Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Tip na výlet: na Pancíř nezabloudíte

15.06.2007   Jaromír Komorous   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Tip na výlet: na Pancíř nezabloudítePancíř vyrostl na kraji šumavského hřebene, kterému říkám vnitrostátní. Zůstal přístupný i v dobách širokého hraničního pásma a my vyrůstali v představě, že zařídit vše jinak zůstává jen v našich hlavách. První nebo poslední hora linie Pancíř, Můstek, Prenet. Už z toho krátkého výčtu lze soudit, že když někde spadla šiška v lese, věděli o tom i zajíci, které jsme každý víkend potkávali.

Vlakem projedete tunelem a na zastávce &Spičák vystoupíte. Ujdete 300m a stojíte před údolní stanicí sedačkové lanovky, jež vás vyveze až na kopec. Na Hoffmankách musíte přestoupit, ale to zvládnete. Jestliže mašinky ignorujete, parkoviště aut je přímo pod spodní stanicí. Na vrcholu v restauraci si za odměnu dopřejte zmrzlinový pohár. Ale já už vám do toho nemluvím. Když si potřebujete procvičit cizí jazyky, není lepší místo. Terasa horské chaty, lžička zmrzliny v ústech, brčko na pití ve sklence kokteilu, příjemná lenost sedící vám nejspíš za krkem a zvědavý turista se v němčině ptá, co je tohle a tamto a stačí mu velmi jednoduchá odpověď.

1214 m vysoký vrch umožňuje opravdu „panorámata, viď, táto“. Dohlédnete na Boubín, do klatovské kotliny, na Přimdu. Královský hvozd, hraniční hřeben s Německem, na dlani. Nejzajímavější poznatek najdete pod kopcem. Pancíř tvoří rozvodí pro tři toky, pod ním pramenící. Úhlava a Křemelná odvádí své vody Severnímu moři, Řezná, za hranicí Regen, teče do Dunaje a s ním do moře Černého. Louky pod horou vás možná přece jen zlákají k vycházce. Sejdete z Pancíře severozápadně k Tomandlovu křížku, vpravo po žluté dolů na &Smauzy a jste u prameniště Křemelné a na další louce, pod Mlýnským vrchem i Regenu.

Hřebenová cesta na Prenet je upravena a umožňuje v zimě natáhnout lyžařskou stopu rolbou. Bez sněhu je ideální pro bikery a tak vidíme velmi často kolo na lanovce vedle majitele, kterého čeká krásná cesta po lesní „dálnici“. Pouhý pohled do mapy říká, že převážně z kopce. Všechno na pětníku, do Železné Rudy 7km na Prenet taky.

Na jih z Pancíře padá prudký průsek se sloupy elektrického vedení. Pod kopcem stopy kobylího ráje, husté sítě cest a cestiček, vhodné pro lyžařské běžecké tratě. Když napadl metr sněhu, často jsme uslyšeli: „Tak, borci, jdem na to“. S běžkami na nohou jsme v hlubokém sněhu stoupali průsekem vzhůru na Pancíř. Alpské hory jsme znali jen z pohledu chaty nahoře.Takový přízemní skialpinismus v domácím prostředí. Na morál a fyzičku ideální. Zvlášť, když se na terase u chaty usadily nějaké ženské a dokonce se dívaly. Ach jo.

Vždycky si říkám, že hustota značených cest kolem chaty a rozhledny na Pancíři nedovolí nikomu zabloudit. Když padne mlha, vypadá všechno jinak. Přijeďte. Ale jedno triviální pravidlo v horách si pamatujte. Bez počasí to nemá cenu.

Zdroj fotografie www.retour.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0238 s