Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Může vlastnit bastard erb?

08.07.2007   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Může vlastnit bastard erb?Doba rytířská, kromě námětů krásných pohádek, zanechala hmatatelné dědictví – erby, štítová znamení šlechticů. Mnohdy úplná výtvarná dílka, i když jejich původní záměr sloužil k pouhému odlišení v bojové vřavě.

Jak šly roky, znamení přibývalo, znaky se komplikovaly a přenášely i mimo šlechtický stav. Abychom se v záplavě štítů, znaků, klenotů, přikrývadel vyznali, musíme znak správně „blasonovat“, neboli číst. A k tomu přispívá pomocná věda historická, heraldika, která se od 19. století zabývá studiem pravidel a zvyklostí, podle nichž se znaky tvoří, popisují, určují a kreslí.

Kniha Heraldika z pera Karla Schwarzenberga vyšla poprvé roku 1941 ve Vyšehradu (Knihy Řádu). Autor tu shrnul svůj celoživotní zájem o heraldiku, které se odborně věnoval již dříve. Nové vydání zachovává původní archaický styl, jenž velice příjemně konvenuje s obsahem. Sám autor knížku doplnil kresbami, obrazová příloha s řadou barevných vyobrazení erbů předních českých rodů z 1. poloviny 18. století pochází z rukopisu Tabulas insignia picta (Knihovna Národního muzea).

Karel VI. kníže ze Schwarzenbergu ( 1911 – 1986), sám šlechtic, považuje heraldiku za více než pouhou vědu. Vysvětluje ji s láskou a vnitřním zanícením, využívá své vzdělání právníka, odbornost literáta i vrozenou systematičnost, a výsledkem je přehledná publikace, byť poplatná době vzniku, přesto i dnes přináší mnohé, zatím nepřekonané poznatky v oboru. Vypráví o době prvních křížových výprav, kdy se erby postupně stávají nutným vybavením křižáků. Přestávaly být pouhou dekorací vedoucí k rozlišení osoby, ale znak začíná být spojován s konkrétní osobou a dědí se v rodě, což je základní podstatou heraldiky. V Čechách se první erb objevuje roku 1220 u Vítka z Prčice. Od šlechtických erbů autor přechází i ke znakům státu, duchovenstva, měst, ale i měšťanů. Potěšitelný je i exkurz do znaků dětí nemanželských a morganatických, tedy vysvětlení, jaký znak by měl náležet levobočkovi.

Knížku můžeme považovat za učebnici, protože objektivně odpoví na všelikou otázku, jež se při sledování nejen erbů, vynoří. A z těchto důvodů by zmíněná publikace neměla chybět v knihovničce nikoho se zájmem o historii, umění, ale třeba i současné skupiny historického šermu by v ní měly často listovat. Jejich erby pak budou mít věrohodné náležitosti.

Karel Schwarzenberg: Heraldika - vydalo nakladatelství Vyšehrad v roce 2007
Foto: www.ivysehrad.cz






Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0365 s