Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Půl století a opět kubismus

11.06.2007   Anežka Benešová   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Půl století a opět kubismusEmil Filla (1882 – 1953) – výrazná osobnost, nadaný malíř, ikona československého umění. Průkopník českého expresionismu a především kubismu. I přes svou popularitu, tvořivost a kreativní plodnost však bez jakékoliv exhibice, která by ho sblížila s lidem. Po více než půl století se mu ale – pod záštitou pana prezidenta – otevírá první velká výstava.

Výjimečná díla si zaslouží výjimečné umístění.“ Především proto byla k realizaci projektu vybrána právě Jízdárna Pražského hradu. Jak praví již sám název, budova sloužila k výcviku v jízdě na koni a dle slov ředitelky Odboru památkové péče a reprezentantky kanceláře prezidenta republiky (PhDr. Kyzourové) také ke skladu a jakožto garážový komplex. Rekonstrukce původně barokní budovy stála mnoho času a peněz. Projdete-li se ale výstavními prostory, zjistíte, že v žádném případě nešlo o marnou práci.

Akci jako takovou její pořadatelé představují jakožto zcela výjimečnou a jednu z nejdůležitějších moderního umění vůbec. „Koneckonců – čekali jsme na to déle než půl století,“ svěřuje se docent Tomáš Vlček, autor projektu. „Roku 1945 po návratu z koncentračního tábora sice umělec sám uspořádal výstavu, ale část práce tam chyběla. Tehdy maloval díla, jež nebyla pouhým epilogem. Otevíral nové horizonty.“

Aby byla prezentace zasloužilého umělce kompletní, vydaly se i Fillovy deníky. Autor se v nich ovšem vyjadřuje ve více jazycích – dle jeho momentální četby, není to proto literatura nikterak snadná. Národní galerie připravila program i pro lid lačnící po vzdělání: ať už nedělní komentované prohlídky, srovnávání s Pablem Picassem, recitace, plenér krajinomaleb na Peruci, či programy pro střední školy a druhý stupeň základních škol.

V mém okolí se popravdě nevyskytuje mnoho lidí, kteří by měli v lásce kubismus a ani já se mezi ně neřadím. Nicméně tato výstava se zdá výjimečná. Snad to způsobuje onen mírný nádech výše zmíněného expresionismu. Možná. Ale ať už se sympatiemi nebo ne, Emil Filla byl umělec tělem i duší. Proto si zaslouží jeho výstava pozornost. Mimo to se celkový projekt jeví velmi zdařilý. Získáte díky němu pěkný přehled o průřezu jeho tvorbou a nabudete dalšího uměleckého zážitku…

VÝSTAVA: 30.5. – 31.10.2007 denně od 10 do 18 hodin
Vstupné: plné 140 Kč / snížené 70 Kč / rodinné 210 Kč
Jízdárna Pražského hradu, Praha 1 Hrad, tel: 224 373 368

Zdroj fotografie Emila Filly: artmagazin.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0468 s