Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Příběhy na nedobrou noc

06.08.2007   redakce   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Příběhy na nedobrou nocTo, o čem se zatím jenom plkalo, se stalo skutečností – a možná i rychleji, než mnozí čekali. Světlo světa spatřila sbírka temně až hororově laděných povídek! Její název? Černé sny aneb příběhy na nedobrou noc.

Nápad na její vydání se zrodil zhruba před půl rokem v hlavách Darth Ziry a Haniny Veselé jako výsledek bouřlivé debaty na webu Fantasy planet nad recenzí antologie Edity Dufkové Za okraj světa, z níž se nakonec (jak si jistě vzpomínáte) stala soutěž o láhev šampaňského.
Několik měsíců pak zabralo shromažďování, třídění a úpravy vybraných prací. Stejnou dobu si vyžádaly i ilustrace. Nutno podotknout, že vybrat ty pravé a k povídkám ideálně „padnoucí“ bylo docela těžké, protože obrázky jak Olgy Nolčové tak Kristýny Benediktové se autorům velice líbily, takže skoro každý ke svým pracím chtěl mít více ilustrací, než bylo technicky proveditelné.
Nemalý dík je třeba vyjádřit taky Vladimíru Němcovi, bez jehož obrovské pomoci by knížka rozhodně nevypadala tak, jak vypadá. Rovněž si zaslouží poděkování Tom Hoza, Gontar a Mirek Zdrubecký, kteří z pouhého kamarádství (tedy zadarmo a ve svém volném čase) provedli korektury dodaných textů, Darth Richie, který od prvopočátku pomáhal prakticky se vším, co bylo zrovna potřeba, a „naše finální technická podpora“ – paní Eva Paterová a Hana Rysová.

Ve sborníku, jehož křest se uskutečnil 2. července 2007 na Festivalu fantazie v Chotěboři, najdete šestadvacet povídek a osm básní, to vše od jedenácti autorů. Předmluvu napsal Ondřej Herec a patronem-kmotrem se stal Jaroslav Mostecký.

Žánrově by se všechna ve sbírce uveřejněná díla dala zařadit do tak zvané temné fantastiky. Najdete zde jak dark fantasy tak „téměř čistý“ horor či temně laděnou sci-fi. Povídky jsou ve sbírce řazeny „chronologicky“, tedy od těch odehrávajících se ve (zpravidla alternativní) historii – zhruba tak od dvanáctého století našeho letopočtu do první světové války – přes několik hororových kousků z posledních desetiletí právě uplynulého století až po pochmurné předpovědi nepříliš vzdálené nebo i daleké budoucnosti.
Poezie je taktéž dosti temně laděná a určitě neméně zajímavá.

Proč dílo vůbec vzniklo? Možná by se dalo říct, že z pocitu marnosti, přerůstajícího někdy až v pořádné (a dle názorů některých údajně docela zdravé) naštvání. Téměř všechna díla, která si zde můžete přečíst, totiž v posledních několika letech obsadila přední místa v některých literárních soutěžích. Sithužel pravdou jest, že sborníky s vítěznými pracemi většiny soutěží vycházejí (pokud tedy vůbec) v naprosto minimálních nákladech (cca do padesáti kusů), které jsou tím pádem pak rozdány v podstatě pouze mezi autory a porotu těchto soutěží, takže se k běžnému čtenáři nedostanou ani omylem, resp. tento nemá sebemenšího tušení, že podobný sborník ze soutěže vůbec existuje. V případě Černých snů se jedná především o soutěže Vidoucí, Radegast, Rokle šeré smrti a ve fandomu nepříliš známou soutěž serveru Černý lord.

Sborník měl být původně prodáván již na FF, ale při tisku došlo k chybě, která poškodila některé obrázky (a jak už to tak bývá, byla odhalena až v okamžiku, kdy do křtu zbývaly hodiny a nešlo tím pádem nic dělat), takže byl tisk zastaven a na křest do Chotěboře dovezeno jen pár již hotových vadných kousků. Pokřtěno (chilským Merlotem, který svou barvou dostatečně dobře evokuje krev a zároveň výtečně chutná) bylo nakonec pět výtisků s prapodivnou barevností části obrázků, které tím ovšem nabyly hodnot modrých Mauritiů. Z toho dva (ostatních se někteří přítomní autoři nechtěli vzdát ani kvůli vidině okamžitého zisku – patrně čekají, až za ně sběratelé budou ochotní platit horentní sumy) byly hned při křtu vydraženy. Pozdravujeme tímto srdečně vydražitele – Břéťu a Jardu Houdka.

V prodeji bude sborník prozatím v knihkupectví Outpost v Praze (Kroftova 8), kde ve čtvrtek 26. 7. 2007 proběhla beseda s autory spojená s autogramiádou. Když vše (a zejména tisk toho vcelku úctyhodného množství barevných ilustrací) půjde hladce a bez dalších průšvihů, měly by se další kusy objevit v polovině srpna také v Arrakisu v Brně a do konce září snad i v některých dalších knihkupectvích.
Zcela určitě ale bude tato sbírka prodávána v září na Istroconu v Bratislavě, koncem října na Festivalu fantazie Speciál v Chotěboři, v prosinci na Fénixconu v Brně a samozřejmě i na většině conů v roce 2008.

Sbírka obsahuje práce těchto autorů (řazeno abecedně):

Próza:
Jana Dvořáčková (Clarice)
Karel Englmaier (Anděl)
Aleš Incédi
Vladimír Němec
Olga Nolčová (Viviana Stellata)
Scarlett Rauschgoldová (Darth Zira)
Jiří Sedláček
Miroslav Sedláček
Anna &Sochová
Hanina Veselá (Nera)

Poezie:
Jana Dvořáčková (Clarice)
Hana Rapušáková (Hannah)

Předmluva: Ondrej Herec

Ilustrace:
Kristýna Benediktová (Jara Row)
Olga Nolčová (Viviana Stellata)

Obálka: Olga Nolčová

376 stran, vydáno s vynaložením vlastních prostředků a sil – převážně za pomoci temné strany Síly

Jana Dvořáčková, Hanina Veselá, Darth Zira

Autor článku: Jiří Sedláček



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Michaela Wilhelmová - 6.8.2007 - 9:53

To vypadá vskutku zajímavě a čtivě, doufám, že publikaci rozšíří i do nějaké širší distribuce.


Od: Darth Zira Darth Zira - 6.8.2007 - 10:39

Distribuce
Kromě již zmíněného Outpostu je nyní v prodeji také v Knihkupectví Čáslavská v Praze a od konce prázdnin by měla být též v Arrakisu v Brně. Půjde-li vše dobře, někdy od půlky září bude k dostání taky na Slovensku (Bratislava určitě, dosti pravděpodobně i nějaká další města). Samozřejmě bude v prodeji taky na všech větších conech - z těch nejbližších na Istroconu-Comix salónu v Bratislavě (14. - 16. 9.), Festivalu fantazie Speciál v Chotěboři (26. - 28. 10.) a Fénixconu v Brně (7. - 9. 12.), možná též (není zcela jisté) i na Koprconu v Kopřivnici (16. - 18. 11.) nebo na nějakém trekistickém conu.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0227 s