Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Moc v symbolech ukrytá

10.06.2007   Michaela Wilhelmová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Moc v symbolech ukrytáNapadlo vás někdy, kolik všemožných značek potkáme každý den na svých cestách – třeba do práce? A zamysleli jste se někdy nad tím, proč má třeba směrovačka k únikovému východu zrovna zelenou barvu? Pokud ne, možná je načase s tím začít…

Účinným pomocníkem při našem bloudění za poznáním ukrytých smyslů se může stát zdařilá publikace Symboly a jejich skrytý význam – záhadný smysl a zapomenutý původ znamení a symbolů v moderním světě.
Encyklopedicky vyhlížející kniha nás nejprve seznámí s užitím a působením barev, a to v souvislostech psychologických i mytologických – například nachová barva přináší dojem obřadnosti a vážnosti, proto se v této barvě šijí oděvy vysoce postavených církevních hodnostářů. Od světa barev přejdeme do striktní země čísel, obsáhleji od jedničky po dvanáctku, ostatní čísla již poznáme letmo.

Druhá knižní kapitola se zaměřuje na životní prostředí, stručně nás obeznámí s pravidly feng-shuej a přenese čtenáře k rozsáhlejší kapitole o umění, které symbolikou přímo čiší. Od pravěku se dostaneme až k renesanci, prozkoumáme skryté symboly v dílech Botticceliho, Leonarda i Rafaela. A co poté Michelangelo? Skutečně jeho slavný obraz Stvoření Adama koresponduje se strukturou mozku, kteroužto měl údajně umělec pitvat a poté jí ztvárnit v alegorii udílení rozumu, nebo se pohybujeme na půdě fantastiky? Kdo si snad libuje v moderně, může skrze knihu lépe porozumět např. obrazům Picassa. Nejen malba, ale i architektura v sobě třímá moc. Diskuze se mnoho let vedou o Pentagonu, jeho zednářském propojení a vůbec mystické originalitě, s jakou byl stvořen.

Pátá kapitola nese příznačný název moc. Zahrnuje domy, obrazy, artefakty, pozice i výrazy, jež pomáhají udržet autoritu a právě již zmíněnou moc. Po buržoazní kapitole následuje identita, začínající poměrně anarchistickými výjevy a jejich odůvodněním. Gangy, sekty, grafity, odznaky, hokejisté i vlajky – komu by se zdálo, že tato snůška slov nemá žádné pojítko, mýlil by se. Symboly vidíme všude…

Poslední dva oddíly potěší dvě rozdílné skupiny lidí – instrukce podají vysvětlení na v úvodníku avizované značky běžného života (zejména pro osoby racionální) a esoterické symboly, kterými kniha končí, přiblíží znamení i další symboliku různých náboženství, hermetických směrů i dalších duchovních nauk (potěší hlavně osoby s vášní v duchovnu).

Na závěr alespoň odpověď na prvotní otázku únikového východu – zelená barva uklidňuje (prcháte-li z hořícího domu, většinou trochu uklidnit potřebujete), bílá podvědomě symbolizuje oslnění sluncem – takže únik ven, na vzduch a denní světlo.

Zajímavá odborná publikace, plná fotografií a obrázků "Symboly a jejich skrytý význam" dokázala skloubit populárně naučnou formu s odborným tématem, aniž by musela na jedné straně hovořit bulvárním jazykem a straně druhé se ohánět odbornými výrazy, je proto vhodná takřka pro každého, koho by daná tématika mohla zajímat.

Autor: T. A. Kelner
Vydalo nakladatelství Metafora

Obrázky převzaty z http://www.thundersmouth.com/covers, www.tabulky.cz





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0597 s