Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


2007: Postav archu!

25.08.2007   Michaela Wilhelmová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

2007: Postav archu!Pamatujete si patálie Božského Bruce? Jeho nástupce, Evan, to nemá o moc jednodušší. Bůh mu uloží úkol, který již kdysi vykonal i někdo jiný. Ten člověk se jmenoval Noe.

Evan Baxter. Synonymum úspěchu. Z úspěšného moderátora zpráv přesedá do křesla amerického Kongresu, kupuje pro sebe, manželku a tři syny překrásné rodinné sídlo v luxusní oblasti přírodního parku, pořizuje nové auto a dovybavuje kongresmanovskou kancelář. S heslem: „Změním svět“ se dere mezi čelní politiky.

Vše vypadá slibně, dokonce se může v rekordním čase stát spolu navrhovatelem zákona. Místo toho jej začne pronásledovat Zákon jiný, konkrétně Starý, Genesis. Zmínky o verších, ve kterých Noe staví archu, nachází snad všude. Zprvu se snaží odůvodnit paranoiu přepracovaností, ale když za ním začnou všude cupitat a létat páry zvěře, začíná ve své poslání věřit i on. Okolní parcely nového městečka kdosi skoupí Evanovým jménem a náklaďáky dováží jednu dodávku dřeva za druhou. Ani poslední vzepření čerstvému kogresmanovi není moc platné – to si na něj přijde došlápnout již sám Bůh.

A Evan staví, chlapci mu pomáhají. Z na míru šitého obleku přechází k režnému hábitu a upravená fazóna se překvapivě rychle mění ve starozákonní ikonu svého předchůdce – vousatou a vlasatou. Den potopy se rychle blíží, Evanovi se vysmívá skrze média celá země, na pozemku má zoo, kterou mu můžou všechny státy závidět. Přijdou však ve vlně veder a modré obloze vůbec ta strašná mračna, nesoucí zkázu? Co když si z něj Bůh přeci jen „vystřelil“?

Na rozdíl od prvního dílu, Božského Bruce v podání Jima Carreyho, se božský Evan (Steve Caroll) neumí tolik pitvořit a svou vtipnost projevuje právě určitou formou topornosti. Úspěchy slaví neumělým tanečkem, čímž leze všem na nervy, ale jinak ho lze považovat za dobrého tátu a usazeného manžela.

Komediální žánr sice z filmu sálá, je dobře ztvárněn a na závěr se dočkáme i poměrně kvalitních vizuálních efektů, nicméně za intelektuální požitek jej označit nelze. Stejně tak ani za výbornou komedii, při které se řežete smíchy. Ano, některé záběry, hlavně pak se zvířaty, se jeví vskutku vtipně, ale celkově zanechá film v divákovi průměrný, místy až plytký dojem.

„V našem filmu máme 177 druhů zvířat, což je čas od času blázinec…,“ říká o natáčení režisér filmu Tom Shadyac, který spolu se scénáristou Stevem Oedekerkem tvořil i díl první. Takže, pokud nic jiného, ve filmu můžeme spatřit na place v jednu chvíli asi nejvíc živých zvířat ve filmové historii…

Božský Evan (Evan Almighty)
Scénář: Steve Oedekerk
Režie: Tom Shadyac
Hrají: Steve Carell, Morgan Freeman, Lauren Graham, John Goodman
Distribuuje Bontonfilm


Obrázky: www.bontonfilm.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.064 s