Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Ženy z Kibery

09.06.2007   Anežka Benešová   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Ženy z Kibery„Dospívají ve třinácti, ve čtrnácti umírají na AIDS,“ tak zní slogan výstavy fotografií Jana &Sibíka. A stejně jako výsledné pojetí tohoto projektu je od počátku šokující.

JUSTINE MUHYAD, 46 LET: Přijela do Nairobi z malé vesnice z oblasti Ukambani. Aby uživila svých deset dětí, stala se z ní prostitutka. Justine je HIV pozitivní a má tuberkulózu. Už se nemůže sama pohybovat, a proto se o ni stará její čtrnáctiletá dcera.

V dnešní době se mnoho institucí zabývá perspektivou budoucích generací. Stejně jako v osvícenství panuje názor, že vzdělanost jako taková zaujímá post jisté cesty ke zlepšení tohoto světa. Ať už v tom vězí trocha pravdy nebo ne, studenti se pomocí školních institucí dozvídají více a více o globálních problémech. Zajisté díky tomu hýří hlubšími vědomostmi, nežli kdy generace předchozí. Poznání a všeobecné vzdělání se neustále zvyšuje. Ale jedna položka zásadně chybí: Poznání. Chuť. Odvaha. Touha s těmito problémy něco udělat. Už jen proto jsem ráda, že existují lidé jako Jan &Sibík, kteří se rozhodli vnést nadšení do jiných, přinutit ostatní, aby sami CHTĚLI pomoci.

Vždycky si říkám, že už mě nic nepřekvapí, a pokaždý zjistim, že to lidský neštěstí je daleko hlubší, než si vůbec dokážeme představit. Svět je prostě smutnej. Važme si toho, že jsme na tom dobře.“
- Jan &Sibík

Projekt Ženy z Kibery není ledajakou obyčejnou charitativní akcí. Nejen, že pohne lidských srdcem; popisuje zároveň i situaci afrických chudých čtvrtí, kde pro udržení při životě musí snad všechny ženy a dívky vykonávat práci prostitutek – a to v přepočtu za patnáct Kč… V jejich společnosti ono „celní a zavržení hodné povolání“ dosahuje docela jiných rozměrů než u nás: buď zemřít hlady, nebo na AIDS.

ČTYŘLETÁ MARIANE – HIV pozitivní. Její osud není zvláštní ani výjimečný. Většina dětí ze slumu Kibera se nakazila virem HIV.

Projdete-li malebnou kavárničkou až do galerie s oním poetickým názvem Louvre, naskytne se vám příležitost nahlédnout do životů žen z nejchudšího slumu hlavního města Keni. Překvapí vás, kterak něco tak smutného a tragického vůbec může působit umělecky. Udiví vás strašlivé životní příběhy mladých dívek a žen, jež visí vedle fotografií. A naplní vás tím, co dnešní doba tolik postrádá: odvahou.

VÝSTAVA: 28.5.2007 – 23.6.2007, 12:00 – 19:00 denně mimo neděle
Galerie Louvre, Národní 22, Praha 1
Vstup je zdarma.


Zdroj obrázku: i3.cn.cz/3/1180345780_19.jpg, gallery.hd.org



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.5415 s