Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Ostrava také zmizela

07.07.2007   Lucie Hajduková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Ostrava také zmizelaŘíkáte že ne? Že v Ostravě se nikdy nic obdivovat nedalo, ztotožňujete se s názorem, že vypadá jako město, které vypadlo odněkud ze science-fiction? Mýlíte se.

Pravda, později mělo žití zde své stinné stránky, avšak zpočátku byla Ostrava zaplněna rybníky a převažoval zde zemědělský průmysl. Vše se ale změnilo s příchodem reskriptu Marie Terezie. Jednoho dne totiž došla k závěru, který bychom dnes chválili za prospěšnost pro životní prostředí, tehdy jej ale nedomysleli do konce a pro Ostravu měl katastrofický konec.

V knize najdete spoustu věcí, které by se bez Boleslava Navrátila ztratily v nenávratnu… a kdo ví, zda by nebyla škoda ztratit tyto cenné informace a zapomenout na pravý ráz Ostravy.

Vždyť snahu všech, co se podíleli na její výstavbě či rekonstrukcích, musíme obdivovat, Ostravu totiž vždy tvořily budovy různých architektonických stylů s prvky módy od samého počátku města až po jeho současnost. Stalo se tedy hotovým architektonickým muzeem, jež se však těžko sjednocovalo. Proto se konala velká bourání, přestavby a přístavby. Jednalo se tak o snahu vyrovnat se ostatním velkým městům a tedy esteticky sladit ráz města.

Knihu autor pojal jako nádherný dokument o jejím vývoji, můžeme ji také ztotožnit s historickou kronikou. Průlet událostmi nás zavede do časů pozdního středověku, třicetileté války, 18. století, kterého se týkal reskript Marie Terezie, dále projdeme ještě některé důležité zásahy do proměny města a skončíme vznikem ČSR.

Kniha však zdaleka nekončí, následuje rozsáhlá obrazová příloha, čítající zhruba 184 dokumentárních fotografií, které čtenáře z okolí Ostravy přímo vybízejí ke srovnávání se současností.

A na závěr perlička, víte proč Rothschilda spojovali s Ostravskem, kdysi populární větou : „Tvoje starosti a Rothschildovy peníze bych chtěl mít?“ Pokud ne, otevřete vydání Ostravy z edice Zmizelá Morava a Slezsko od Boleslava Navrátila.
 
Něco málo k autorovi: Boleslav Navrátil působil jako redaktor v krajském deníku Nová Svoboda v Ostravě, také publikoval povídky. Z politických důvodů však musel z novin odejít a hledat si práci. Po dvaceti letech se znovu vrátil ke své původní profesi a podílel se na založení novin Moravskoslezský Den, dále spolupracuje s českou televizí a vychází mu 3 knihy, každá jiného žánru. V posledních pěti letech se však zaměřil právě na Ostravu a její historii. V regionálních novinách uveřejnil na toto téma na dvě stovky článků, studií a statí.

Knihu Ostrava z edice Zmizelá Morava a Slezsko od Boleslava Navrátila vydalo nakladatelství Paseka v roce 2007
Zdroj obálky:
www.paseka.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0361 s