Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Je stále na každé titulní stránce... i po smrti

28.07.2007   Aneta Šimonková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Je stále na každé titulní stránce... i po smrtiTvář ženy, jejíž jméno vévodí každé přední straně známého a kdysi velmi populárního časopisu, možná ani neznáme. Napadlo vás někdy, že Burda nese jméno po své zakladatelce? Aenne Burda by se dnes dožila 98 let.

Zakladatelka německé mediální společnosti Burda se dožila úctyhodného věku, protože zemřela teprve před dvěma lety. I když časopis Burda nepatří mezi první módní časopisy, v bývalém Československu se stal jediným zdrojem informací o stylu oblékání a ovlivňoval tehdejší módu.
Magdalena Lemmingerová, tak zní skutečné jméno Aenne, se narodila 28. července 1909 v Offenburgu. Od dětství navštěvovala klášterní školu a později se vyučila prodavačkou. Jméno Aenne si dala podle písně Ännchen von Tharau (Anička z Tharau) a příjmení Burda získala sňatkem s nakladatelem a tiskařem Franzem Burdou, za kterého se ve 22 letech se provdala.

Od jehly k impériu
V roce 1949 koupila malé vydavatelství, ze kterého se postupem času stalo největší impérium na světě zaměřené na módu. Tímto počinem přispěla k tzv. německému hospodářskému zázraku po válce. V tehdejší době sice skoro každá žena uměla šít, ale Aenne projevovala o tuto oblast větší zájem a tajemství jejího úspěchu spočívalo v tom, že ve svém časopise Burda nabízela střihy a návody. Podle nich si mohla každá žena doma ušít model, který vypadal jako drahý luxusní kousek od renomovaného návrháře.
Později začaly ve vydavatelství vycházet další tituly, které se vztahovaly k domácím pracem: Verena, Carina, nebo Anna. Specializovaly se na vaření, pletení nebo háčkování.
Aenne především poznala správný okamžik. V době, kdy začínala, ženy potřebovaly módního rádce a k dispozici měly jen francouzskou Elle. Oproti ní se ale Burda vyznačovala větší praktičností. Jak Aenne uvedla, záměrně: „Mým cílem bylo tvořit praktickou módu pro širokou veřejnost.“
Před více jak deseti lety předala svým třem synům Franzi, Friederovi a Hubertovi ohromný koncern a stáhla se z veřejného života. Zemřela 3. listopadu 2005 ve svém rodném Offenburgu. Nyní vede společnost syn Hubert, kterému jeho bratři prodali své podíly. Periodika z nakladatelství Burda dnes vycházejí v 89 zemích v 16 jazycích

Spása pro českou módu?
Časopis ovlivnil ženy i v Československu. Výtisk Burda Moden se totiž dal sehnat v ruštině jako podpultové zboží i u nás. Inspiraci zde hledala i česká módní návrhářka Helena Fejková. „Byla to taková praktická móda, ale sem se jiné časopisy v té době nedostaly, takže pro nás Burda byla něco. Dokonce než jsem se trochu naučila dělat střihy, inspirovala jsem se těmi z Burdy, skládala jsem si je dohromady po svém. Co se týká střihové konstrukce, byli úžasní a jsou pořád,“ sdělila pro ČTK.

Na časy, kdy u nás Burda vládla vzpomíná i módní historička Jana Machalová: „Pro nás to byl jediný zdroj informací, navíc tam byly praktické možnosti zhotovit si podle střihů oblečení. Po revoluci ji sice převálcovaly daleko kreativnější zdroje, protože v Německu se žádná móda neurodila, ta se rodí ve Francii. Ale dostat v 80. letech do rukou Burdu, to byl pro mě pojem.“

Zdroje: www.bbc.co.uk
www.nekrolog.cz
www.rozhlas.cz



Foto: www.germany.info,www.rozhlas.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.036 s