Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Velká Fermatova věta

12.05.2007   Lucie Hajduková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Velká Fermatova větaAno, už samotný nadpis zní matematicky. Ale neděste se, ať už jste patřili mezi ty, kteří v matematice doslova plavali, nebo mezi ty, jež danou látku pochopili snad ještě dříve, než ji profesor vysvětlil, tohle vás zaujme všechny. Takto vás matematika ještě nebavila.

Pokud bychom měli tu možnost a otevřeli bychom si Diofantovu Aritmetiku vydanou v roce 1670 na příslušné straně, spatřili bychom vedle tištěného textu také jednu ručně psanou, leč tištěnou poznámku: "Cuius rei demonstrationem mirabilem sane detexi hanc marginis exiguitas non caperet." (Mám skutečně nádherný důkaz tohoto tvrzení, avšak tento okraj je příliš úzký na to, abych jej zde uvedl.)

A o jaký důkaz že to vlastně šlo? Jednalo se o zdánlivě snadnou rovnici xn +yn = zn pro všechna n >2 nemá řešení. Neměla sice nic společného s aplikovanou matematikou (nedala se využít v praxi), ale velice by posunula mezníky této vědy. Stala se tak noční můrou pro všechny matematiky po tři století! Nikdo vyjma Fermata ji nesvedl dokázat a sám Fermat to neměl zapotřebí, rád ostatní škádlil dopisy či poznámkami podobného druhu. A zanechal tak po sobě opravdu velkolepý odkaz. Často byl proklínán a zlí jazykové tvrdili, že ve skutečnosti žádný důkaz neměl. Strhly se kolem ní obrovské debaty a doslova sprinty, i když později šlo spíš o běhy na dlouhé traťě o to, kdo ji dřív vyřeší a komu připadne sláva. Avšak nikdo nebyl s to doběhnout až do cíle, až jednou...

Je nutné se zmínit o tom, že Fermat byl samoukem, žil v 17. století a kvůli tlaku ze strany rodiny, jež jej tlačila ke kariéře, se v roce 1631 stal toulonským parlamentským radou a také měl co do činění se službami u soudu. Jeho kariéra se nadále vyvíjela a přestože ho nazývali "knížetem amatérů",  jeho talent  se nedal přehlédnout a jeho věta odolávala náporu času velice statečně.
 
Posuňme se v době a ocitněme se v roce 1963 v knihovně na Milton Road v čase, kdy se děti vracejí domů ze školy. U police knih s logickými úlohami a matematickými hádankami stojí malý desetiletý chlapec Andrew Wiles a sahá po knize zvané The last problem (tedy Velká Fermatova věta). Tady začíná jeho matematické šílenství a rozvíjí se dětský sen, kterého v roce 1993, po 7 letech jejího studia v naprosté tajnosti,dosáhne. Velkou Fermatovu větu vyřeší, avšak za 2 měsíce po této senzaci (jež byla na přednášce ukončena větou: "myslím, že v této chvíli bych přednášku ukončil")  nalezli recenzenti chybu a Wilesovi se hroutí svět, dá se však do usilovné práce a izoluje se od ostatních. 

Autor knihy se snaží o zábavné podání, zpestřené mnoha příběhy z minulosti, takže se určitě nestane, že byste po několika přečtených stránkách knihu odložili. Kniha se rozhodně nestala jen honbou za důkazem věty a viditelná je také snaha autora zaujmout čtenáře téměř všech věkových kategorií, nezávisle na jejich vědomostech o případu.
 

Knihu Velká Fermatova věta od Simona Singha vydalo nakladatelství Dokořán v roce 2007

Zdroj fotografie : www.dokoran.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.038 s