Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Řeč těla

02.08.2007   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Řeč těla... nebo-li neverbální komunikace, vědomá či podvědomá, se stala ústředním námětem knihy Petera Claytona „Řeč těla“ s podtitulem „Čtěte gesta, mluvte svými pohyby“. On sám však již v úvodu knihy uvádí, že výraz „neverbální komunikace“, ač správný, zcela nevystihuje podstatu věci. Zatímco totiž ústně vyjádříme 100 slov, myslí nám proběhne 800 slov – a všechna tato slova se odrazí v našem výrazu, v řeči těla. Proto jsou naše výrazy a pózy tak důležité. Jestliže je budeme správně chápat a také používat, dopomohou nám k úspěchu v zaměstnání i v intimních vztazích.

Mezi zcela nejzákladnější pravidla řeči těla patří dodržování zón (v jaké vzdálenosti stát od druhého člověka). Jedná se o základní princip, jehož porušení se trestá podvědomým zavržením člověka, jenž zóny nedodržuje. Ten totiž může na druhé působit vtíravým nebo naopak odtažitým dojmem a zmařit si tak veškeré své šance na úspěch obchodní a zcela jistě zmařit šance při pokusu o osobní sblížení. Autor neopomíjí zdůraznit, že pokud se jedná o kontakt na mezinárodní úrovni, dotyčný by měl brát zřetel na národnostní zvyky toho, s nímž hovoří. Zatímco Japonec, kterého byste poplácali po zádech, by se nejspíš urazil, Rusa můžete klidně přátelsky obejmout.

Velice důležitý faktor v řeči těla hraje samozřejmě úsměv. Zajistí vám vstřícnost a dobré renomé. Ovšem nic se nesmí přehánět. Pokud váš úsměv totiž není zcela přirozený, usmívat byste se měli raději „očima“. Jedná se o prevenci, zajišťující, aby druhá strana nepoznala, že se příliš snažíte. Jistě ale znáte i další důležité faktory – kontakt očima („obchodní pohled“ znamená pohled nad obočí, tedy ne přímo do očí), podání a stisk ruky (ani příliš pevný, ani hadrovitý stisk). A Peter Clayton jde ještě dál a věnuje se popisu dalších rad, jak zdokonalit své vystupování, a to ve velice různých situacích, např. jestliže jsme obchodníci či přednášející, jestliže chceme zapůsobit při vstupním pohovoru do zaměstnání, jestliže chceme být asertivní. Clayton dokonce radí, jak dobře lhát a také jak lháře odhalit.

Přirozeně nechybí ani kapitola, řešící přátelské popř. milostné vztahy. Tady Clayton popisuje chování mužů, jež přitahují ženy a naopak. Zdá se to poměrně jednoduché: Muže zajímajícího se o ženu poznáte podle toho, že se na ni dívá útočně přímým pohledem. Pro zvýšení své přitažlivosti se muži také upravují, vypínají prsa či sedí se široce rozkročenýma nohama (aby všichni viděli, jací jsou samci). A ženy? Ty se při zájmu o muže chovají trochu důmyslněji. Zcela primární roli hraje úsměv, dále pokradmé pohledy, přehazování nohy přes nohu či třeba olíznutí rtů. A pozor, nenápadné odhalování částí ženského těla (koleno, ramena), které se odehrává jakoby mimochodem, pokaždé až tak mimochodem není!

Protože veškeré popisy jednotlivých póz, postojů a výrazů doplňují barevné fotografie, nechybějící na žádné stránce, kniha se lehce chápe a také velmi rychle čte. Pro dokonalé zvládnutí neverbální komunikace, pokud tuto schopnost nemáme vrozenou, však potřebujeme delší studium a především opakovaný trénink, spočívající také ve sledování vlastních pohybů a reakcí.

Odbornou publikaci Řeč těla Petera Claytona vydalo v  r. 2003 OTTOVO NAKLADATELSTVÍ 
Zdroj fotografií: mozektevidi.net, knihy.abz.cz   




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1822 s