Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Dát životu smysl...

15.08.2007   Lucie Kunešová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Dát životu smysl...Nikdo nemůže říct, že nemá rád čokoládu, pokud ji neochutnal. Stejně tak nemůže vědět, jak se pracuje s handicapovanými lidmi, dokud to nezkusí. Až když to pozná, zjistí, jak skvělí lidé to jsou a jak je naše pomoc potřebná...

Dobře si vzpomínám na dobu, byl to minulý rok, když jsem se začala zajímat o různé neziskové organizace a jejich činnosti. Chtěla jsem aktivně pomáhat lidem. Možná ten pocit, když chcete být užiteční, znáte taky. Já cítila, kolik štěstí mi bylo v životě dopřáno a že bych se s ním mohla podělit s někým, kdo ho tolik nemá.
 
Brzy jsem se ocitla v malé plzeňské organizaci Krystal, která pomáhá psychicky nemocným lidem (www.krystalplzen.ic.cz). Jedná se o pacienty nejčastěji trpící depresí či schizofrenií. Každý den je tu jiný. Několikrát týdně sezení s psychology, v sobotu se pořádají společné výlety do přírody nebo za jinými krásami země. Důraz se tu klade i na "umělecké vyžití".
 
A s tím právě já mám pomáhat - s arteterapií.
Vypadá to následovně: Z rádia hrají zvuky přírody - hučící vodopády, zpívající ptáčci, surový boj dvou zvířat kdesi v džungli, příboj moře. A všichni máme za úkol barvami a obrázky vyjádřit své pocity, nálady a představy, které v nás hudba vyvolává. Zatímco já samozřejmě sahám po žluté, pacientům nestačí zásoby černé. Jak jsem zmínila, každý den je jiný a nikdo z nás přesně neví, v jakém stavu se ten druhý vrátí...
 
Nic ale nedojme člověka tolik jako první dvoudenní festival Krystalu. Jmenuje se Blázen odvedle a lidé tam znova přehrávají svůj život, respektive svůj boj se životem. Své naděje utopené v těžké depresi, svou lásku pohřbenou pod strašným zklamáním, své dětství v nefunkční rodině, své komplexy, bolesti i malé radůstky.
Festival se pořádá pro širokou veřejnost s jediným vzkazem: Jsme jiní, ne horší!

A to přímo koresponduje s posláním této "neziskovky" - znovu začlenit lidi do běžného života. Proto lidem Krystal také zařídil státem podporované zaměstnání.
Jde o prodejnu se zdravou výživou, kde pacienti prodávají. Učí se tak znovu komunikovat se zákazníky, čelit svému strachu z lidí, ze zodpovědnosti a netrpět samotou. To je totiž to nejčastější...
Přes své deprese, svou nemoc jsou tito lidé okolím považováni za blázny a odmítá je leckdy i vlastní rodina. A právě proto vznikly podobné organizace a charity. Aby  měl každý někoho, kdo ho má rád. Z malé skupinky lidí se postupně stává velká rodina, kterou stmelily stejné problémy. Pomalu si začínají věřit, prožívat spolu dobrodružství, společně malovat, plakat i se smát. Každý kousek náklonnosti oplácí velkým kusem bezmezné lásky.

Nemusíte mít vůbec nic, abyste jim pomohli - stačí MILOVAT. Toť ta největší pomoc a dar, který můžete všem lidem bez rozdílu dát. Přesně, jako to vyjádřil Nágárdžma:
"Ani třikrát denně darovat potřebným
tři sta hrnců s potravou
se nevyrovná dávce zásluh
z jediného okamžiku lásky
!"
 
Ilustrační foto: www.modredny.zc


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0599 s