Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Tip na výlet: V Lysé se pyšní Hrozným a zámkem

06.06.2007   Pavla Firbacherová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Tip na výlet: V Lysé se pyšní Hrozným a zámkemPokud v červnových dnech nevíte, jak naložit s volným časem a budete se pohybovat někde na Nymbursku, nechte se inspirovat mými tipy.

Výchozí bod: Lysá nad Labem 

Pokud chcete poznat něco z historie a také si odpočinout


Když přijedete do Lysé vlakem, ihned v podchodu čeká překvapení. Loni v červnu zde probíhal projekt „Galerie v průvanu“, kterého se účastnili nejen děti z lyských základních škol, ale také domov důchodců či náhodní kolemjdoucí. Celý podchod je proto pestrobarevně vymalován obrázky pastelovanými barvami.

Masarykovou ulicí minete výstaviště, kde probíhají výstavy od čtvrtka do neděle, podrobnější informace http://www.vll.cz. Nejzajímavějším bodem zajisté je zámek s přilehlým parkem. Poloha zámku v Lysé nad Labem skutečně odpovídá tomu, že dnes barokní zámek, vznikl přestavbou z původního středověkého hradu. Nejvíce úprav na zámku se provádělo za Františka Antonína &Sporka, který při barokní přestavbě nechal zároveň vytvořit zámecký park, obohacený sochami z dílny M. B. Brauna. Park se dělí na 2 části - francouzskou a anglickou. Ve francouzské části stojí u příčné cesty parkem 12 alegorických soch měsíců z doby po roce 1730. Dále se můžete těšit na Světadíly, Den a Noc, Živly a lvy. Anglická část slouží k odpočinku a procházkám. Vedle zámku můžete navštívit augustiánský klášter. Dnes slouží zámek v Lysé nad Labem jako domov důchodců.

 Několik kroků od zámku se nachází muzeum Bedřicha Hrozného. Tento rodák z Lysé rozluštil písmo chetitů a zařadil ho do skupiny indoevropských jazyků. Žil od konce 19. st. – pol. 20. st. Proslavila ho chetitská věta: "Nyní chléb budete jísti, vodu pak budete píti...".
Jeho hrob najdete na hřbitově v Lysé nad Labem.

                       

Láká-li vás sport


Pokud chcete na výlet vyrazit s kolem, pak vězte, že příjemná projížďka na vás čeká, když se z Lysé nad Labem vydáte do Káraného, kde se Jizera vlévá do Labe. Cesta měří kolem 6 km a převážná část vede lesem po rovině. Další vhodný cíl cyklovýletu poskytuje  přírodní park Kersko, který se rozprostírá asi 15 km od Lysé nad Labem. Tato část Polabské nížiny pro svůj rovinatý terén přitahuje vyznavače pěších túr, cyklisty a houbaře. V této oblasti žil a tvořil známý český spisovatel Bohumil Hrabal. Ve své chatě napsal motivy na film Slavnosti sněženek.

Něco málo z okolí Lysé

Přerov nad Labem
Do Přerova nad Labem, nejezdí vlak, takže pokud chcete navštívit místní skanzen, použijte automobil či skromnou autobusovou dopravu. Přerovský skanzen byl otevřen v roce 1900 a patří k nejstarším ve střední Evropě. K vidění je 31 stavení (některé původní, jiné převezené). Ohromí vás atmosféra uvnitř chalup (celoroční, vánoční nebo velikonočně laděná). Figuríny v dobových kostýmech dotváří atmosféru činností, kterou provozují. Na zdech visí různé dobové recepty. Dále si můžete prohlédnout kuchyňské nádobí, ale i nářadí a nástroje potřebné na práci na statku či na poli.

Ostrá

V Ostré se loni otevřela vlaková zastávka. Chcete-li se ocitnout ve středověku, pak právě pro vás je Historická vesnice řemesel a umění a bylinné zahrady v Ostré (firma BOTANICUS) skvělým tipem na výlet. Za shlédnutí stojí: ukázka tradičních řemesel jako výroba mýdla, svíček... bylinné zahrady, kuchyňská a klášterní expozice, rostliny spousty druhů a barev a ovocné sady.


Obrázky: v úvodníku je zámek v Lysé nad Labem
Pod článkem: záběr z vesničky v Ostré



Zdroj obrázků:
apex.comp.cz
web.quick.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0764 s