Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Romantický výlet na Sázavě

28.06.2007   Jiří Svoboda   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Romantický výlet na SázavěAsi nejkrásnějším místem na řece Sázavě je oblast mezi Světlou a Ledčí nad Sázavou. A právě tato města tvoří pomyslné hranice chráněné krajinné oblasti Stvořidla. Oblasti, kde lidé nabírají svou ztracenou energii a dostávají nový náboj do života.

Stvořidla se rozprostírají v hlubokém údolí mezi vrchem Melechovem a Žabrákovským kopcem. A protože před dávnými roky musela řeka překonávat výškový rozdíl více než tři sta metrů, vytvořila v korytě takzvané obří hrnce a nespočet vodních prahů s peřejemi.

Pověst o vzniku kamenného dna hovoří ale jinak. Tato legenda vypráví o sedlákovi, který žil vedle řeky a na svém políčku nemohl nic vypěstovat. Nakonec se upsal čertovi a ten mu pole zúrodnil. Za deset let však nastal sedlákův čas a musel odejít s čertem. Rolníkovi se vůbec nechtělo a proto se poradil s manželkou a ta mu řekla, ať nechá stavení pokropit svěcenou vodou, přes kterou se čert nedostane. A skutečně. Čert se do statku nedostal, ale nevzdal své úsilí. Odletěl do nedalekého lipnického lomu a naplnil obrovský pytel kamením a měl v úmyslu vysypat jej na dům. To se mu ale nepodařilo, protože už začalo svítat a jeho čertovská síla se začala vytrácet. A jak se vytrácela síla, tak z velkého vaku vypadávalo kamení přímo do řeky a do jejího okolí. Když už čert neměl vůbec žádnou sílu, pustil i ten největší ,,čertovský kámen“ a odletěl nabrat síly do hospody ,,U Čerta“.

A jak se na Stvořidla dostaneme? Nejlepším spojením je známý Posázavský pacifik, na který nasednete ve Světlé nad Sázavou. Ta leží na trati Praha- Havlíčkův Brod – Brno. Samotným pacifikem se dostanete až na Stvořidla, ale z vlastní zkušenosti doporučuji vystoupit již o zastávku dříve (Smrčná) a celý úsek řeky si projít po ,,svých“. Anebo pokud se řadíte mezi vodáky, není nic jednoduššího, než dostat se tam po řece, i když se splavností to nebude asi moc růžové.

Samotná osada Stvořidla nabízí ubytování v kempu nebo v penzionu. Zajímavý je i lanový most, skrz který se dostanete k vlakové zastávce. V okolí se nachází mnoho zajímavých míst ke shlédnutí. Ať už města Ledeč a Světlá nad Sázavou, nebo hrad Lipnice či snad známá Sluneční zátoka, podle níž Jaroslav Foglar napsal své Hochy od Bobří řeky.
Jak jsem uvedl již na začátku, tato působí jako zvláštní nabíjecí místo. Vždyť i mnoho umělců se inspirovalo touto krajinou. Múzu zde nalézali malíři Jan Zrzavý, Jaroslav Panuška starší, F. A. Jelínek nebo Otakar &Stáfl. A tak i já vás srdečně zvu na toto krásné místo.




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1358 s