Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Poslední zvonění před startem

07.06.2007   Jaromír Komorous   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Poslední zvonění před startemNe, nejde o konec školního roku. Ten přichází se samozřejmostí až zarážející. Nejeden student cítí sevření břicha, marně tápajíc po příčině. Poslední zvonění před uvedením divadelního kusu přináší naopak radostné rozechvění aktérů, přecházející ve stejné sevření břicha jako u studentů, s tím rozdílem, že abonenty věd vše na ulici přejde, u divadelníků naopak vše začíná. Umělců Pražského Quadriennale se to týká nejvíc. 

Oni se svým kumštem, totiž, do města vejdou. Je to za dveřmi. 11. ročník mezinárodní soutěžní výstavy scénografie a divadelní techniky s hlavním stanem v pražském Průmyslovém paláci na Výstavišti vypukne už za 10 dní.  Pražské Quadriennale se totiž koná ve dnech 14.-24.června.

Jaromír Talíř, náměstek ministra kultury ČR zahájil tiskovou konferenci větami na zrychlení tepu přítomných: „Kvapem se blíží zahájení. Jedná se o kulturní počin nejvyššího významu. Proto jsme u toho.“

Největší posun, oproti minulým letům, vidíme právě v opuštění ošetřeného prostoru kamenných divadel.Využít nabízející se plenér města nechť je trendem současného divadla. Scénografie musí připravit hercům podmínky k předvedení svých schopností. I na ulici, v parku a co já vím, kde,“ rozvíjí své i týmové představy Ondřej Černý, ředitel PQ.

Země samy vybíraly tvář své prezentace. Na rozdíl od předchozích zadání. Přijdou s tím, co je nejvíc charakterizuje. Finsko a Norsko zaujala polární záře, Japonsko představí roztomilost. Státy bývalého Sovětského svazu potřebují ukázat světu, jak se politika odráží v divadelnictví,“ rozvádí projekt Arnold Aronson, generální sekretář PQ. “Nebude to statické. Přijďte si zahrát. S celou rodinou,“ dodává.

Reprezentací České republiky v sekci „Národní expozice“ byli pověřeni bratři Formanové. Nazvali ji VEJDIVYJDI. Projekt odtajnil Matěj Forman: „Oživujeme princip pouťové atrakce, která netrvá déle než pár minut. Zve jedním vchodem dovnitř, aby diváka překvapila, zaskočila, možná vystrašila, šokovala nebo poučila, ale především pobavila a vzápětí na druhé straně vystrčila ven.“

Národní expozice doplní v Průmyslovém paláci bohatý živý program. Od rána, vždy pod vedením jiného umělce. Každý, kdo navštíví naší expozici se stane performerem, říkají Angličané. Mám dojem, že to lze zobecnit.
Organizátoři dnes přijali třeba 1200 obřích krabic, uvnitř kterých se leccos odehraje.
Rozběhne se i subprojekt „PQ dětem“. Jan Svoboda, jenž s manželkou tvoří osu dorosteneckých aktivit říká: „Ze znuděného dítěte vyroste účastník výstavy.“ Ví jak, jeho úspěchy na minulých výstavách jsou kvitancí největší.


1.tisková konference 27. 3. 2007. Informovali jsme v článku „Quadriennale i v ulicích
2.tisková konference projektu „Pražské Quadriennale 2007, Praha, Nosticův palác 5. 6. 2007
zdroj obrázku www.pq.cz.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.027 s