Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Víkend ovládly ženy

14.08.2007   Jaromír Komorous   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Víkend ovládly ženyAlespoň u mikrofónů. 10.-12.8. Pojďme vytvořit širokou názorovou shodu. Ušetří nám spoustu zbytečných dohadů. Víkend mi vychází od pátečního odpoledne do nedělní půlnoci. V případě jiného pohledu mi to neštymuje. Festival Na ulici v Plzni se zlomil ke všemu do druhé poloviny. Přesto potkávám lidi, jenž nekoukají na žánr. Měřítkem jim zůstává muzikantský um a přesvědčivost.

V pátek odpoledne všude ještě kralovala synkopa. Scénu „V Proluce“ si podmanila Vlaďka Bauerová s přáteli. Měli jedinečného hosta. Jaromír Hnilička se mazlil se svou trubkou jako s prvničkou a Vlaďka svým neuvěřitelně barevným hlasem vytvořila výrazný protipól jeho hře. Hrály se věci převážně z jejího posledního CD Jak chutná láska a já si znovu uvědomil, jak je hlasově silná, když se veze na hudbě jak surfař na vlně, když muziku modeluje stylem sochaře, patlá svou hlínu a na place jí muzikanti podají tu správnou špachtli. Vystřihli i několik jazzových standardů a když spustili Summertime Georga Gershwina z Porgy a Bess, potažmo z repertoáru královny Elly Fitzgerald, smířil jsem se s tím, že musí taky končit. Co je víc? Nevím.

„U Branky“ se druhý den lámal chleba. Na pódia už vystoupí převážně interpreti folku a country.Síla zvuku se místy umravní. Zpěvná hudba dopřeje možná kolembydlícím odpoledne zase větrat. Otevřít okno a pustit si muziku do pokoje chce asi opravdu její subtilnější podobu a toho se nadějete právě teď. Pavla Marianová vzala srdnatě na sebe funkci zkušebního chrousta a svůj hluboký, ale sonorní krásný hlas, doprovázeje se jen svou kytarou, opřela do lidí pod pódiem. A získala si je. Lidi zapomněli, že jinde se taky hraje. Slyšet cikánské písničky v tak dokonalém provedení od „gádžovské holky“ se hned tak nenosí. Znáte ji určitě z folkové formace „Klíč“, spolu získali Portu, natočili, pokud vím, šest alb, na dvou se objevila vedle Žalmana v jeho sestavách.

Pod charakteristickou věží s bijícími hodinami zůstaneme i v neděli. Ne, nemám na trávníku stan. Když ale Irena Budweiserová se svou kapelou FADE IN je ohlášená zde, o čem přemýšlet?
Se svým školeným a vskutku velkoformátovým hlasem z konzervatoře je známá především z legendární skupiny Spiritual kvintet. Jak sama říká, s kapelou FADE IN taví muziku do konzistence, kde se projeví sólové ambice jak její, tak doprovodných muzikantů. Gospely a spirituály v netradiční jazzové úpravě. Staví mosty mezi žánry. Ale přísně unplug. Vít Fiala na kontrabas, Jaroslav &Sindler jedna kytara, Miroslav Linka druhá. Sama Budweiserová perkuse a samozřejmě vocal, jakých po naší zemi příliš neběhá. První člověk tento týden, kterému obecenstvo luskalo prsty na povel do taktu.

A přivezla sluníčko. Uznejte, že při open air festivalech docela podstatná věc. Kéž by vydrželo.

Zdroj fotografií: www.naulici.cz (dole Pavla Marianová)




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0516 s