Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Cestování podle Waltariho

13.07.2007   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Cestování podle WaltarihoTak se jmenuje jedna z příloh knihy "Fin Mika Waltari" od Markéty Hejkalové. Waltari procestoval Evropu, když sbíral materiály pro své knihy. Cestoval rád, a to vlakem, z něhož mohl nerušeně studovat krajinu.

Díky tomuto koníčku navštívil většinu zemí, o kterých psal a jejichž atmosféru věrně zachytil, kromě Egypta, což je ironie, poněvadž právě Egypťan Sinuhet patří mezi jeho nejslavnější knihy. Škoda, že Waltari neměl víc času, aby lépe poznal Prahu, protože si o ní udělal názor jako na špinavé a smutné město. Zkušenost plynula z jediné osobní několikahodinové návštěvy ve 20. letech, kdy se Waltari potuloval v okolí Masarykova nádraží.
Jinak ovšem Waltari s Čechy soucítil, především po roce 1968, kdy v naší zemi došlo k tomu, čeho se tak obával ve Finsku. Finsko, Waltariho rodiště, se pod nadvládou Ruska nacházelo od roku 1809 a až po druhé světové válce, v níž se Finové postavili po bok Němcům, se uzavřením míru s touto velmocí Finové Rusů „zbavili“. Co se týká Němců, sám Waltari na počátku války k tomuto národu vzhlížel. Později procitl a tato záporná zkušenost se v jeho knihách odráží jako rozpor mezi propagandou a pravdou, mezi oficiální verzí historie a realitou.
Autorka knihy nám také Waltariho očima líčí Finsko. S láskou a vlastenectvím nás zasvěcuje do typicky finských závislostí na finské vodce a také na světle, kterého tu v zimě mají velký nedostatek. Waltari sám navíc podléhá tvůrčím depresím, a to pokaždé, když dokončí knihu, ze strachu, že již další psát nezačne.
Kniha s výstižným podtitulkem Doba, život a knihy světoznámého spisovatele obsahuje 10 kapitol, z nichž každá se věnuje části Waltariho života a části jeho celoživotní práce, do níž se autorovy zkušenosti odrazily. Dostáváme tak celistvý obraz nejen Waltariho tvorby, ale také podnětů k ní. Autorka poodhaluje skutečnost, že ačkoliv Waltari píše historické romány, nic to nebrání tomu, aby popisované postavy vykazovaly autobiografické rysy. S hloubavou psychologií se Markéta Hejkalová pitvá v důvodech té či oné románové zmínky a nastiňuje nám po kouskách Waltariho nitro. Např.:
Ženy jako rozmarné bytosti vystupují i ve Waltariho rodové trilogii Z otce na syna. Muži jsou na nich závislí, to ženy rozhodují, zda muži rozkoš poskytnou (ale pak jsou pokušením, odvádějí muže od duchovna, od jeho práce, takovou ženou je v trilogii postava Waltariho matky), nebo mu ji odepřou (ale tím ho ochudí o důležitý rozměr života, ale zároveň ho vedou ke zbožnému a řádnému životu, to je Waltariho babička v prvním díle).
Kniha rozvíjí spoustu dalších postřehů, hledá společné jmenovatele všech knih, s odkazy na ukázky z Waltariho tvorby, s požehnáním Waltariho dcery Satu, která také svými postřehy pomohla knihu dotvořit. V přílohách pak kromě zmíněného cestování nechybí bibliografie českých překladů Waltariho a fotografická příloha.

Knihu Fin Mika Waltari (Doba, život a knihy světoznámého spisovatele) od Markéty Hejkalové vydalo v roce 2007 nakladatelství Hejkal

Zdroj fotografií: www.hejkal.cz, www.eucebnice.cz




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0245 s