Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Ujíždím na akustickém zvuku

04.06.2007   Jaromír Komorous   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Ujíždím na akustickém zvukuPlzeňské synagogy se stávají místem setkání hudebních fajnšmekrů bez ohledu na víru a místo narození. Dovolme si jeden slogan. Hudba spojuje národy. Jsem rád, že se tak děje v památkách mimořádného významu, v prostorách, jež se rozehrají, sotva do nich člověk vstoupí. Vcelku jedno odkud kdo pochází a k jakému bohu kouká, pokud ano. Hudebníci obzor nezužují rovněž. Agentura Synagoga koncerts připravila festival Kytara 2007, už třetí ročník.

„Čím míň techniky se postaví mezi umělce a v tomto případě posluchače, tím je zážitek z hudby intenzivnější,“ říká Michal Jančařík z pořádající agentury. „Bez ohledu na počasí, dodávám, když tuším, kde ho divácká obec vnímá nejvíc.
„Dělá kulturu jinak, než je zvykem,“ připomíná ing. Radko Křivánek z tiskárny, jež zajišťovala proklamační a prezentační materiály festivalu. „Proto jsme tady,“ doplňuje.
Agentura sestavila voničku hudby a plná synagoga lidí si to uvědomuje. Festival jde napříč žánry a připravené koncerty nabízí klasiku, rock, jazz i folk.

Odstartovali 31.5. nádherným koncertem &Stěpána Raka. První vysokoškolský profesor tohoto nástroje v zemi jmenován v roce 2000. Beethoven viděl v kytaře malý orchestr. &Stěpán Rak posaz orchestru rozšířil. V jednotlivých etudách skladby Chvála čaje slyšíte život plantáží v Indii nebo v Číně tak charakteristicky, že hledáte místní hudební instrumenty. A ona osamocená Rakova kytara, ejhle. Své sebeurčení nepopřel a ke hře citlivě zazpíval. Se strunami se mazlil a někdy se jich sotva jen dotýkal, jindy svá tremola hnal do forte, až rezonoval dřevěný balkon interiéru. Pětiprstou techniku pravé ruky vyučuje po celém světě. Skladby mají své tituly, ale díky mimořádné poezii v nich obsažené a zřetelné výpovědi hudby „o čem to je“ skoro zbytečně. Polovina diváků stejně názvy vyslyšela s hudbou. Skladby ale umělec uváděl a když řekl, že staví projekt, na kterém se podílí opět Alfréd Strejček, slyšené spojení hudby a poezie dostalo potvrzení nad jiné.
„Jsem strašně rád s vámi“, poslal z pódia mezi skladbami do publika s plachým úsměvem &Stěpán Rak a v jeho podání jsem tomu věřil. I lidem, když si na něm vymohli přídavky.

Už 5.6. zahrají populární maminky Sestry Steinovy svůj folk a jejich písně, reflektující současný život, se stanou Rakovu koncertu protipólem nejen žánrovým, generačním a já nevím jakým ještě. Těším se. Na ně i jejich hudbu.
Jděte na www.synagogaconcerts.cz a nechte se nakazit kumštem. Jediná nemoc, s níž jde žít celý život.

Zdroj fotografie: www.stepanrak.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0375 s