Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jak se žije v ... Indochine...?

01.07.2007   Aneta Šimonková   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jak se žije v ... Indochine...?Děti nakažené virem HIV, lidé žijicí v podmínkách, které si v našich končinách mnohdy neumíme ani představit... Tyto situace zachytila svým fotoaparátem mladá fotografka Alžběta Jungrová, která se nedávno vrátila z dvouměsíční cesty po Vietnamu a Kambodži. Zdokumentované postřehy nyní vystavuje v galerii Nostress Café Gallery na Starém městě v Praze.

Výstava s názvem Indochine byla zahájena 19. června v pražské Nostress Café Gallery s očekáváním, zda-li se nejedná o další fotografie zubožených lidí, které si vybavujeme ve spojitosti s charitou. Alžběta Jungrová, která pracuje jako fotografka pro Lidové noviny, však tento jev potlačila pomocí zachycení atmosféry kolem těchto lidí. Snímky nezobrazují jen nejtrpčí výrazy, ale také úsměvy, styl žití v těchto místech, okolní přírodu a tím nám pomáhá utvářet si jasnější představu o životě v těchto končinách.
Proč se mladá fotografka vůbec vydala zrovna do Vietnamu a Kambodži? „Vymyslela jsem si pár témat, která jsem chtěla nafotit. V cizím prostředí nemusí člověk řešit každodenní problémy, které na něj doma padají. Mohla jsem konečně úplně vypnout a soustředit se jen na focení. Dostatek času mi pak umožnil počkat si na světlo, a vracet se na místa několikrát. Ideální.“


Alžběta se s fotoaprátem seznámila už na základní škole. Přivedla ji k tomu její babička, která studovala fotografii na Střední grafické škole v Hellichově ulici. Tuto školu později navštěvovala i Alžběta. Po mnohaletých zkušenostech se rozhodla uplatnit svůj talent v MF Dnes. Po půlroční pauze v Londýně, kde působila jako asistentka reklamních a módních fotografů, zjistila, že ji fotografování chybí a vrátila se zpět domů. V současné době pracuje pro Lidové noviny a jak sama říká, focení považuje za formu deníku: „Dokumentarista sice nevytváří situace, které fotografuje, ale vytváří konečný obrázek. On určuje, co fotografovat, kam zamířit objektiv, kdy zmáčknout spoušť. Pozoruji. Podávám svou výpověď o tom, co se děje.“
Výstava Indochine se koná v Nostress Café Gallery, v Dušní ulici na Starém Městě v Praze. Expozice potrvá do 5. srpna tohoto roku.


Foto z výstavy:
Aneta &Simonková




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Jaromír Komorous - 1.7.2007 - 0:32

Hezká pozvánka. Vím, kam zamířit.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0799 s