboce pochopil a srozumitelně předává dál. Se zápalem dokazuje, že se nejedná o rigidní náboženství.



Naopak se stávají širokou lidskou pravdou, o níž se vyplatí přemýšlet, později i mnohem více. Zakladatele jednoho z dnešních světových náboženství Egon Bondy představuje jako prince Siddhártu Gautamu, jenž se vynořil z bezejmenného davu, aby šířil nové myšlenky, předal je všem, kdo jim dokáží naslouchat. Nestal se vůdcem nějakým nadpřirozeným zázrakem či predestinací, ale jen mravenčí prací na sobě samém. Dokázal v silném a nespravedlivém kastovním společenství nabídnout lidem pomoc a útěchu. Nesmí však být hledána samoúčelně, sobecky, ale vždy pro druhého. Definuje utrpení jako základní projev živé hmoty, tedy nejen lidské, ale i božské existence. Jinými slovy, pokud Bůh existuje, trpí - jít slepě v jeho šlépějích je více než problematické. Až ho dosáhneme, utrpení zůstane, nikde se mu nevyhneme. Tudy tedy cesta nevede. Vše totiž vzniká a zaniká podle zákona příčiny a následku, je to neuzavřená spirála vývoje. Osvobození Buddha vidí v očištění mysli od smyslových pokušení a ulpívání na životě v jeho různých formách. Přetnout věčný koloběh, dosáhnout poznání, probuzení alespoň na chvíli. Není to vůbec jednoduché, návod nepředkládá ani Bondy, ale rozkrývá nekonečně pravdivé učení lhostejného s velkýma ušima, jemuž nebyly lhostejné existencionální aspekty svých souputníků.

Autorem  podnětné knihy je originální a excentrický český filosof Zbyněk Fišer. Jeho cesta k poznání byla neméně bouřlivá a výsostná než ta Buddhova. Syn prvorepublikového generála se záhy vlastním přičiněním stal bohémem bez stálého zaměstnání, opustil gymnázium a mezi opileckými orgiemi se živil i žebrotou a krádežemi. Přijal židovské jméno Egon Bondy na protest proti vykonstruovaným antisemitským procesům u nás i v SSSR. Jeho politická i filosofická orientace rozporuplně reflektovala dobu. Zájem o orientální i marxistickou filosofii ho opět přivedl ke studiu na filosofické fakultě. Objevil se vzdělaný, odvážný marxista kritizující socialistický realismus, spolupracující s STB, mající nebývalý odpor k totalitním zřízením. Nepodpořil Chartu 77, ale řádil s Plastiky, kterým psal texty..... Spokojenosti nedosáhl ani po roce 1989, nelíbil se mu konzumní způsob života, ani rozpad Československa. Útěkem z neutěšeného světa se mu stala bohatá literární činnost. Své myšlení vtělil i do filosofických spisů a monografie zabývající se Buddhovým přínosem. Kniha vyšla už v roce 1968 v nakladatelství Orbis a znamenala nejserióznější a nejhlubší filosofický portrét světového myslitele v češtině. Do dneška se na tomto faktu nic zásadně nezměnilo.

Kypícímu a nespoutanému životu odpovídá i příznačná efektní smrt. Odešel na Velikonoční pondělí 9. dubna 2007, kdy podlehl popáleninám třetího stupně. Způsobil si je sám, když usnul se zapálenou cigaretou.

Egon Bondy, Buddha, vydalo nakladatelství DHARMAGAIA v roce 2006.
Zdroj fotografie obálky. kosmas.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Renata Šindelářová - 6.5.2007 - 10:24

Fišer byl zvláštní a zajímavá osobnost. Jindřiška určitě také, soudě podle příznačného názvu článku. :-)))


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0209 s