Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Na trůnu třetího Říma

17.05.2007   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Na trůnu třetího ŘímaMentalita národa prostupuje do mentality jejich panovníků. Může to být i naopak. Na trůn usedá z boží milosti mnoho osobností psychicky vyšinutých, extravagantních extremistů, zamindrákovaných... Ale najdou se i odpovědní, skutečně úspěšní a velkodušní.


Tomuto poznání se nevymyká ani plejáda ruských knížat, později carů a ještě později generálních tajemníků. Čím více se ztrácejí v mlhách dějin, tím tolerantnější postoj k jejich činům. Ale jejich činy kropily proudy krve, ať už při dobývání trůnu nebo území, stejně vydatně, ne-li více. Od možná bájného Vikinga Rurika, všehoschopného vojevůdce, přes Jaroslava Moudrého, který se navzdory svému přízvisku dostal k moci také přes kaluže krve po legendárního Vladimíra Monomacha, Alexandra Něvského a Dmitrije Donského. Jejich úspěchy jsou úspěchy vojenskými, správa země se stávala druhotnou, i když i v této sféře dokázali dosáhnout určitých kladných změn.
V mezidobí na trůnu seděly i ženy, v ničem si nezadající s mužskou agresivitou. Ivan Kalita, Ivan Hrozný i Boris Godunov promlouvají výrazným hlasem. &Sirou Rusí se potulovaly i záhadné postavy, aby se v době vzpour a převratů objevili jako praví dědici trůnu (Lžidimitrijové). Na počátku 17. století na trůnu vystřídali Rurikovce Romanovci, jež smete až únorová revoluce v roce 1917. I mezi Romanovci se nacházeli rozporuplní vládci - sjednotitelé Michail a Alexej, zakladatel Petrohradu a nového Ruska reformní osvícenec Petr Veliký, impozantní Kateřina II., pracovitý a puntičkářský Mikuláš I, ne nepodobný našemu Františkovi I., na svou dobu relativně pokrokový reformátor Alexandr II, jež se ironickými cestami osudu stal obětí teroristů-revolucionářů. Novou kapitolu ruských dějin píší politici, mající reálnou moc ve dvacátém století. Těch nevyjmenovaných je celá řada, ale rozhodně nejsou bezejmenní. Zaslouží si, aby se i jejich medailonky četly s kritickým porozuměním.

Knížka náleží do oceněné edice Odkaz, jako celek plně odráží její kvality. Při ponoření do četby však objevíme drobné nesrovnalosti v dataci, možná zaviněné šotkem (např. vláda Sofie Alexejevny atd.). Kniha nabízená dětem by si zasloužila výraznější a přehlednější grafické členění textu. Ten je jednolitý, někdy se vrací či předbíhá, náročný a plný faktů. S čím si poradí trochu zběhlejší čtenář, dětskou duši unavuje. V záplavě (sice kvalitních) informací tápe. Vyplatila by se přehledná časová přímka a historické mapky území do Ruska náležejících. Pouhý závěrečný přehled panovníků mi připadá nedostatečný. Poslední připomínku směřuji k portrétům. Pokud se přímo v textu popisuje panovník řídkého vousu a vlasů a z obrázku juká zarostlý vousáč, mizí kýžená vizuální jednota a nastupuje rozpolcenost. A věřte, že právě tohoto si dítě všímá více, než kolik reforem jmenovaný panovník uskutečnil.

Ovšem i přes tyto výtky kniha obohatí čtenáře všech věkových kategorií, přiblíží na postavách vládců dnes trochu opomíjené a zatracované ruské dějiny. Na komplikovaných osudech lidí z masa a kostí poznáme spirály dějin, které někdy sešrotovaly celé generace.

A. Tereščuk, Panovníci Ruska vydalo nakladatelství FRAGMENT v roce 2007.

Zdroj obrázku: Fragment


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1083 s